Lehti 48: Ajan­kohtai­sta 48/2006 vsk 61 s. 5013

Suomalainen sattuma

Ulla Järvi

Innovatiivisen toimijan ja lääkejätin kohtaaminen voi olla pitkäjänteisen etsimisen tulosta tai suurta sattumaa.

- Reilu vuosi sitten minuun otettiin yhteyttä pääkonttorista ja kerrottiin sieltä tulevan ryhmän Suomeen tutustumaan VTT:n Oulun yksikköön. Oulusta kuulemma saattaisi löytyä ratkaisu lääkkeiden laadunvarmistuksen ongelmiin, kertoo GlaxoSmithKlinen Suomen lääketieteellinen johtaja

Kari Varkila

.

Vielä nykyisinkin lääkkeiden laatua tutkitaan "purkamalla" valmis lääke. Tehokkainta kuitenkin olisi varmistaa lääkemassan laatu jo ennen lääkkeen puristamista.

GSK:n väki oli istunut konferenssissa, jonka eräs alustajista oli sairastunut. VTT:n oululaistutkija oli nopeasti käyttänyt tilaisuuden hyväkseen ja pitänyt oman esityksensä peruutetun tilalla. Esityksessä kerrottiin suomalaisesta osaamisesta optisten mittauslaitteiden kehittämisessä ja hyödyntämisessä. Mittausmenetelmät oli alunperin kehitetty paperiteollisuuden tarpeisiin ja siellä niitä jo hyödynnetäänkin.

Lue myös

- Suomalaisesitelmä teki vaikutuksen, ja nyt GSK:lla ja VTT:lla onkin jo käynnissä mittava tutkimusyhteistyö Oulussa ja Kuopiossa. GSK:lla on omia huippuasiantuntijoita tällä alueella ja asiat etenivät nopeasti toteutukseen, koska jo heti ensitapaamisen aikana osoittautui, että VTT:n tutkijat osaavat asiansa. He myös tiesivät, kuinka kommunikoida kansainvälisen yrityksen kanssa. Hehän olivat tehneet alusta saakka yhteistyötä tiiviisti paperiteollisuuden kanssa; kieli oli heti yhteistä.

- Uudessa innovaatiossa voi siis sattumallakin olla ratkaiseva rooli, mutta pohjalla on silti vahva perusosaaminen ja halu kehittyä, Kari Varkila sanoo.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030