Lehti 33: Ajan­kohtai­sta 33/2004 vsk 59 s. 2900

Soiko kännykkäsi lomalla?

Ulla Järvi

Lääkäri tuntuu olevan lääkäri lomallakin. Jos eivät tarkkaan valitut omat potilaat soittele, niin sukulaiset ja kaverit kuitenkin.

Näin voi päätellä muun muassa siitä pienestä keskustelusta, joka käytiin liiton keskustelutauluilla aiheesta: Soiko kännykkäsi lomalla? Myös suppea haastattelukierros piirsi samankaltaisen kuvan. Periaatteessa jokainen tahtoisi viettää lomansa ja vapaansa rauhassa työasioilta, mutta...

- Olen poistattanut kännykkäni numeron useista rekistereistä ja ilmoittanut sen muutenkin salaiseksi. Valitut (valitsemani) potilaat tietävät sen ja soittelevat oli sitten loma tai työaika, kertoo eräs mieslääkäri.

Hän ei koe varsinaisia potilaiden yhteydenottoja riesaksi, koska he eivät soita turhaan.

- Ei soita potilaat eikä esimieskään (juurikaan), kommentoi virkalääkäri. Hän kertoo kuitenkin vastaavansa kaupunkinsa tartuntataudeista ja pitää virkakännykkää sen vuoksi matkoillakin mukana.

- On yleensä helpointa selvittää epidemiaa heti alusta alkaen, kuin sitten takakäteen selitellä, miksi ei ole tehty niin tai näin, virkalääkäri huomauttaa.

Eräs psykiatri pohdiskeli myös virkakännykän tuomia taloudellisia kuluja ulkomailla, varsinkin jos virkapuhelimeen tulevat soitot siirtyvät omaan puhelimeen. Hänkin kuitenkin kertoi jo maksaneensa oppirahat työasioiden hoidosta ulkomaanmatkoilla, joten nykyisin virkakommunikaattori makaa hiljaisena kaapissa matkojen ajan. Sähköpostiliikenteen kun voi hoitaa edullisimmin nettikahviloista, mikäli tarvetta on.

Pitkän uran tehnyt psykiatri huomauttaa, että vuosien varrella potilaan akuutteja tilanteita on tullut hoidettua.

- Puhelut ja viestit ovat olleet pelkästään kriittisiä potilastilanteita. Niihin on useimmiten ollut lupa tai potilas ei ole tiennyt, että olen lomalla. Henkiä on taatusti pelastettu - mutta siis ilman palkkaa tai omaa rahaa, aikaa ja rauhaa peliin pistäen. Vastenmielisintä asia on ollut perheelle, jonka takia jarruja onkin lyöty aika kovasti päälle iän karttuessa ja perheen kyllästymiskynnyksen laskiessa, psykiatri kuvailee.

Omien akkujen lataaminen ei onnistu, jos puhelimen akku kuumenee lomillakin.

Lue myös

- Otin loma-ajaksi uuden salaisen kännykkänumeron, että saisin olla ihan rauhassa. Tämä sen vuoksi, että toimin päihdepuolella, ja potilaat ovat usein kovin vaativia ja hätäisiä, kertoo eräs naislääkäri.

Tämä oman rauhan korostuminen on työsidonnaisuutta kuvaavien tutkimustenkin mukaan varsin yleistä kaikissa ammattiryhmissä. Nuorena oman ajan ja työelämän rajat ovat usein kovin liukuvat, mutta suhtautuminen muuttuu iän ja varsinkin perheen kasvaessa. Vaikka itse puhelu kestäisi vain hetken, nostaa se helposti muitakin työasioita mieleen kaihertamaan. Myös huoli potilaasta voi jäädä painamaan pitkäksikin aikaa.

Keskustelutauluilla päästiinkin neuvomaan hirtehishuumorin sävyttämänä:

- Kännykän voi myös sulkea. Siinä on sellainen nappi.

- Paras ottaa akku irti, ettei jäljityskään onnistu...

Joku lääkäri pystyi jo ilmoittamaan:

- Känny jäi mökille 320 kilometrin päähän. Ei vieroitusoireita.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030