Lehti 12: Ajan­kohtai­sta 12/2004 vsk 59 s. 1240

Tiede politisoituu Yhdysvalloissa?

Maria Kuronen

Presidentti George Bushin nimittämän bioeettisen neuvottelukunnan entinen jäsen, tohtori Elizabeth Blackburn pohtii tieteen politisoitumista The New England Journal of Medicine -lehdessä. Blackburnin ja kahden muun neuvottelukunnasta erotetun jäsenen tilalle helmikuussa valitut uudet jäsenet ovat julkisesti vastustaneet sikiön kantasolututkimusta tai puolustaneet uskonnollisia arvoja. Neuvottelukunnan tiedemiesjäsenet olivat vedonneet puheenjohtaja Leon Kassiin, että kantasolututkimuksen mahdollisuuksista raportoitaisiin puolueettomasti. Näin ei Blackburnin mukaan kuitenkaan tehty, vaan kaikkein vahvin näyttö jätettiin esittämättä. Blackburn pohtii, miten tiedon esittämättä jättäminen vaikuttaa tuleviin ratkaisuihin.

Blackburn kirjoittaa myös hermoston kantasoluja tutkineesta tiedemiehestä, joka empii antaa asiantuntemustaan neuvottelukunnan käyttöön. Tutkija pelkää, että hänen saamiaan lupaavia tuloksia käytetään perusteluna pitää sikiön kantasolututkimuksen julkinen rahoitus edelleen jäädytettynä. Jotain on pielessä, kun tutkijoiden täytyy pelätä tiedon käyttämistä poliittisiin tarkoituksiin, toteaa Elizabeth Blackburn. Hänen mielestään nyt on jo näyttöä siitä, että tutkimusta manipuloidaan valitsemalla neuvottelukuntiin sopivat jäsenet ja viivyttelemällä ja tulkitsemalla väärin niiden laatimia raportteja (N Engl J Med 2004 julkaistu verkossa 12.3. ilmestymispäivä 1.4.).

Yhdysvallat laajensi viime syyskuussa kauppasaarron koskemaan tavaroiden lisäksi myös tietoa. Iran, Irak, Kuuba, Libya ja Sudan ovat maita, joista tulevia tieteellisiä kirjoituksia ei saa julkaista yhdysvaltalaisissa lehdissä. Saartomääräyksen mukaan artikkelien arvioiminen, kääntäminen tai toimittaminen on palvelus kyseiselle maalle ja siksi sallittua vain erikoisluvalla. Rikkomuksesta on säädetty jopa 400 000 euron sakko tai vankeustuomio. American Chemical Society perustelee päätöksensä olla vastedes noudattamatta kieltoa sillä, että julkaisemisen tulee perustua ainoastaan tieteellisiin ansioihin. Nature-kustantamo ei ole koskaan kieltoa noudattanutkaan, ja useimmat muut kustantajat ovat alkaneet epäillä, ettei hallitus sittenkään nosta syytettä kauppasaarron rikkomisesta. Kansallinen kustannusalan yhdistys pitää tiedon rajoittamista perustuslain kuuluisan sananvapauspykälän ja kauppasaartoa koskevan asetuksen vastaisena. Yhdistyksen puheenjohtaja Pat Schroeder ihmettelee, miten käsikirjoituksen toimittaminen voisi uhata Yhdysvaltoja (BMJ 2004;328:543).

Lue myös

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030