Ajan­kohtai­sta

Tutkimus: Kuolemantuomion menetelmässä on puutteita

Myrkkyruiske voi aiheuttaa hitaan ja tuskallisen kuoleman.

Tutkijat raportoivat vakavista puutteista myrkkyruiskeessa, jota Yhdysvalloissa käytetään kuolemaantuomittujen teloitusmenetelmänä.

PLoS Medicinessa julkaistun tutkimuksen mukaan kolmen myrkyllisen aineen injektion käyttö ei aina aiheuta kivutonta kuolemaa, vaan tuomittu saattaa joutua kokemaan hitaan ja tuskallisen tukehtumiskuoleman täysin tietoisena ja liikuntakyvyttömänä.

Tuomitulle annettava myrkkyruiske sisältää tiopentaalia, pankuronibromidia ja kaliumkloridia. Tiopentaali on nopeavaikutteinen barbituraatti, jonka on ensin tarkoitus nukuttaa tuomittu. Sitten pankuronibromidi lamauttaa hengityksen ja kaliumkloridi sydämen. Jos tiopentaali ja kaliumkloridi eivät saa aikaan anestesiaa ja sydämen pysähtymistä, tuomittu kuolee pankuronibromidin aiheuttamaan tukehtumiseen. Injektiot annetaan vähitellen ja teloitus kestää useita minuutteja.

Tutkimuksen mukaan jotkut teloitukset eivät suju tarkoitetulla tavalla, vaikka ne toteutetaan asianmukaisesti. Erityisesti tiopentaalin ja kaliumkloridin vaikutukset eivät ole riittäviä. Vakioannustelu ei ota huomioon tuomitun painoa ja muita olennaisia tekijöitä.

Tutkijat saivat vain vähän tietoja teloituksista

Tutkijat analysoivat tietoja Pohjois-Carolinassa ja Kaliforniassa tehdyistä teloituksista sekä tarkastelivat kokemuksia käsitteleviä julkaisuja. Kaikki osavaltiot eivät julkaise tietoja teloituksista. Tutkijoiden mukaan aineisto on suppea, mutta tutkimus kyseenalaistaa silti vahvasti teloitusmenetelmän toimivuuden.

Lääkärien eettiset säännöt kieltävät heitä osallistumasta teloituksiin Yhdysvalloissa. Tappavien aineiden injektiot otettiin käyttöön, koska niitä pidettiin suhteellisen inhimillisenä vaihtoehtona sähkötuoliin ja syanidikaasuun verrattuna.

Yhdysvalloissa 37 osavaltiota on käyttänyt myrkkyruiskeita kuolemantuomioissa, mutta useat osavaltiot ovat lakkauttaneet menetelmän käytön viime vuosina.

Menetelmän kritiikki ei ole uutta. Myrkkyruiskeet puhuttivat laajasti muun muassa vuonna 2005, kun Lancet julkaisi myrkkyruiskeita suomivan tutkimuksen. Tutkimus perustui verinäytteisiin, jotka oli otettu tuomituilta useita tunteja teloituksen jälkeen.

Miia Soininen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030