Lehti 19: Ajan­kohtai­sta 19/2007 vsk 62 s. 1919

Saako kuolleen miehen spermaa käyttää?

Miia Soininen

Saako kuolleen miehen pakastettua spermaa käyttää hedelmöityshoidoissa, Väestöliiton klinikat Oy:n Turun toimipisteen ylilääkäri Leena Anttila?

- Ei saisi. Olemme mahdollisesti kuitenkin käyttäneet anonyymien luovuttajien siittiöitä kuolemasta huolimatta, koska tieto tilanteesta ei välttämättä kulje Väestöliittoon. Jos kulkisi, niin emme tietenkään käyttäisi. Sellaista rekisteröintijärjestelmää ei ole ollut, joten emme voi luvata asiaa.

- Tämä tulee varmaan hedelmöityshoitolakiin. On hyvä, että tulevassa rekisteröintisysteemissä on viranomainen, jolla on mahdollisuus tietää ja pitää tällaiset tilanteet hallinnassa. Näen hedelmöityshoitolaissa paljon hyvää jälkeläisen elämänkaaren kannalta, vaikka klinikoiden lääkärien suuhun on koetettu laittaa paljon negatiivista kritiikkiä. Henkilökohtainen näkemykseni on, että elämää ja kuolemaa täytyy kunnioittaa.

Entä jos spermaa luovuttanut aviomies kuolee?

- Spermaa ei voi käyttää, asiasta sovitaan pakastussopimuksessa. Sopimus päättyy välittömästi, jos ilmoitetaan erosta tai kuolemasta. Jos mies on vakavasti sairas, niin on erittäin tärkeää, että hän käy klinikalla keskustelemassa tilanteesta ja ymmärtää, että sopimuksen mukaan hänen kuoltuaan siittiöitä ei käytetä vaimolle vaan ne hävitetään.

Lue myös

BMJ:n mukaan brittiläinen nainen hävisi pitkän oikeudenkäynnin, jossa hän yritti saada lupaa käyttää omia ja ex-miehen yhteisiä alkioita. Mies oli evännyt luvan erotessa. Naisen munasarjat oli poistettu syövän takia. Onko Suomessa ollut vastaavia riitoja?

- Tapauksia on maailmalla, mutta meillä en muista sellaisia. Meidän klinikassamme toimittaisiin varmaan samoin. Vaikka mainittu tilanne on naisen kannalta epäinhimillinen, molempien puolisoiden kanta tulee huomioida.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030