Lehti 18: Ajan­kohtai­sta 18/2006 vsk 61 s. 1952

Työkaluja tieteellisen tietotulvan seuraamiseen

Marianne Jansson

Tietoverkkojen vuolaus on tuonut tieteellisen kirjallisuuden seuraamiseen ongelmia: miten tietotulvaa voi ylipäätään seurata ja miten erottaa hyvä laatu huonosta? Etenkin kiireinen kliinikkolääkäri joutuu tekemään tiukkoja valintoja ammattilehtien seuraamisessa. Verkosta löytyy kuitenkin apu tähänkin, sillä automaattiset hakupalvelut poimivat hakusanan tai aihealueen mukaan artikkeleita luettaviksi. JAMAssa (19.4.) esiteltiin julkaisuseurantapalvelu, jossa arvioidaan myös artikkelien laatutaso.

Kanadassa McMasterin yliopistossa kehitetty julkaisujen seurantajärjestelmä on suunnattu kliinikoiden tarpeisiin. Siinä kliinistä käytäntöä koskevat artikkelit 110 lääketieteellisestä julkaisusta pisteytetään merkittävyytensä perusteella ja niistä lähetetään palveluun rekisteröityneille lääkäreille sähköpostitse ilmoitus. Tilaaja voi itse määritellä, miltä aloilta hän artikkeleita haluaa ja miten korkea merkittävyyspistemäärä on artikkeliseulonnan katkaisurajana.

Lue myös

Artikkeleita pisteyttää yli 2 000 vapaaehtoisen arvioijan joukko, jossa on mukana sekä yleislääkäreitä että spesialisteja. Palvelun oma henkilökunta seuloo ensin julkaisuista metodiset kriteerit täyttävät kliiniset artikkelit; niitä kertyy noin 40 viikossa. Artikkelit lähtevät arvioijille automaattisesti aiheen mukaan. Arvioijat antavat kullekin artikkelille 7-portaisella asteikolla pisteet kliinisestä merkittävyydestä ja uutuusarvosta, ja jos vähintään kolmen arvioijan pisteiden keskiarvo on 3 pistettä tai enemmän, artikkeli liitetään PLUS-kirjallisuuspalveluun, joka lähettää automaattisena sähköposti-ilmoituksena artikkelin otsikon vastaanottajalle. Sähköpostiviestin saanut voi sitten kirjautua palveluun katsomaan abstraktin tai lukemaan koko artikkelin, ja myös arvioijien kommentit ovat nähtävillä.

Vuoden 2004 artikkelisadosta neljäsosa katsottiin merkittävyydeltään kiitettävän 6 pisteen arvoiseksi tai yli, ja merkittävyyspisteiden keskiarvo oli 5,42. Pisteet uutuusarvosta jäivät matalammiksi. Vain 1,8 % vuoden aikana arvioiduista yli 2 000 artikkelista jäi palvelun ulkopuolelle merkityksettöminä. Pilottivaiheen aikana palvelun käyttäjät saivat valitsemiensa seulontakriteerien mukaisesti kuukaudessa 6-1 931 sähköposti-ilmoitusta artikkelista (keskiarvo 29), ja valtaosa kävi ainakin joskus katsomassa artikkelia tarkemmin.

Palveluun voi tutustua osoitteessa www.bmjupdates.com

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030