Ajan­kohtai­sta

Yön työt uuteen valoon

– Kykyni sietää yövalvomista, univajetta ja outoihin aikoihin nukkumista on vanhemmiten heikentynyt. Päivystysvapaan jälkeiseen työaamuun on hankala herätä, sanoo anestesiologi Vesa Kontinen.Asiantuntijan mukaan lääkärikunnan keskuudessa elävät vanhat asenteet suhteessa nukkumiseen.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/vesakontinen.jpg

– Kykyni sietää yövalvomista, univajetta ja outoihin aikoihin nukkumista on vanhemmiten heikentynyt. Päivystysvapaan jälkeiseen työaamuun on hankala herätä, sanoo anestesiologi Vesa Kontinen.
Yötyön haitat ja mahdollisuudet vaikuttaa niihin puhuttavat. Asiantuntijan mukaan lääkärikunnan keskuudessa elävät vanhat asenteet suhteessa nukkumiseen.

Aamuyöllä kolmen aikaan valvomaan joutuva ihminen on psyykkiseltä suoriutumiskyvyltään tilassa, joka vastaa puolen promillen humalaa. Aamuseitsemältä hän on jo promillen ”humalassa”; tässä vaiheessa päivystävä lääkäri aloittaa uuden työpäivän. Lääkäriliiton seminaarissa keskiviikkona pohdittiin, onko tässä enää mitään järkeä.

Ihminen on tarkoitettu nukkumaan pimeään yöaikaan, joten elimistölle yötyö on aina ylimääräinen rasite.

– Yötyöhön sopeutuminen on hyvin yksilöllistä. Ilta- ja aamutyypin ihmisten oma sisäinen kello vaikuttaa siihen, miten yötyössä selviytyy. Aamutyypin ihmisten uni-valverytmi on ”jäykempi”, joten hänellä on vaikeuksia sopeutua, toteaa neurologian dosentti Christer Hublin Työterveyslaitokselta.

Kyse ei silti ole pelkästään yksilöllisistä eroista. Yli viisikymppisellä ikä alkaa jo selvästi vaikuttaa siihen, miten unirytmin häiriöihin sopeutuu. Palautuminen ei ole yhtä nopeaa kuin nuorempana – ja ilman yötöitäkin unihäiriöt lisääntyvät keski-iän jälkeen.

Ihminen on päiväeläin

Unitutkimus on tuottanut uutta tietoa unen merkityksestä ihmiselle. Unihäiriöt aiheuttavat monia terveysriskejä.

– Myös lääkärikunnan keskuudessa elävät vanhat asenteet suhteessa nukkumiseen. Sairaaloissa ei välttämättä ole rauhallista torkkutilaa päivystäville lääkäreille, jotka pitkien vuorojen aikana ehdottomasti tarvitsisivat ainakin 1–2 lyhyttä nukahtamistaukoa. Ruokailuun ei järjestetä aikaa, vaikka jokainen ihminen tarvitsee tarkkuutta vaativaa työtä tehdessään keholleen energiaa, Hublin painottaa.

Vanhempi väki muistelee ”sankarimaisia” valvomisiaan, vaikka työelämä ja päivystyspisteet sekä potilaat ovat muuttuneet aivan toisenlaisiksi.

Christer Hublin kertoo, että monissa maissa on jo herätty tunnustamaan yötyön riskit ja työnantajan velvollisuudet.

– Varsin hyvän ohjeistuksen on laatinut esimerkiksi Britannian Royal College of Physicians. Ohjeiden mukaan työnantajan tulee esimerkiksi järjestää nukkumatila yövuoron tehneille lääkäreille. Liikenneonnettomuuksien riski pitkän valvomisen jälkeen kun on niin suuri, Hublin toteaa.

Terveystarkastuksia yötyöläisille

Christer Hublin on mukana Työterveyslaitoksen asiantuntijoiden kirjoittamassa Toimivat ja terveet työajat -kirjassa, jossa pohditaan vaikeita työaikoja suomalaisesta näkökulmasta. Hublinin mukaan lääkärien satunnaisia yövuoroja ja pitkiä päivystysrupeamia on vaikea sovittaa terveyttä tukeviin järjestelmiin ja vuorokiertoon, joita esimerkiksi teollisuustyössä toteutetaan.

