Ajan­kohtai­sta

Suurtutkimus kartoittaa ammattien syöpävaarat

Tarjoilija sairastuu syöpään kaksi kertaa niin usein kuin maanviljelijä. Naisista tietoa on vain vähän.

Ammattien syöpävaaroista on aloitettu poikkeuksellisen laaja tutkimus, joka kattaa kaikki Pohjoismaat.

Yhteispohjoismaisessa tutkimusaineistossa on tietoja parista kymmenestä miljoonasta ihmisestä, joille kertyy noin neljä miljoonaa syöpätapausta.

Suomen Syöpärekisterin tilastojohtajan Eero Pukkalan mukaan tutkimus tähtää niiden kemikaalien ja työprosessien vaikutusten yksilöimiseen, jotka aiheuttavat syöpävaaran vaihtelua ammattiryhmien välille. Elintapatekijät erotetaan.

– Aineiston valtava koko tarjoaa mahdollisuuden myös harvinaisten syöpien ja ammattien välisen yhteyden selvittämiseen. Niistä ei kukaan maailmassa tiedä vielä oikein mitään, Pukkala sanoo.

Tarjoilijat sairastuvat useimmin

Aiempien tutkimusten mukaan Pohjoismaissa miesten syöpävaarallisin ammatti on tarjoilija. Tarjoilija sairastuu syöpään kaksi kertaa niin usein kuin maanviljelijä, jolla syöpävaara on pienin. Naisten syöpävaarallisimmat ammatit löytyivät puolestaan tupakkateollisuudesta.

Yksittäisissä syöpätaudeissa ammattien välillä voi olla moninkertaisia eroja, esimerkiksi keuhkosyövässä jopa monikymmenkertaisia. Syyt ovat usein tuntemattomia.

Uusi tutkimus keskittyy myös nykyisen työelämän uusiin haasteisiin. Stressi, työliikunnan vähyys ja työuran takia myöhentynyt lasten hankinta lisäävät syöpiä. Erityisesti painotetaan naisten työperäisten syöpien tutkimusta, koska niistä tiedetään ennestään aika vähän.

– Monet pohjoismaiset tulokset työaltistusten ja syöpien välisistä yhteyksistä ovat täysin yleistettävissä kaikkialle maailmaan. Niistä on hyötyä vaikkapa kehitysmaissa, joissa monet senkaltaiset haitallisiksi todetut työmenetelmät, jotka meiltä on jo saatu poistetuksi, ovat yhä tavallisia, Pukkala toteaa.

Pohjoismaisen tutkimuksen tuloksia julkaistaan myöhemmin tänä vuonna.

Miia Soininen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030