Lehti 39: Ajan­kohtai­sta 39/2007 vsk 62 s. 3496

Säteilyn aiheuttamat ihovauriot jäävät piiloon

Toimenpideradiologisista tutkimuksista ja hoidoista aiheutuva säteilyaltistus voi johtaa potilaiden ihon vaurioitumiseen. Suomessa vakavia tapauksia ei ole tullut ilmi.

- Ihotautilääkärit eivät tunnista säteilyn aiheuttamia ihomuutoksia helposti eivätkä säteilylle altistavan toimenpiteen suorittavat lääkärit normaalisti kohtaa potilaitaan toimenpiteen jälkeen päivien tai viikkojen kuluttua, jolloin vaurio tulisi ilmi, kirjoittaa Säteilyturvakeskuksen (STUK) tutkijakunta tuoreessa Säteily ja ydinturvallisuus -raportissa.

Suomessa ihovaurioiden riski tiedostetaan terveydenhuollossa, mutta ihotautilääkärien mukaan vakavia tapauksia ei ole tullut ilmi.

Ihotautien professori

Aarne Oikarinen

Oulun yliopistollisesta sairaalasta pitää ilmiötä kuitenkin hyvin mahdollisena myös Suomessa: toimenpideradiologian aiheuttamat vähäiset ihovauriot ja -reaktiot voivat jäädä katveeseen. Vakavat ihovauriot aiheuttajineen paljastuvat kuitenkin ennemmin tai myöhemmin.

Oikarisen mukaan sädehoitojen, röntgenhoitojen ja varjoaineiden aiheuttamat ihoreaktiot ovat sen sijaan kohtalaisen yleisiä potilailla.

Vakavat terveydenhuollon säteilyvahingot ovat tulleet ilmi lähinnä Yhdysvalloissa. STUK:n ylilääkäri

Wendla Pailen

mukaan yliannostuksen vaara kasvaa esimerkiksi silloin, kun tutkittava potilas on lihava. Tällön kuvantamislaitteiden automatiikka lisää annosnopeutta tarkan kuvan saamiseksi.

Lue myös

- On oletettavaa, että vakavia vahinkoja sattuu jonkin verran niissä maissa, joissa lihaville potilaille tehdään usein toimenpideradiologisia tutkimuksia ja hoitoja. Yhdysvalloissa myös raportointimenettelyt ovat tarkemmat kuin muissa maissa, toteaa ylitarkastaja Petri Sipilä STUK:sta.

Paile korostaa sädehoidon ja toimenpideradiologian eroa. Syöpäpotilaiden sädehoidossa joudutaan hyväksymään vähäisiä ihoreaktioita hoidon sivuvaikutuksiin kuuluvina. Sen sijaan esimerkiksi pallolaajennusten yhteydessä tehtävän läpivalaisun aiheuttamat ihovauriot ovat aina selviä tapaturmia.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030