Ajan­kohtai­sta

Suomi torjui keuhkoruttoa bioterroriharjoituksessa

Suomi osallistui osana Naton rauhankumppanuusohjelmaa kaksipäiväiseen bioterrorismiharjoitukseen Brysselissä tällä viikolla. Harjoituksen skenaariona oli Pohjanmeren ja Itämeren satamissa vieraileva risteilyalus, joka toi mukanaan terroristien tahallisesti levittämän keuhkoruttoepidemian.

Kuvitteellisessa harjoituksessa alus poikkesi myös Helsingissä, josta se jatkoi matkaansa Tallinnaan. Matkustajista osa hajaantui Suomessa ja jatkoi matkaansa ulkomaille. Vähitellen laivalla matkustaneita alkoi sairastua eri puolilla maailmaa..

Liikenne- ja viestintäministeriön turvallisuusjohtaja Rauli Parmes sanoo, että bioterrorismiharjoitus oli ensimmäinen laatuaan. Harjoituksen perusideana oli hakea selvyyttä kunkin viranomaistoimialan rooliin, tehtäviin ja niiden jakoon akuutissa bioterroritilanteessa. Harjoituksen sujumisen yksityiskohtia ei kuitenkaan vielä ole analysoitu kunnolla.

– Kovin laajasti ja yksityiskohtaisesti tällaista tilannetta ei voitu käydä läpi. Lähinnä siellä käsiteltiin menettelytapojen lisäksi muun muassa eri maiden lainsäädäntö tällaista tilannetta varten.

Parmes sanoo, että Naton aloitteesta tehdyn harjoituksen taustalla on lintuinfluenssapandemia.

– Harjoitukseen haluttiin luoda mahdollisimman hankala tilanne.

Sepitteellisen ruton kulkua visioitiin kahden viikon jaksolle. Taudin etenemiselle luotiin tarkat lääketieteelliset parametrit kuolleisuuslukuja myöten.

Varsinaiseen ns. karttaharjoitukseen Brysselissä osallistui Suomen Naton edustuston väki sekä sosiaali- ja terveysministeriön, Merenkulkulaitoksen sekä poliisivoimien edustajat.

Muista Naton rauhankumppanimaista harjoitukseen osallistuivat muun muassa Ruotsi, Itävalta ja Sveitsi. Aiemmat rauhankumppanuusohjelman siviilivalmiusharjoitukset ovat olleet kenttäharjoituksia. Myös niihin Suomi on osallistunut.

Janne Ora

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030