Jäsen

”Viestit pitää saada kulkemaan molempiin suuntiin”

Lääkäriliiton järjestöpäällikkönä on aloittanut Sirja Kaartinen.

Sari Kosonen
Mikko Käkelä
– Luottamusmiesten työ on tärkeää. Haluaisin saada sitä houkuttelevammaksi, sanoo Lääkäriliiton uusi järjestöpäällikkö Sirja Kaartinen.

Kaartinen on aiemmin toiminut Taysin lääkärien pääluottamusmiehenä kliinikkotyönsä ohella. Hän on toiminut myös Lääkäriliiton valtuuskunnassa ja terveyspoliittisessa jaoksessa sekä Tampereen edunvalvontavaliokunnassa.

– Järjestöpäällikön pesti on hyppy tuntemattomaan. Olen tahkonnut kliinikon töitä jo pitkään, ja on hienoa päästä tutustumaan lääkärin työhön nyt toisesta näkökulmasta, liiton toimistosta käsin, Kaartinen kertoo.

Järjestöpäällikön tehtäväkenttään kuuluvat luottamusmiestoiminta sekä ala- ja paikallisosastojen toiminta.

– Luottamusmiehen taustasta on varmasti hyötyä nykyisessä työssäni. Minulla on käytännön kokemusta siitä, millaista luottamusmiehen työ on.

Ala- ja paikallisosastojen toimintaan hän kertoo olevansa parhaillaan kaivautumassa.

– Korona-aika heikensi osastojen toimintaa aika paljon. Osa niistä uinuu. Kontaktoin osastoja, ja yritän uppoutua niiden sielunmaisemaan, jotta näemme, miten toimintaa voisi kehittää.

– Tärkeää on paikallisten tarpeiden kuunteleminen ja yhteistyö. Viestit pitää saada kulkemaan molempiin suuntiin.

Palaset kohdilleen alueilla

Kaartinen uskoo, että luottamusmiehet kaipaavat entistä enemmän tukea liitosta. Päivittäisasiointia pyritään helpottamaan ja koulutuksia kehittämään.

– Ehkä terveyskeskuksissa ja sairaaloissa toimiville luottamusmiehille voisi järjestää koulutuksia erikseenkin. Nythän kaikille on samat koulutuspäivät, Kaartinen pohtii.

– Koulutuspäiviä voisi muokata myös niin, että niissä jäisi enemmän aikaa verkostoitumiselle ja vertaistuelle. Keskustelulle olisi hyvä saada myös oma sähköinen alusta.

Lue myös

Tuelle on tarvetta erityisesti nyt, kun hyvinvointialueille on valittu luottamusmiehet ensimmäistä kertaa.

– Hyvinvointialueuudistus oli kertarysäys. Nyt vaaditaan pohdintaa siitä, miten kaikki palaset asettuvat kunnolla kohdilleen, Kaartinen toteaa.

– Ongelmia aiheutuu esimerkiksi siitä, että kliinistä työtä tekevien lääkärien esimies ei kaikkialla ole lääkäri, eikä tunne käytännön tarpeita. Lisäksi lääkärien tehtävämäärä on usein kasvanut, mutta se ei näy palkkauksessa. Neuvoteltavaa on paljon.

Luottamusmiesten rooli on tärkeä. Kaartinen korostaa yhteistyön merkitystä.

– Luottamusmies ei ole työnantajan vastapeluri vaan tes-osaamisellaan ja työntekijöiden tunteiden tulkkina hän auttaa myös työnantajaa, kun keskustellaan organisaation muutoksista ja kehittämisestä.

Kirjoittaja

Sari Kosonen


Faktat

Sirja Kaartinen

Työ: Lääkäriliiton järjestöpäällikkö huhtikuusta 2023 lähtien

Koulutus: allergologian sekä korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri

Ikä: 51 vuotta

Kotipaikka: Tampere

Perhe: lääkäripuoliso, kolme kouluikäistä lasta ja koiranpentu

Harrastukset: mökkeily, purjehdus, sukeltaminen ja metsästys

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030