Lehti 18: Ajan­kohtai­sta 18/2007 vsk 62 s. 1813

Tutkija perää huumeiden käyttäjille parempia mahdollisuuksia neuvotella hoidostaan

Suvi Sariola

Haittojen vähentämiseen pyrkivästä huumausainepolitiikasta tänään väittelevä Stakesin erikoistutkija

Tuukka Tammi

toivoo, että lääkärit pyrkisivät tosissaan rakentamaan aktiivista keskustelusuhdetta hoitamiensa huumeidenkäyttäjien kanssa. Potilaan mahdollisuudet neuvotella hoitonsa sisällöstä vaikuttavat hänen mukaansa yhä vähäisiltä.

- Järjestelmä ei ole vielä tottunut hoitamaan tällaisia asiakkaita. Kontrolli painottuu hoidossa turhan paljon, hän sanoo.

Tammi soisi lääkärien myös osallistuvan laajempaan periaatteelliseen huumepoliittiseen keskusteluun. Lääkärit voisivat hänen mielestään aktiivisemmin arvioida esimerkiksi huumeiden käytön rikosoikeudellisen kontrollin vaikutuksia hoitoon.

Sosiologian alaan kuuluvan väitöskirjan mukaan haittojen vähentämispolitiikka, ns. harm reduction -strategia, ei ole liberalisoinut suomalaista huumepolitiikkaa. Haittojen vähentämisen käytännön sovellukset, kuten ruiskujen ja neulojen vaihto ja korvaushoidot, mielletään usein sallivaksi huumepolitiikaksi. Väitöskirjan mukaan haittojen vähentäminen on kuitenkin sulautunut osaksi perinteistä huumeiden täyskieltoon perustuvaa politiikkaa.

Tammen mukaan haittojen vähentäminen ja rikosoikeudellinen kontrolli ovat muodostaneet kahden raiteen huumepoliittisen mallin. Hän näkee asetelmassa periaatteellisen ristiriidan:

- Haittoja vähentävässä toiminnassa huumeiden käyttö tavallaan sallitaan. Samaan aikaan toisaalla käytöstä myös rangaistaan.

Haittojen vähentämisen strategiaa alettiin toteuttaa Suomessa 1990-luvun jälkipuoliskolla, kun huumeiden käyttö lisääntyi. Puhuttiin ns. toisesta huumeaallosta. Huumepolitiikkaan alettiin panostaa huomattavasti enemmän kuin aikaisemmin.

Lue myös

Ruiskujen ja neulojen vaihto sekä korvaus- ja ylläpitohoidot toivat lääkärit näkyvästi mukaan huumepolitiikkaan. Samaan aikaan huumeiden käytön rikosoikeudellinen kontrolli kiristyi ja poliisi sai tuntuvia resurssilisäyksiä.

Lääketieteen vallatessa alaa huumepolitiikassa perinteinen sosiaalityöhön perustuva päihdehuolto menetti asemiaan.

- Sosiaalityön ääni kuuluu edelleen, mutta professioiden suhde on muuttunut. Päihdehuolto oli aikaisemmin melkein kokonaan sosiaalityövetoista. Nykyään korvaushoitopoliklinikalla saattaa olla sosiaalityöntekijäkin, mutta vahvimmin siellä korostuu lääketieteellinen ammattitaito, Tammi sanoo.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030