– Ehkä kaikkein tärkeintä on toteuttaa yötöitä tekevien säännölliset terveystarkastukset, Hublin sanoo.

– Tarkastuksissa tulee kiinnittää huomiota erityisesti metabolisen oireyhtymän ja sydän- ja verisuonitautien yksilöllisiin riskeihin sekä diabetes-riskiin. Tiedetään, että nämä sairaudet liittyvät juuri yötyöhön, joten niitä pitää seurata yksilötasollakin.

Jos riskit ovat koholla, Hublin kannustaa työterveyshuoltoa keskustelemaan lääkärinkin kanssa elämäntavoista. Jatkuva väsymys on omiaan rapauttamaan ruoka- ja liikuntatottumuksia aivan huomaamatta.

Turku toteutti lääkärien tarkastukset

– Turun terveystoimen kaikki omalääkärit pääsivät halutessaan äskettäin perusteelliseen lääkärintarkastukseen, jossa pohdittiin muun muassa epäsäännöllisen työn riskejä omalle terveydelle, kertoo terveyskeskuslääkäri Pirjo Matintalo.

Turussa omalääkärit päivystävät iltaisin ja viikonloppuisin, mutta yöt hoitaa vapaaehtoisista lääkäreistä muodostettu rinki. Viikonloppujen päivävuoroista osan hoitaa MedOne. Matintalon mukaan nykyjärjestelmä on iso helpotus lääkärikunnalle; toisaalta yötöistä tuleva lisäkorvaus tuhdittaa juuri nuorten – rahan tarpeessa olevien – lääkäreiden tilipussia.

Luottamusmiehenä Matintalo on törmännyt myös tilanteisiin, joissa yötyö ei todellakaan ole vapaaehtoista ja osoittautuu jollekin lääkärille liian rankaksi.

– Nuoret naislääkärit ovat toisaalta hirveän tunnollisia, mutta raskausaika ja pienten lasten hoitaminen koettelevat voimavaroja. Joskus joudumme pohtimaan, mitä tehdä, kun raskaana oleva lääkäri ei enää jaksaisi päivystää, Matintalo huomauttaa.

Virkaehtosopimuksen mukaan lääkäri voidaan vapauttaa päivystysvelvollisuudesta raskauden kolmen viimeisen kuukauden aikana, mikäli yksikön muiden lääkäreiden päivystystaakka ei nouse kohtuuttomaksi. Käytännössä päivystyksestä vapauttaminen voi osoittautua hankalaksi. Mutta ei äidin tai lapsen terveyttäkään voi vaarantaa, joten viimeinen keino on turvautua sairaslomaan.

Ulla Järvi

Vinkkejä yötyöläiselle:

  • Koeta nukkua tavallista pidempään edeltävänä yönä ennen yövuoroa
  • Pyri ottamaan 20–45 minuutin nokoset yöllä
  • Syö hyvin, mutta vältä huonosti sulavia ruokia, koska suolisto toimii yöllä huonommin
  • Altistu kirkkaalle valolle yön aikana, mutta koeta välttää valoa aamulla vuoron jälkeen
  • Käytä kahvia harkiten, jos ollenkaan; kahvin unta häiritsevä vaikutus säilyy pitkään
  • Yövuoron jälkeen harkitse riskejä, jos ajomatka kotiin pitkä
  • Kotona yritä nukkua heti
  • Unilääkkeet ja piristeet voivat vaikuttaa hetkellisesti, mutta jäännöspitoisuuksilla haitallisia vaikutuksia
  • Säännöllinen liikunta ja terveelliset ruokailutottumukset ovat erityisen tärkeitä yö- ja vuorotyöläiselle
Lue koko artikkeli perjantaina 7.9. ilmestyvästä Lääkärilehdestä.
Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030