Lehti 30-32: Ajan­kohtai­sta 30-32/2004 vsk 59 s. 2791

Sairaanhoitopiirien vertailutiedot avuksi myös jonokysymyksiin

Ulla Toikkanen

Tietoja hoidon saatavuudesta pitäisi käyttää asetettaessa potilaita jonoihin. Sairaanhoitopiirien välillä on erittäin suuria eroja esimerkiksi lonkka- ja polvileikkausten samoin kuin prostatektomian saatavuudessa, sanoo Maijaliisa Junnila, joka työskentelee projektipäällikkönä sairaanhoitopiirien ja Stakesin Sairaaloiden hoitotoiminnan tuottavuus -hankkeessa.

- Eroja ei selitä väestön palvelutarve, koska sairaanhoitopiirien vertailututkimus on tehty ikä- ja sukupuolivakioidusti. Erot johtuvat palvelujen tarjonnasta ja siitä, milloin hoitopäätökset tehdään.

Junnila toteaa, että näiden vertailutietojen pitäisi aiheuttaa paljon keskustelua parhaista hoitokäytännöistä kullakin erikoisalalla.

- Jonon pituus on paitsi hallinnollinen myös manipuloitavissa oleva asia: yhteisillä käytännöillä jonoja voidaan manipuloida molempiin suuntiin.

- Kun klinikat suunnittelevat toimintaansa, niiden pitäisi analysoida, miten oma väestö on saanut palveluja suhteessa muuhun Suomeen. Käytännössä klinikan pitäisi selvittää, miksi toisessa sairaanhoitopiirissä saadaan vaikkapa huomattavasti vähemmän palveluja.

Maijaliisa Junnilan mielestä kustannusten kasvua voidaan hidastaa merkittävästi siten, että järjestetään palvelut tarkoituksenmukaisesti. Erikoissairaanhoidossa pitäisi tehdä laajoja selvityksiä omista hoitokäytännöistä ja palvelujen järjestämistavoista.

Uudet hoitokäytännöt, lääkkeet ja tekniikat otetaan innokkaasti käyttöön erikoissairaanhoidossa. Tällöin on kuitenkin ongelmana se, ettei mietitä, mistä vanhoista käytännöistä voitaisiin luopua.

- Tein eräässä sairaanhoitopiirissä konservatiivisilla erikoisaloilla selvityksen, jonka mukaan lähes kolmanneksen sairaansijoista saisi sulkea ja poliklinikoiden toimintaa pitäisi tehostaa.

- Vuodeosastot olivat alkaneet toimia poliklinikkoina, ja toiminta oli erittäin sekavaa. Kehitimme tilanteen parantamiseksi mallin lyhytaikaisesta konservatiivisesta hoidosta. Jos vanhat hoitokäytännöt jäävät uusien rinnalle, syntyy rasittava kaaos niin henkilökunnalle kuin potilaille. Hoito ei ole kovin hyvää, jos potilaita on käytävillä ja osastoilla juoksee poliklinikkapotilaita.

Lue myös

Junnilan mukaan hoitojärjestelmää ei voi muuttaa jatkuvasti, vaikka uudet teknologiat otetaan nopeasti käyttöön. Tietyin väliajoin täytyisi kuitenkin analysoida järjestelmän kokonaisuutta. Tämä on yksi keino, jolla erikoissairaanhoidon kasvavia kustannuksia voidaan saada hallintaan ja resursseja esimerkiksi uusien, kalliiden lääkkeiden hankintaan.

- Vertailulukujen tarkoitus on toimia impulsseina: ne asettavat tärkeitä kysymyksiä järjestelmän parantamiseksi. Yksi numero ei kerro kaikkea, vaan arvioinnissa pitää olla monia näkökulmia. Vertailuaineisto on erittäin laaja, ja me parannamme sen käyttökelpoisuutta oleellisesti tuonnempana. Yksinkertaistamme aineistoa siten, että se toimii niin kliinisen toiminnan kuin sairaaloiden johtamisen apuvälineenä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030