Lehti 37: Ajan­kohtai­sta 37/2007 vsk 62 s. 3270 - 3271

Selvitys vauhdittaa päivystyslääketieteen erikoisalaa

Suvi Sariola

Erikoislääkärikoulutusta arvioinut raportti vauhdittaa päivystyslääketieteen erikoisalan perustamista. Päivystysten ongelmia voidaan sen mukaan helpottaa sekä perustamalla uusi erikoisala että muuttamalla koulutuksen rakennetta sisätautien ja kirurgian erikoisaloilla.

Ehdotukset saavat tukea suurten yhteispäivystysten ylilääkäreiltä.

Selvityksen tehneet professori

Anja Tuulonen

ja johtajaylilääkäri

Hannu Puolijoki

ehdottavat myös mm. vanhuspsykiatrian erikoisalan perustamista nykyisen lisäkoulutusohjelman rinnalle.

Perusterveydenhuollossa tavoitteeksi olisi otettava, että vakinaisiin virkoihin edellytettäisiin yleislääketieteen erikoislääkärin tutkintoa. Myös koulutus- ja ohjaajalääkärien virkoja pitäisi lisätä.

Sisätautilääkäreille ja kirurgeille lisää yleisosaamista

Selvityksessä ehdotetaan, että kirurgian ja sisätautien erikoisalojen erikoistumiskoulutus lyhennetään nykyisestä kuudesta vuodesta viiteen. Esimerkiksi sisätautien koulutusohjelmasta valmistuisi viidessä vuodessa "yleissisätautilääkäreitä", jotka voisivat halutessaan sen jälkeen jatkaa erikoistumista suppeampaan osa-alueeseen, kuten kardiologiaan.

Päivystyslääketiede myötätuulessa

Suurten yhteispäivystysten ylilääkärit pitävät oikeansuuntaisena ehdotusta päivystyslääketieteen erikoisalasta. Koska erikoisalan perustamisen vaikutukset näkyvät ehkä vasta kymmenen vuoden kuluttua, selvityksessä ehdotetaan myös nopeammin vaikuttavaa lisäkoulutusohjelmaa.

- Pidän tärkeänä, että päivystyslääketieteen erikoisala saisi tuulta alleen. Isoissa päivystyksissä päivystyslääketieteen erikoislääkäri olisi hyvä nimenomaan seulomaan potilaita ja hoitamaan ensivaiheen triagea, arvioi osastonylilääkäri

Juhani Valkama

Oulun seudun yhteispäivystyksestä.

Hän kuitenkin huomauttaa, ettei uusi koulutus poista sisätautipäivystäjien ja kirurgipäivystäjien tarvetta.

Päivystyslääketieteen erikoisalasta pitää Valkaman mielestä myös tehdä riittävän laaja-alainen, koska hyvin kiireellisten potilaiden osuus päivystyksessä on rajallinen.

- Olennaista on, että isoille päivystyspoliklinikoille pystyttäisiin vähitellen luomaan perusmiehitys, joka olisi siellä vakituisesti töissä, ja muut päivystäjät tukisivat toimintaa, Valkama sanoo.

Hän uskoo, että erikoisalalle riittäisi tulijoita:

- Päivystyslääketieteestä tulee mielenkiintoinen koulutuspaketti, kun siihen liitetään aineksia monelta alalta, kuten kardiologiasta ja anestesiologiasta.

KYS:n yhteispäivystyksen ylilääkäri

Seppo Hietakorpi

pitää sisätautien ja kirurgian koulutusohjelman muutosta vieläkin tärkeämpänä kuin päivystyslääketieteen erikoisalaa.

- Erikoistuminen suoraan suppeille erikoisaloille erikoislääkärikoulutuksen edellisen uudistuksen jälkeen on aiheuttanut vaikeuksia juuri päivystyksissä, hän sanoo.

- Uudet ehdotukset veisivät päivystyksen toimintaa ihan oikeaan suuntaan. Toinen asia sitten on, minkälainen päivystyslääketieteen erikoisalan koulutuksen pitäisi olla.

Tuulonen ja Puolijoki jättivät myöhemmin selvitettäväksi, pitäisikö päivystyslääketieteen erikoisalaan liittää ensihoito. Hietakorven mielestä ensihoito olisi syytä pitää erillään.

- Tietysti päivystyksessä pitää osata ensihoitoakin, mutta myös diagnostiikkaa ja jatkohoitoa.

Myös ylilääkäri

Markku Ahvonen

Päijät-Hämeen keskussairaalan päivystyspoliklinikalta asettaa päivystyksen ongelmien ratkaisemisessa etusijalle sisätautien ja kirurgian koulutusuudistuksen. Hän pitää tärkeänä myös selvityksen ehdotusta, jonka mukaan pääosa uudistettavasta koulutuksesta voitaisiin suorittaa suurten sairaanhoitopiirien keskussairaaloissa.

- Päivystyslääketieteen erikoisalan perustaminen ei mielestäni ole ratkaisu yhä paheneviin päivystysongelmiin, mutta ehkä tulevaisuuden suurten päivystyskeskusten johtamisessa, hallinnoinnissa ja kehittämisessä tarvitaan tämäkin erikoisala, Ahvonen toteaa.

Lue myös

- Perusterveydenhuollon päivystyksessä ei päivystyslääketieteen erityisosaamista ehkä kovin paljon tarvita, vaan päivystys on tavallisten ongelmien selvittelyä, sanoo myös apulaisylilääkäri

Pertti Lipponen

Kuopion yhteispäivystyksen perusterveydenhuollon puolelta.

- Yleislääkärin näkökulmasta katsottuna päivystäjän henkilökohtaiset ominaisuudet saattavat olla jopa tärkeämpiä kuin erikoislääkärin tutkinto päivystyslääketieteestä, hän huomauttaa.

Erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkärikoulutuksen arviointi. www.stm.fi > julkaisut

Mikä nousi esiin?

päivystyksen järjestäminen

yleisosaamisen vahvistaminen

ikääntyneiden ongelmat: mielenterveys, suun terveydenhuolto

päihdeongelmat

Lääkäriliiton Halila: Oikeaan suuntaan

Lääkäriliiton koulutusjohtajan

Hannu Halilan

mielestä ehdotus korjaisi edellisen koulutusuudistuksen virheitä. Vajaat kymmenen vuotta sitten suppeat erikoisalat lakkautettiin lähes kaikilta muilta aloilta paitsi sisätaudeilta ja kirurgiasta.

- Virheratkaisu oli silloin juuri kirurgian ja sisätautien suppeitten erikoisalojen muuttaminen itsenäisiksi erikoisaloiksi niin, että kuudessa vuodessa erikoistutaan nyt suoraan esimerkiksi ortopediksi eikä yleiskirurgiksi, kuten aikaisemmin. Siitä on seurannut yleisosaamisen katoaminen, ja siitä johtuvat osittain myös päivystysten nykyiset ongelmat, Halila sanoo.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030