Lehti 26: Liitto toi­mii 26/1998 vsk 53 s. 2868

Esa Sipola Lääkäriliiton traumahoitoprojektiin Namibiaan

Lääkäriliiton kehitysyhteistyöprojekti Namibiassa jatkuu. Turkulainen ortopedi Esa Sipola aloitti syyskuun alussa työskentelynsä Pohjois-Namibiassa sijaitsevassa Oshakatin sairaalassa. Koko maassa on yhteensä viisi ortopedian ja traumatologian erikoislääkäriä, joten Sipolan työpanos tulee todella tarpeeseen.

Marit Henriksson

Suomen Lääkäriliitto on harjoittanut yhteistyötä Namibian lääkäriliiton kanssa vuodesta 1991 lähtien. Alussa tuki ja asiantuntija-apu keskitettiin vastaperustetun liiton perustoimintojen käynnistämiseen. Viime vuosina yhteistyön painopiste on siirtynyt traumahoidon kehittämiseen maan köyhässä ja väkirikkaassa pohjoisosassa. Ulkoministeriön kehitysyhteistyöosasto on alusta alkaen tukenut Lääkäriliiton projektia.

Pohjois-Namibiassa on olemassa infrastruktuuri sairaanhoidolle, mutta suurin ongelma on ammattitaitoisen henkilökunnan puute. Sairaaloita ja pienempiä klinikoita on rakennettu ja varusteita on hankittu, mutta henkilökunta ei osaa niitä käyttää. Hoidon porrastus ei toimi, vaan suurin osa potilaista joudutaan kuljettamaan kehnoilla kulkuvälineillä huonoja teitä myöten kauas keskussairaalaan hoitoon.

Sipola tutustui Namibian terveydenhuoltoon vieraillessaan heinäkuussa Oshakatissa pidetyillä lääkäripäivillä. Suomen Lääkäriliiton aloitteesta käynnistetyt lääkäripäivät ovat parantaneet periferiassa toimivan terveydenhuoltohenkilöstön koulutusmahdollisuuksia ja osallistujia oli tälläkin kertaa 160. Tuliaisina Sipola vei suomalaisten lääkärien kehitysyhteistyötä varten lahjoittamat kirjat, jotka otettiin Oshakatissa tyytyväisinä vastaan.

Kouluttaminen keskeinen tehtävä

Sipolan keskeisenä tehtävänä 14 kuukautta kestävän palvelunsa aikana on kehittää traumojen hoitoa Pohjois-Namibiassa osallistumalla kirurgiseen työskentelyyn ja kouluttamalla henkilökuntaa oman työnsä ohessa. Kouluttaminen ei ole ainoastaan toimenpiteiden opettamista vaan pyrkimystä motivoida henkilökuntaa vastuullisempaan ja kokonaisvastaisempaan suhtautumiseen työhönsä.

Hän arvioi, ettei tehtävä ole helppo, sillä työkulttuuri on kehitysmaissa toisenlainen kuin meillä.

Sairaanhoidon ongelmat näyttävät osittain johtuvan liian tiukasta pitäytymisestä vanhoihin toimenkuviin. Esimerkiksi sairaankuljettajista suuri osa mieltää tehtäväkseen vain auton kuljettamisen kiinnittämättä mitään huomiota potilaan vointiin.

- Kirurginen hoito on koko hoitoketjun käsittävää tiimityötä. Koko ketju kärsii, jos osalla työntekijöistä on puutteellinen ammattitaito tai huono motivaatio. Koulutus on keskeinen keino kehittää terveydenhuollon toimintaa.

Esa Sipolalla ei ole aiempaa kokemusta työskentelystä kehitysmaissa, mutta hän on aina ollut kiinnostunut kaukomaista. Viime vuosina on kypsynyt halu saada omaan työhönsä laajempaa näkökulmaa lähtemällä kirurgiksi aivan uudenlaisiin olosuhteisiin.

- Kehitysmaassa joutuu hoitamaan sellaisia potilastapauksia, joita Suomessa ei näe. Lisäksi resurssipula on aivan toisella tavoin mukana arkipäivän työssä. Menettelytavat, esimerkiksi valinnat konservatiivisen tai operatiivisen hoidon välillä, joutuu tekemään erilaisin perustein kuin meillä.

Lue myös

Sipolan toimenkuvaan Namibiassa kuuluu myös pyrkimys hoitokäytäntöjen uudistamiseen. Tavoitteena on kehittää paikallisiin olosuhteisiin sopivia käytäntöjä, joissa panos-tuotos suhde olisi nykyistä edullisempi. Esimerkiksi leikkaushoitoa pitäisi osittain hajauttaa aluesairaalatasolle, jotta viiveiltä ja turhilta kuljetuksilta vältyttäisiin. Lisäksi hän aikoo osallistua alkoholi- ja liikennevalistuskampanjojen valmisteluun, sillä traumoista suuri osa on seurausta kolareista ja väkivallanteoista, joissa alkoholilla on merkittävä osuus.

Työkenttä Namibiassa on valtava, mutta Sipola suhtautuu tulevaisuuteen luottavaisin mielin. Hyötyä uudessa tehtävässä hän uskoo olevan paitsi pitkäaikaisesta ortopedikokemuksesta myös toiminnasta Lääkäriliiton luottamusmiehenä, joka on avartanut hänen näkemyksiään yhteiskunnasta, järjestötoiminnasta ja henkilöstöryhmien välisistä suhteista.

Tärkeänä taustatukena uudessa tehtävässä toimii myös perhe: mukaan Namibiaan ovat lähdössä vaimo ja viisi lasta.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030