Ajan­kohtai­sta

Uupumus uhkaa terveyskeskuslääkäriä

Terveyskeskuslääkärien työsarkaa verrataan jo jatkuvaan asemasotaan ylivoimaista vihollista vastaan.

Tunnistatko tästä itsesi, terveyskeskuslääkäri? Olet perfektionismiin taipuvainen, tunteesi tukahduttava, vastuuta kantava puurtaja, jonka on vaikea myöntää voimavarojensa rajallisuus ja hankala sanoa ei.

Uupumisen uhka on todellinen. Tutkimusten mukaan työuupumus on yleisintä terveyskeskuslääkäreillä. 27 prosenttia työpaikkaa vaihtavista terveyskeskuslääkäreistä ilmoittaa syyksi työn pakkotahtisuuden, kiireen ja uupumuksen.

Aihetta käsiteltiin johtavien terveyskeskuslääkäreiden, lääninlääkäreiden ja aluetukihenkilöiden neuvottelupäivillä Helsingissä helmikuussa. Terveyskeskuslääkärien työsarkaa verrattiin jo jatkuvaan asemasotaan ylivoimaista vihollista vastaan. Ajankäyttöongelmien, työn hallinnan ja rajaamisen vaikeuden, ylenmääräisen tietotulvan ja valitusten sekä hoitovirhepelkojen viidakossa urheinkin lääkäri väsyy, kuormittuu ja usein myös uupuu.

– Asemasodassa lääkäri on kaikkien keskipisteessä. Pitäisi olla vahva, tehokas, tietää kaikki, olla sortumatta virheisiin ja miellyttää kaikkia. Kun lääkärikoulutuksessakin on perinteisesti painotettu asiatietoa kokemuksellisuuden sijaan, vältetty epävarmuuden ilmaisua ja pyritty selviytymään yksin, ei ihme, että terveyskeskuslääkärit uupuvat, sanoi työterveyshuollon erikoislääkäri, työnohjaaja ja kliininen opettaja Kristiina Toivola Turun yliopistosta.

Esimies on avainasemassa

Kylmä tieto ja lisäkoulutus eivät auta ylikuormitettua terveyskeskuslääkäriä. Lääkäri tarvitsee lähimmäistä – tukea.

– Esimiehen tukea, mutta myös muiden työpaikan ihmisten tukea. Työntekijöitä on kohdeltava tasapuolisesti, päätösten oltava johdonmukaisia ja ne on kerrottava niille, joita ne koskevat. Esimiehen rooli on avainasemassa, sillä omasta hyvinvoinnista voi olla vaikea ottaa vastuuta, kun on väsynyt.

Toivola myös kehottaa terveyskeskuslääkäreitä ja ylilääkäreitä rakentavaan vuorovaikutukseen. Esimiehiä hän opastaa konstailemattomuuteen, lähestyttävyyteen sekä aitoon dialogiin ilman ”visioita ja missioita”. Lääkäri taas ei saa kohdistaa esimieheen epärealistisia odotuksia.

Tärkeintä on, että lääkäri tuntisi hallitsevansa työtään.

– Työ ei ehkä muutu vähemmän vaativaksi, mutta tunne sen hallittavuudesta vähentää stressin kokemista. Kuormittavin työ on sellainen, jossa on paljon vaatimuksia ja vähän hallinnan tunnetta.

Essi Kähkönen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030