Lehti 49-50: Ajan­kohtai­sta 49-50/2004 vsk 59 s. 4820

Selvitys eduskunnan tulevaisuusvaliokunnalle: Terveydenhuollossa tarvitaan radikaaleja ratkaisuja

Suvi Sariola

Terveydenhuolto on suurten muutosten edessä, eikä nykyisen kaltaisella terveydenhuoltojärjestelmällä voida vastata muutospaineisiin seuraavien 10-15 vuoden kuluessa. Kansallinen terveysprojekti ja hoitotakuu eivät riitä ongelmien ratkaisemiseen, arvioidaan eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan teettämässä terveydenhuollon tulevaisuutta koskevassa esiselvityksessä.

Selvityksen ovat tehneet Kuopion yliopiston tutkijat Olli-Pekka Ryynänen, Juha Kinnunen, Markku Myllykangas ja Johanna Lammintakanen sekä Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen tutkija Osmo Kuusi.

Raportti kuvaa terveydenhuollon vaihtoehtoisia kehityskulkuja lääketieteen mahdollisuuksien lisääntyessä mutta myös kustannusten kasvaessa rajusti.

Raportissa arvioidaan mm. mahdollisuuksia yhdistää perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito muodostamalla nykyisistä sairaanhoitopiireistä terveydenhoitopiirejä, joille siirtyisi vastuu perusterveydenhuollosta. Mallissa kunnat muodostaisivat esimerkiksi miljoonapiirin kokoisia ostopooleja, joille ne maksaisivat väestönsä perusteella vakiomaksun ja jotka kustantaisivat kaiken hoidon. Terveydenhoitopiirit toimisivat liikelaitosperiaatteella. Niiden lisäksi palveluja tuottaisivat yksityiset ja puoliyksityiset tuottajat. Rahoitusjärjestelmän selkiyttämiseen on raportin mukaan kasvavia paineita.

Näkyvimmät ja syvimmin terveydenhuollon rakenteisiin vaikuttavat muutokset terveydenhuollossa aiheuttaa raportin mukaan kuitenkin informaatioteknologian kehitys, joka näkyy esimerkiksi potilaskertomusjärjestelmien nopeana kehityksenä. Raportti kuitenkin ennakoi, että samalla lääkärien hoitopäätöksiä koskeva autonomia hiipuu ja tilalle tulee hoitojen standardointi ja toimintaa valvovat tietojärjestelmät.

Myös maailmanlaajuiset virtuaaliset markkinat vaikuttavat terveydenhuoltoon. Kirjoittajat eivät usko, että esimerkiksi lääkkeiden internet-myyntiä monine oheisvaikutuksineen voitaisiin ajan mittaan estää.

Lue myös

Biolääketieteelliset läpimurrot johtavat kokonaan uudenlaisten tutkimus- ja hoitomahdollisuuksien avautumiseen. Uhkana on, että palvelujen tuotanto keskittyy sinne, missä tekniikka nopeimmin kehittyy, ja esimerkiksi psykiatria ja hoivatyö näivettyvät.

Väestön vanhenemisesta johtuvat hoito- ja hoivatarpeiden muutokset voidaan raportin mukaan kohtuullisen hyvin ennakoida, mutta esimerkiksi vahva individualismin kulttuuri saattaa aiheuttaa odottamattomia paineita sosiaali- ja terveyspalveluille: tulevat vanhussukupolvet eivät tule tyytymään nykyisen tasoisiin palveluihin parinkymmenen neliön vanhainkotihuoneineen, vaan koko palvelujärjestelmä joudutaan mitoittamaan uudelleen.

Ikääntymisen aiheuttamien henkilöstöongelmien ratkaisuna raportti väläyttää mm. jo työelämän ulkopuolella olevien uudelleen rekrytointia ja koulutusta.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030