Lehti 18: Ajan­kohtai­sta 18/2007 vsk 62 s. 1815

Uusi lastensuojelulaki korostaa lääkärin roolia

Essi Kähkönen

Uusi lastensuojelulaki tuo muutoksia lääkärin työnkuvaan ensi vuoden alusta. Uutta laissa on, että hallinto-oikeudelta voidaan hakea lupa lapsen tutkimiseen avohuollossa silloin, kun huoltaja vastustaa tutkimuksia. Tällaista lupaa ei vaadita huostaanotetun lapsen kohdalla, koska päätösvalta on jo siirtynyt sosiaaliviranomaisille.

Lääkärit ovat osana terveydenhuollon ammattihenkilöstöä velvollisia tekemään lastensuojeluilmoituksen ja toimimaan yhteistyössä lastensuojeluviranomaisten kanssa salassapitosäännösten estämättä. Ilmoitus on tehtävä lapsesta, jonka hoidon ja huolenpidon tarve, kehitystä vaarantavat olosuhteet tai oma käyttäytyminen edellyttävät lastensuojelun tarpeen selvittämistä.

- Lääkärin pitäisi tehdä ilmoitus silloin, kun hän huolestuu lapsen tilanteesta. Ilmoitus tehdään sosiaalipäivystykseen tai alueen lastensuojelun sosiaalityöntekijälle. Sosiaalityöntekijät antavat lastensuojelukysymyksissä asiantuntija-apua, kertoo hallitussihteeri

Eeva Kangasniemi

STM:stä.

STM:n mukaan lääkärikunnalla on jatkossa yhä tärkeämpi rooli lastensuojelussa. Esimerkiksi sijaishuoltoon sijoitettavalle lapselle pitää jatkossa tehdä aina huolellinen terveystarkastus.

Lue myös

- Lääkäri on voinut tutkia lapsen monella tavalla. Voidaan tehdä pikatarkastus, jossa lähinnä kuunnellaan keuhkot ja katsotaan ryhti. Tai sitten voidaan tehdä perehtyvä tarkastus, johon hankitaan tarvittavat esitiedot, kuten kasvukäyrät ja neuvola- ja kouluterveydenhuollon yhteenveto, sanoo lastentautien erikoislääkäri, nuorisolääkäri

Elina Hermanson

.

Perehtyvässä tarkastuksessa aiemmin laiminlyödylle lapselle annetaan tunne, että hänestä huolehditaan.

- Uskon, että lääkärillä on mahdollisuus tehdä lastensuojelussa todella tehokasta ennaltaehkäisevää työtä, Kangasniemi toteaa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030