Ajan­kohtai­sta

Valtio saattaa ryhtyä biosalkun omistajaksi

Kansanterveyslaitos suunnittelee monia suurehkoja toiminnallisia muutoksia toimintaansa. Ylijohtaja Juhani Eskolan laatimassa strategiassa ehdotetaan laitoksen hallinnoimien potilasaineistojen ja tutkimustulosten kaupallistamista. Tähän liittyen KTL harkitsee monenlaisia vaihtoehtoisia toimintamalleja.

Yksi suurimmista muutoksista olisi se, että KTL:n hallinnoimat tiedot kaupallistettaisiin omien yhtiöiden avulla tai yhteistyössä ulkopuolisen yhtiön kanssa.

Sopivimmaksi arvioidussa toimintamallissa väestön, valtion ja KTL:n etuja ja oikeuksia ajaisi oma yhtiönsä ja toinen yhtiö loisi kontakteja asiakaskuntaan eli lääketeollisuuden ja bioteknologian alan yrityksiin. Yhtiöille annettiin työnimet niiden roolien mukaan: Kansanterveys Oy ja Business Oy.

Suomen valtion omistama Kansanterveys Oy huolehtisi muun muassa tutkimuseettisistä kysymyksistä, ajaisi tutkijoidensa etuja patenttiasioissa sekä hallinnoisi laitoksen patenttisalkkua. Kansanterveyslaitoksen tutkimuksista syntyvät patentit siirrettäisiin Kansanterveys Oy:lle. Siten KTL varmistaisi, etteivät sen patentit karkaisi hallitsemattomasti, vaikka asiakasyritys ostettaisiin tai se ajautuisi konkurssiin.

Tutkijoiden palkitseminen on myös osa KTL:n uusia linjauksia. Monet laitoksen tutkijat ovat ilmaisseet kokevansa hyvin epämotivoivaksi, jos vuosien työn tuloksena saadusta aineistosta hyötyy taloudellisesti vain laitos tai viime vaiheen keksintöilmoituksen tekijä.

KTL:n tutkimustulosten myyntisopimuksiin voitaisiin sisällyttää tarvittaessa ehtoja. Osakorvauksena aineistojen käytöstä yritykset voisivat luovuttaa kehitettyjä tuotteita ilmaiseksi tai edullisesti Suomen terveydenhuollon käyttöön.

Tämäntyyppistä yhteistyötä Suomi ja KTL on jo tehnyt aiemmin muun muassa rokoteteollisuuden kanssa.

Aiheesta lisää Lääkärilehden huomenna ilmestyvässä numerossa.

Janne Ora

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030