Ajan­kohtai­sta

Väärä tieto ei saa sijaa potilaiden nettikeskusteluissa

Potilaiden virtuaalinen keskustelu sairauksista lisääntyy. Tutkimus rauhoittaa epäilyt väärän tiedon leviämisestä palstoilla: keskustelijat kontrolloivat tietoja itse. Myös potilasblogit tulevat.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/netti.jpg
Potilaat käyttävät yhä enemmän verkon keskustelumahdollisuuksia. Sairauksiin keskittyvät virtuaaliyhteisöt ovat herättäneet epäilyksiä siitä, leviääkö maallikoiden nettikeskusteluissa myös väärää tietoa lääketieteellisistä aiheista.

Huoleen ei ole syytä, kertoo BMJ:ssä (2006;332:939) julkaistu tutkimus. Potilaat kontrolloivat itse keskusteluja ja korjaavat väärät tiedot nopeasti.

Sama ilmiö on huomattu suomalaisilla keskustelupalstoilla. Syöpäjärjestöjen sivuilla vierailee noin 28 500 kävijää kuukaudessa, ja nettikeskustelut kuuluvat suosituimpiin sivuihin. Aktiivikirjoittajia on noin 500, ja palstaa valvotaan päivittäin.

– Poistamme loukkaavat ja markkinointiin liittyvät viestit. Ryhmä on kyllä usein itse laittanut epäasialliset tai virheelliset viestit kuriin, Syöpäjärjestöjen tiedotuspäällikkö Satu Lipponen kertoo.

Potilasblogit tulevat

Lipposen mukaan verkko voi olla hyvä väline potilaille. Ihmisillä on tarve kertoa muille sairauden läpikäymisestä, ja kokemuksien ja tietojen jakaminen on entistä helpompaa.

Sairaudet ovat luonteva aihepiiri myös blogeille. Syöpäpotilaiden blogeista tunnetuimpia on tällä hetkellä Riki Sorsan blogi.

– Blogeista on tullut paljon hyviä viestejä maailmalta. Niitä osataan lukea oikein. Ne ymmärretään henkilökohtaisiksi, eikä oletetakaan tiedon viimeistä sanaa, Lipponen toteaa.

Valvonta ei ole tarpeen

BMJ:n julkaisema tutkimus tarkasteli rintasyöpäpotilaille ja heidän perheilleen tarkoitettua, valvomatonta sähköpostilistaa neljän kuukauden ajan. Vain 0,25 prosentissa viesteistä oli virheellisiä tietoja, ja keskustelijat korjasivat useimmat niistä neljän tunnin kuluessa.

Tutkijoiden mukaan asiantuntijoiden valvonta ei ole tarpeellista, koska aktiivisella keskustelupalstalla potilaiden keskeinen kontrolli toimii hyvin.

Eräs vuonna 1994 tehty tutkimus esitti, että nettikeskustelujen tietoja ei yleensä kyseenalaisteta. Tutkijat uskovat, että verkon käyttäjien kriittisyys ja medialukutaito ovatkin kasvaneet kymmenessä vuodessa.

Miia Soininen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030