Ajan­kohtai­sta

Wilho-sairaalassa tieto kulkee langatta

Oulussa on otettu ensimmäinen askel kohti tulevaisuuden sairaalaa, jossa tieto kulkisi langatonta verkkoa pitkin ja olisi oikeammassa paikassa oikeampaa aikaan kuin nykyisillä järjestelmillä. Myös potilaan kulkua palvelujärjestelmässä voitaisiin tarkkailla ja ohjata.

Wilho-hanke on tutkimus- ja kehityshanke, jossa on mukana oululaisia teknologiayrityksiä, tutkijoita ja palveluntuottajia. Yksi rahoittajista on Tekesin FinnWell-teknologiaohjelma. Hankkeessa palveluntuottajina ovat mukana Oulun Diakonissalaitos ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri. Ensi vuoden aikana langattomina pilottiosastoina aloittavat Oulun Diakonissalaitoksella leikkaussali ja kirurginen vuodeosasto ja Oulun yliopistosairaalassa lyhkin leikkaus- ja teho-osasto.

Tehostaminen, totta kai!

Tavoitteena on tietystikin vapauttaa hoitohenkilökunta ja lääkärit hoitamaan potilaita ja nopeuttaa hoitoprosesseja, toimitusjohtaja Jouni Ihme Whealth Oy:stä sanoo.

– Tarpeet ovat lähtöisin sairaalan sisältä, me olemme vain kertoneet, mihin langaton tekniikka voisi antaa mahdollisuudet.

Ongelmana nykytekniikalla on yhä edelleen tiedon siirtäminen, potilaan paikantaminen hoitoketjussa ja potilaan tietojen kirjaaminen tietoverkkoon. Nykytekniikalla tieto pystytään keräämään, mutta sen optimaalinen käyttö kangertelee, Ihme sanoo.

Yksi hankkeen tutkimuskohde on myös potilaan elintoimintojen mittaaminen langattomasti. Tiedot myös kirjautuisivat tietoverkkoon syntyhetkellä.

– Pilottiosastoilla lähdetään muutamalla käyttäjäsovelluksella, joiksi on valittu EKG:n, happisaturaation, pulssin ja verenpaineen mittaaminen langattomasti, Ihme kertoo.

– Tippaletkua ei sentään pystytä korvaamaan.

Wilhosta viisastutaan

Tällä hetkellä hankkeessa jo testataan langatonta teknologiaa. Tavoitteena on, että kun uudisrakennuksiin tulevat pilottiosastot ovat valmiina, niissä voidaan ottaa käyttöön testattua tekniikkaa.

– Ratkaistavana on vielä isoja asioita kuten langattoman verkon luotettavuus ja tietoturva, Ihme sanoo.

Wilho-hankkeelta odotetaan suuria, sillä langaton sairaala on kuuma aihe maailmalla ja potilaan hoitoa helpottavia ja tehostavia erilaisia langattomaan paikannukseen, monitorointiin ja tiedonsiirtoon perustuvia järjestelmiä on maailmalla kehitteillä paljon.

Oululaiset uskovat kuitenkin olevansa vahvoilla ja Wilhosta saatavien tulosten ja kokemusten jälkeen tiedetään jo paljon enemmän siitä, miten potilasta voitaisiin hoitaa piuhoitta, Ihme sanoo. Hankkeen toivotaan poikivan myös uusia käyttäjäsovellutuksia ja tuotteita.

Hilkka Lahti

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030