Lehti 8: Ajan­kohtai­sta 8/2006 vsk 61 s. 816

Tiedot sisäilmaongelmien terveyshaitoista lisääntyneet

Ulla Toikkanen

Näkyviä kosteusvaurioita esiintyy rakennuksissa nykyisin harvoin. Kymmenen viime vuoden aikana tiedot sisäilmaongelmien terveyshaitoista ovat lisääntyneet huomattavasti.

- Rakennusten suunnittelun ja huollon työntekijöiden sekä rakentamisen ammattilaisten kyky ehkäistä ja hoitaa kosteusvaurioita on parantunut erittäin paljon. Ongelmia voi silti syntyä esimerkiksi siitä, että rakennusten korjaaminen saattaa olla ylivoimaisen kallista tai korjauksia voidaan joutua odottamaan liian pitkään, korosti dosentti

Markku Seuri

Kuopion yliopiston työterveyshuollon ja työlääketieteen yksiköstä.

Hän sanoi, että pulmia saattaa aiheutua myös siitä, että ihmisten kokemia oireita vähätellään eikä niitä ryhdytä selvittämään.

- Huonon sisäilman laadun takia tuottavuus kärsii. Kun valitusosuus laskee kymmenen prosenttia, tuottavuus nousee reilun prosentin.

Terveysvaaran arviointia tarvitaan, kun sisäilmaongelma on vaikea, pitkäkestoinen tai kallis korjata.

Lue myös

Seurin mukaan altistumisen jatkuminen voidaan sallia ja odotella korjauksia, jos oireet ovat lieviä ja ohimeneviä. Mikäli on olemassa astmaan sairastumisen vaara, altistus pitää lopettaa nopeasti. Jos taas henkilöillä esiintyy vaikeita, mutta ohimeneviä oireita, voidaan vaikeimmin oireilevat siirtää muualle tai osa rakennuksesta sulkea. Työterveyshuollon pitää periaatteessa osata arvioida terveyshaitta näissä tapauksissa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030