Ajan­kohtai­sta

Synnyttäjät pelkäävät keisarileikkausta

Leikkauspelko pitäisi arvioida systemaattisesti. Tuki ei vastaa potilaiden odotuksia.

Noin 70 prosenttia keisarileikkaukseen joutuneista synnyttäjistä pelkäsi ja jännitti leikkausta, kertoo tuore väitös.

Tutkimus osoittaa, että systemaattinen leikkauspelon arviointi mahdollistaisi synnyttäjien yksilöllisen huomioimisen ja hoito-odotusten huomioon ottamisen. Tilanneahdistus, pelko ja jännitys olivat voimakkaimmillaan leikkausosastolle saapumisen jälkeen juuri ennen puudutusta.

Ensimmäiseen keisarileikkaukseensa tulevat synnyttäjät kokivat voimakkainta leikkauspelkoa. Synnytyspelko, matala kipukynnys, pettymys keisarileikkauspäätökseen, synnyttäjän ahdistustaipumus ja perheen heikko taloudellinen tilanne olivat yhteydessä leikkauspelon voimakkuuteen. Kohtalainen tai voimakas tilanneahdistus oli yhteydessä pidempään hoitoaikaan sairaalassa leikkauksen jälkeen.

Leikkaukseen meneviä potilaita huolettavat puudutusanestesia ja sen riittävyys, kipu, leikkaustoimenpide yleensä ja se, että “jokin menee pieleen”.

Tuki ei vastannut odotuksia

Tutkimuksen mukaan synnyttäjät odottivat erityisesti toiminnallista ja sosiaalista tukea, bio-fysiologista huolenpitoa, tietoa ja toisen ihmisen huomiointia. Erityisesti tiedon ja toiminnallisen tuen osalta leikkausosaston hoitotyö ei vastannut synnyttäjien odotuksia.

THM Kirsi Kiviniemen väitös tarkastetaan Turun yliopistossa. Tutkimukseen osallistui yli 200 synnyttäjää seitsemästä suomalaisesta synnytyssairaalasta.

Suomessa tehdään vuosittain lähes 10 000 keisarileikkausta, mikä on 17 prosenttia kaikista synnytyksistä. Noin 4 000 tapauksessa keisarileikkauspäätös on tehty ennen synnytyksen käynnistymistä.

Miia Soininen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030