Lehti 24: Liitto toi­mii 24/1997 vsk 52 s. 2721

Lääkäriliitto korostaa kotien vastuuta huumeongelman torjunnassa

Lääkäriliitto painottaa kasvatuksen merkitystä huumeongelman ennalta ehkäisyssä. Kodin ja koulun sekä harrastustoiminnan tulisi tukea nuorta löytämään oma paikkansa yhteiskunnassa sekä saada hänet ottamaan vastuu itsestään. Havaittuihin ongelmiin lasten ja nuorten kehityksessä on puututtava riittävän varhain. Myös huumeiden käyttäjien hoidon tulisi olla nykyistä pitkäjänteisempää, todetaan Lääkäriliiton "Huumausainestrategia 1997" -mietinnöstä sosiaali- ja terveysministeriölle antamassa lausunnossa.

Suomen huumetilanne on viime vuosina vaikeutunut. Huumeongelman syveneminen on saanut viranomaiset arvioimaan uudelleen huumausainepolitiikkaamme. Sosiaali- ja terveysministeriön asettama toimikunta on laatinut ehdotuksen uudeksi huumausainestrategiaksi, joka oli kesällä laajalla lausuntokierroksella. Toimikunnan mietinnössä on pyritty määrittelemään periaatteet huumausaineiden käytön ja siihen liittyvän rikollisuuden torjumiseksi sekä toimenpideohjelma huumeiden leviämisen ehkäisemiseksi. Lääkäriliitto pitää mietintöä ajankohtaisena ja mielenkiintoisena.

Liitto muistuttaa, että pysyvimmät tulokset on mahdollista saavuttaa panostamalla huumeiden kysynnän vähenemiseen. Lasten ja nuorten kasvuolosuhteita tulisi kehittää tiivistämällä kodin, koulun ja harrastustoiminnan yhteistyötä. Suomalaiset nuoret irtautuvat nykyisin liian varhain vanhempien valvonnasta ja turvallisista aikuiskontakteista, jolloin päihteiden käytön riski kasvaa. Huumeongelman ennaltaehkäisyssä liitto pitää keskeisenä sitä, että vanhemmat huolehtivat aktiivisesti nuorten tapa- ja moraalikasvatuksesta. Tavoitteena tulee olla turvallisten rajojen antaminen kasvavalle nuorelle ja sitä kautta riittävän vahvan itsetunnon muodostuminen. Lasten ja nuorten poikkeavaan käyttäytymiseen tulisi liiton mielestä puuttua nykyistä aiemmin.

Lue myös

Mietinnössä todetaan, että huumehoidon kapasiteetti on valtakunnan tasolla arvioitu määrällisesti riittäväksi ja hoitoon pääsy kohtalaisen helpoksi pitkää laitoskuntoutusta lukuunottamatta. Liitto huomauttaa hoitoonpääsyn todellisuudessa olevan vaikeaa ja katsoo pitkäjänteisen hoidon näkökulman jäävän mietinnössä liian ohueksi. Toimenpiteissä ehdotetaan päivystyksenomaisten palvelujen tiivistämistä, mutta asia on jätetty liiton mielestä liikaa perusterveydenhuollon varaan kiinnittämättä riittävästi huomiota erikoissairaanhoidon palvelujen kehittämiseen. Huumeongelmaisten hoidossa on hoitoketjujen syntyminen tärkeää, muistuttaa Lääkäriliitto.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030