Lehti 30-32: Ajan­kohtai­sta 30-32/2005 vsk 60 s. 2976

Vyöruusuun on kehitetty rokote

Ulla Järvi

Herpesvirologien maailmankokouksessa Turussa esiteltiin uusi rokote vyöruusun ehkäisemiseksi.

Laajassa amerikkalaisessa rokotetutkimuksessa oli mukana 38 546 yli 60-vuotiasta ihmistä, jotka saivat joko zoster-rokotteen tai lumerokotteen. Rokotteen todettiin vähentävän merkittävästi sekä sairastumistapauksia että vaikean hermokivun esiintymistä (N Engl J Med 2005;352:2271-84).

Tutkimuspotilaita seurattiin reilut kolme vuotta, ja vyöruusun esiintyvyys laski rokoteryhmässä 51 prosenttia. Seuranta-aikana vyöruusuun sairastui 315 ihmistä rokotetuista ja 642 ihmistä lumeryhmästä. Lisäksi todettiin vyöruusuun sairastuneiden oireiden olevan lumeryhmää lievempiä. Rokotetuilla sairastuneilla esimerkiksi vaikean hermokivun esiintyvyys laski 66,5 prosenttia lumeryhmään verrattuna.

- Tuloksemme puhuvat kyllä sen puolesta, että vyöruusua vastaan rokottaminen todellakin kannattaa. Tauti on vaikeimmillaan todella tuskallinen, käytännössä jopa invalidisoiva sairaus. Monella vanhuksella vyöruusuun sairastuminen voi merkitä sen heikon otteen menettämistä, joka vielä kannattelee häntä itsenäisessä elämässä, sanoo rokotteen päätutkija professori Michael Oxman San Diegosta.

Tutkimuksessa ei havaittu mitään vakavia sivuvaikutuksia. Vain rokotuskohdan lievät iho-oireet olivat rokotusryhmässä lumeryhmää tavallisempia.

Rokotetaanko kaikki ikäihmiset?

Pitäisikö kaikki yli 60-vuotiaat sitten rokottaa vyöruusua vastaan?

- Rokotehan ei ole vielä markkinoilla, emmekä osaa tarkalleen sanoa, kuinka kauan sen tulo myyntiin vielä kestää. On sitten terveyspoliitikkojen asia päättää, millaisessa laajuudessa sitä tullaan käyttämään, vastaa toinen päätutkija, professori Myron Levin.

Turun tiedotustilaisuudessa istuneet herpestutkijat kuitenkin yhteistuumin nyökyttelivät; jos he saisivat päättää, kaikki ikäihmiset rokotettaisiin.

Kansanterveyslaitoksen mikrobiologian osaston johtaja Tapani Hovi korostaa vielä olevan liian aikaista ryhtyä pohtimaan rokotteen käytön tarvetta ja laajuutta Suomessa. Ensin on odotettava lisätutkimuksia niin erilaisen väestön keskuudessa kuin rokotteen antaman suojan kestostakin.

- Jos rokote kuitenkin on niin tehokas ja turvallinen kuin miltä ensimmäinen iso tutkimus antaisi odottaa, se varmasti tullee laajaan käyttöön, sanoo Hovi.

Lue myös

Vyöruusuun sairastuu nykyarvioiden mukaan noin 15 prosenttia yli 60-vuotiaista.

- Sairastumisikää on kuitenkin mahdotonta ennustaa, joten suojan pitäisi kestää kuolemaan saakka, periaatteessa siis vaikka satavuotiaaksi, Hovi huomauttaa.

Myron Levin ja Michael Oxman huomauttivat myös taudin aikaisen diagnosoimisen vaikeudesta. Vaikka diagnostiikka kehittyy, vyöruusu voi olla oireiltaan varsin kimurantti varsinkin varhaisvaiheessa. Potilaat eivät itse välttämättä tunnista oireita, eivätkä hakeudu lääkäriin ajoissa. Tämä kasvattaa riskiä taudin pahenemiseen.

Rokotteen tulevasta hinnasta eivät amerikkalaistutkijat halunneet esittää vielä mitään spekulaatioita. Heikennettyjä herpes zoster -viruksia vyöruusurokotteessa on 15-kertainen määrä verrattuna vesirokkorokotteeseen, mutta tältäkään pohjalta rokotteen hintaa ei pysty arvioimaan.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030