Suomalainen HPV-rokotetutkimus herättää kiinnostusta

Tiedolle rokotteen tehosta eri syöpätyyppien ennaltaehkäisyssä on kysyntää monessa maassa. Nature-lehti kertoo suomalaistutkimuksesta erikoisnumerossaan.

Suomalainen HPV-rokotetutkimus herättää kiinnostusta Kuva 1 / 1

Suomalaisten tekemä tutkimus HPV-infektioiden ja niiden pahanlaatuisten seurausten torjunnasta herättää kansainvälistä kiinnostusta. Nature-lehti kertoo erikoisnumerossaan tutkimuksesta, jossa on muun muassa osoitettu HPV-rokotuksen ehkäisevän paikallista syöpää.

Tulokset rokotteiden yli 93 prosentin tehosta paikallisesti rajoittuneen kohdunkaulansyövän ehkäisyssä perustuvat siihen, että HPV16- ja HPV18-rokote torjuvat odotettua laajemmin myös muiden HPV-tyyppien aiheuttamia infektioita. Tiedolle rokotteen tehosta on nyt kysyntää monessa maassa.

Välikorvantulehdusta vastaan käytettävän pneumokokkirokotteen vaikutusta uhkaa se, että väestössä vallalle pääsevät rokotteeseen kuulumattomat pneumokokkibakteerin alatyypit. Suomessa tehdyssä seurantatutkimuksessa ei neljän seurantavuoden aikana voitu havaita HPV-rokotteeseen kuulumattomien HPV-tyyppien poikkeavaa ilmaantumista 5 000 rokotetun joukossa.

Tulos voidaan lähitulevaisuudessa varmistaa yhteensä 35 000 alun perin 12–15-vuotiasta suomalaista varhaisnuorta koskevan tutkimuksen perusteella, jonka seurantakäynneille kutsutaan vuonna 1994 syntyneitä tyttöjä.

Poikien rokotusta tutkitaan

Professori Matti Lehtinen Tampereen yliopiston terveystieteiden yksiköstä on yksi HPV-tutkimuksen johtavista tutkijoista. Hän ryhtyy kollegoineen selvittämään myös poikien rokotuksen hyötyjä.

– Voisimme muuttaa päästöstä pelkästään tyttöjen rokottamisesta, jos saamme tutkimustuloksia siitä, että on vielä parempi rokottaa sekä tyttöjä että poikia, Lehtinen kertoo Naturen artikkelissa.

– Australiassa on tänä vuonna otettu käyttöön tyttöjen ja poikien HPV-rokotusstrategia ja sitä harkitaan useissa länsimaissa, joissa HPV-rokotuskattavuus on ollut huono. Strategian paremmuuden osoittamisessa suomalaistutkimuksella on lähitulevaisuudessa niin ikään keskeinen rooli, hän sanoo.

Tampereen ja Helsingin yliopistojen sekä Väestöliiton tutkimuksiin HPV-rokotteiden tehosta osallistui Suomessa vuosina 2002–2005 yhteensä 24 000 16–19-vuotiasta naista. Tulokset ovat varmentuneet Syöpärekisterin ja rokotettujen rekisterien yhdistämisen perusteella.

Kuva: Panthermedia

LISÄYS 31.8.2012 klo 13.35

Lääkärilehden julkaisija Suomen Lääkäriliitto on yksi uutisessa mainitun Nature-lehden liitteen sponsoreista. Nature ilmoittaa, että lehti vastaa normaaliin tapaan myös liitteensä toimituksellisesta sisällöstä, johon uutisessa viittaamme.

Luetuimmat

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Verkkouutiset jäävät kesätauolle

Uusia verkkouutisia on luvassa jälleen 30. heinäkuuta.

Tieteessä
Uutta tietoa WNT1-osteoporoosista

WNT1-geenivirhe johtaa merkittäviin, varhain alkaviin ja iän myötä eteneviin luuston poikkeavuuksiin.

Ajassa
Verkkouutiset jäävät kesätauolle

Uusia verkkouutisia on luvassa jälleen 30. heinäkuuta.

Ajassa
Kaikki Hilmot yhteisessä oppaassa

THL:n mukaan uudistuksessa on huomioitu sote-uudistuksen seurannan ja arvioinnin kannalta keskeiset tietotarpeet.

Blogi
Toisenlaiset maailmat

– Tärkein Etelä-Sudanista saamani oppi ei ole lääketieteellinen, vaan jotakin muuta, kirjoittaa Heidi Wikström.

Tieteessä
Metagenomisilla työkaluilla ja sovellutuksilla kohti tyypin 1 diabetesta

Ykköstyypin diabetesta sairastavien henkilöiden suolistossa todettiin olevan vahvempia bakteerien välisiä riippuvuuksia kuin terveellä henkilöllä.

Tieteessä
Varhaiset uloshengitysvaikeudet voivat ennustaa lasten astmariskiä

Lapsen atopia ja vanhempien tupakointi altistavat rinoviruksen aiheuttamille uloshengitysvaikeuksille.

Ajassa
Hallituksen sote-vastineessa voi olla kompastuskiviä

Lääkäriliiton politiikkatoimialan johtaja Heikki Pärnänen epäilee, että ongelmalliseksi saattaa osoittautua muun muassa maakuntien rahoitus.