Lehti 10: Ajan­kohtai­sta 10/2007 vsk 62 s. 990 - 991

Tutorlääkäri parantaa terveysaseman mainetta

Suvi Sariola

Tutorlääkäri helpottaa selvästi nuorten lääkärien rekrytointia terveysasemalle, sanovat Espoossa vuosia tutorlääkäreinä työskennelleet

Marja Nores

ja

Peter Sweins

.

Lukuisat lääkärit opastavat nuoria kollegojaan muitten töittensä ohella, mutta vasta harvoissa terveyskeskuksissa on tutorlääkäri, jolle on varattu aikaa tutortoimintaan muuta työtä vähentämällä.

Tällaisen tutorlääkäritoiminnan aloitti Marja Nores Espoon Leppävaaran terveysasemalla viitisen vuotta sitten. Peter Sweins työskenteli Espoonlahden terveysasemalla neljä vuotta osaksi tutorlääkärinä, osaksi koulutusylilääkärinä. Hän on äskettäin siirtynyt koulutusylilääkäriksi MedOnelle - muun muassa perustamaan tutorlääkärijärjestelmää.

- Olen täysin hurahtanut tutorlääkärityöhön, Sweins naureskelee.

Mahdollista isossa yksikössä

Sweinsin mukaan tutortoiminta sellaisena kuin sitä Espoonlahdessa toteutettiin, on mahdollista vain isossa yksikössä, jossa lääkäreitä on niin monta, että yksi voidaan irrottaa kokopäiväiseksi tutorlääkäriksi.

Espoonlahden terveysasemalla väestövastuulääkärin virkoja on 24, tutoroitavia eurolääkäreitä Sweinsillä oli enimmillään 11. Hänen mukaansa myös kollegat Espoonlahden terveysasemalla kokivat työnsä helpottuvan, kun konsultaatiot keskitettiin yhdelle lääkärille.

Marja Nores on päätoiminen tutorlääkäri, joka omasta toivomuksestaan tekee tavallista lyhyempää työaikaa. Leppävaaran lisäksi hän tutoroi myös Viherlaakson terveysaseman eurolääkäreitä.

Sekä Noreksen että Sweinsin työhön on kuulunut myös erikoistuvien lääkärien ohjaus.

Tutorlääkäri on eurolääkärien tavoitettavissa koko ajan, ja puheluja tulee paljon. Työnkuvaan kuuluvat myös erikseen varattavat tutor-tunnit, joilla käydään läpi esimerkiksi hankalia potilastapauksia tai lausuntojen ja todistusten kirjoittamista.

Sweinsin mukaan näillä tunneilla käytetään yllättävän paljon aikaa myös työnohjauksellisiin keskusteluihin. Hän pitääkin näitä keskusteluja erittäin tärkeinä: niissä tuetaan lääkäriksi kasvamista.

Tutorlääkärit järjestävät myös ryhmäopetusta, jossa käydään läpi eurolääkärien toivomia aiheita. Sweinsin työkalupakkiin kuuluu lisäksi "moka-meeting". Siinä keskustellaan virheistä, joita nuoret lääkärit epäilevät tehneensä: oliko kyseessä virhe ja mitä olisi voinut tehdä toisin.

Sekä Marja Nores että Peter Sweins ovat tehneet tutorlääkäreinä koko ajan myös jonkin verran vastaanottotyötä.

- Tätä työtä ei voi tehdä, ellei itsellä säily tuntuma käytännön potilastyöhön, Marja Nores sanoo.

Maine paranee

Marja Nores ja Peter Sweins ovat kumpikin saaneet työstään erittäin positiivista palautetta sekä tutoroitavilta että terveysaseman vanhemmilta kollegoilta:

- Tutortoiminta on tuonut paljon lääkäreitä Espoonlahteen. Suuri osa eurolääkäreistä jatkoi terveysasemalla töitä pakollisen eurovaiheen jälkeen juuri tutortoiminnan takia, Sweins kertoo.

Samoin on käynyt Leppävaarassa, jonne Marja Noreksen mukaan välillä jopa jonotettiin töihin.

- Myös potilasvalitukset ovat vähentyneet sen jälkeen, kun tutortoiminta alkoi, Nores sanoo.

- Tutorlääkäritoiminta parantaa terveysaseman mainetta. Tämä on se tapa, jolla saamme juurrutetuksi lääkäreitä terveyskeskuspuolelle ja opetetuksi, että terveyskeskustyö on mukavaa, Sweins sanoo.

- Ajan mittaan tutorlääkäritoiminta rakentaa perusterveydenhuollon pohjaa vahvemmaksi, sanoo myös Espoon kaupungin terveyspalvelujen johtaja

Tuula Heinänen

.

- Nyt on tunnustettu se tosiasia, että terveyskeskuslääkärin työ on erikoisala siinä missä muutkin, ja nuori lääkäri tarvitsee siihen vanhemman kollegan tukea. Oppiminen tapahtuu nopeammin, jos se on suunniteltua ja systemaattista.

Marja Noreksen mielestä tutorlääkäritoiminnan järjestämisessä on tärkeintä, että toimintaan tosiaan varta vasten irrotetaan työaikaa, kuten Espoossa on tehty.

Lue myös

- Esimiehet tasapainoilevat tässä sen kanssa, mihin työvoimaa sijoittavat. Minun mielestäni asenne kuitenkin on muuttunut niin, että nähdään, ettei työn sisältöjä ikinä päästä kehittämään, jos kaikki lääkärit vain laitetaan etulinjaan, sanoo Tuula Heinänen.

Vantaalle uusia tutorlääkäreitä

- Medisiina, potilaat ja järjestelmät ovat muuttuneet, mutta ympäristö, jossa lääkäri tekee työtä, ei ole pystynyt muuttumaan. Tutorlääkäritoiminta on välttämätön elementti, jolla me pysymme muutoksessa mukana, sanoo Vantaan terveyspalvelujen johtaja

Timo Aronkytö

.

Hän tuli Vantaalle töihin vuodenvaihteessa ja on perustanut jo neljä tutorlääkärin pestiä, pian viidennenkin.

- Virat on perustettu apulaisylilääkärien viroiksi, koska uskon, että perusterveydenhuollossa on myös luotava urapolkuja, Aronkytö sanoo.

Vantaan uusissa viroissa tutorlääkärit tekevät puolikasta vastuuväestöä. Aronkydön mukaan heille jää käytännössä kaksi päivä tutorlääkärityöhön.

Ennen Vantaalle siirtymistään Aronkytö oli ylilääkärinä Helsingin Herttoniemen terveysasemalla. Myös siellä työskentelee tutorlääkäri, jonka työajasta puolet on varattu tutortyöhön.

Tutorlääkäritoiminta on tuottanut erittäin hyviä tuloksia rekrytoinnissa myös Herttoniemessä.

- Ylilääkärit ajattelevat aina ensimmäiseksi, että kaikki lääkärit pitää sijoittaa vastaanottotyöhön, koska palvelujen kysyntä on niin valtava, Aronkytö sanoo.

Hänen mielestään tutorlääkäritoiminta onkin eräänlaista priorisointia sen suhteen, mitä tehdään. Se on kuitenkin priorisointia potilaan parhaaksi, koska laatu paranee.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030