Lehti 30: Liitto toi­mii 30/1995 vsk 50 s. 3232

Eurooppalaiset erikoislääkäritentit

Hannu Halila

Suomen liittyminen Euroopan talousalueeseen ja sittemmin Euroopan Unioniin on aiheuttanut eräitä muutoksia suomalaisten lääkärien ammatinharjoittamisoikeuksien saamiseen Euroopan alueella. Lääkärikoulutusta säätelevien direktiivien perusteella erikoislääkärin oikeudet toisessa EU/ETA-maassa saa hyväksytetyksi ilman tietoa olemassa olevasta työpaikasta. Erikoislääkärin oikeuksien saamista varten ei myöskään nykyisin enää edellytetä kyseisen maan kielen osaamista. Tutkintojen tunnustaminen perustuu alun perin vuonna 1975 annettuun direktiiviin ja myöhempään vuonna 1993 annettuun kokoomadirektiiviin (93/16), johon on koottu yhteen kaikki lääkärien koulutukseen liittyvät aikaisemmat määräykset. Edellytyksenä on, että erikoisala on olemassa kyseisessä maassa.

Erikoisalojen kirjo vaihtelee Euroopassa maittain melko huomattavasti. EU:ssa ollaan parhaillaan uudistamassa spesialiteettivalikoimaa. Keskeisenä foorumina siinä toimii ACMT (Advisory Committee on Medical Training) eli EU:n lääkärien koulutusta käsittelevä neuvoa-antava komitea. Suomessakin toimii parhaillaan erikoislääkärikoulutuksen uudistamista suunnitteleva työryhmä professori Juhani Ahosen johdolla. Työryhmän yhtenä tavoitteena on uudistaa suomalaisten erikoisalojen valikoimaa ottaen huomioon EU:n spesialiteettivalikoima. Erityisesti on ollut suunnitteilla suomalaisten kahdeksan vuoden koulutusohjelmien (entisten suppeiden erikoisalojen) eurooppalaisittain huomattavan laajan valikoiman karsiminen.

TENTTIÄ EI VOIDA VAATIA

Työvoiman vapaan liikkuvuuden ja erikoislääkärin oikeuksien saamisen edellytyksenä toisesta maasta ei siis voida edellyttää esimerkiksi erillisiä tenttejä. Tästä huolimatta aika ajoin kuulee puhuttavan eurooppalaisista erikoislääkäritenteistä. Tähän viittaa tässäkin lehdessä (s.3259) esillä oleva eurooppalaista suu- ja leukakirurgian alan tenttiä koskeva ilmoitus.

Kysymys eurooppalaisista erikoislääkäritenteistä on ollut hyvin ajankohtainen monessakin yhteydessä. Sitä on käsitellyt erityisesti Euroopan erikoislääkäriliitto UEMS (Union Européenne des Médécins Spécialistes), joka on vanhin eurooppalainen lääkärijärjestö, perustettu vuonna 1957. Suomen Lääkäriliitto on ollut aikaisemmin tarkkailijana ja vuodesta 1992 alkaen jäsenenä UEMS:ssä. UEMS:n käytännön toiminta tapahtuu pitkälti sen erikoisalakohtaisissa ns. spesialiteettisektioissa, joita on tällä hetkellä 30.

UEMS:n ylin päättävä elin (Management Council) hyväksyi syksyllä 1993 oman erikoislääkärikoulutusta käsittelevän peruskirjansa (Charter on Training of Medical Specialists). Siinä ei kannateta yleiseurooppalaisten erikoislääkäritenttien vaatimista. Tenttien vaatimista UEMS:n piirissä vastustettiin myös sen vuoksi, että erikoislääkärikoulutuksen harmonisoinnissa on nähty tärkeämpänä sisällön laadunvarmistus, jota varten tentti ei ole ensisijainen tavoite. Erityisesti Suomi oli tätä kantaa ajamassa UEMS:ssä. UEMS on epävirallinen järjestö suhteessa EU:n päättäviin elimiin. Se edustaa erikoislääkärikuntaa Euroopassa kuitenkin hyvin kattavasti ja toimii lausunnonantajana EU:n komission suuntaan. Näin ollen UEMS:n näkemyksillä on hyvin suuri merkitys eurooppalaista erikoislääkärikoulutusta suunniteltaessa.

UEMS:N SPESIALISTITENTIT

Lue myös

Tästä yleisperiaatteesta huolimatta monet UEMS:n alaiset spesialiteettisektiot ja niiden yhteydessä toimivat koulutusta käsittelevät lautakunnat (European Boards) ovat suunnitelleet ja toteuttaneet eurooppalaisia erikoislääkäritenttejä. Eräisiin niihin on osallistunut myös suomalaisia spesialisteja. Tenttikäytännöissä on vielä paljon muokkaamista. Suomalaisten kannalta ongelmallista on se, että tentit järjestetään kaukana Suomesta ja vieraalla kielellä. Tentteihin liittyy merkittävien matkustuskustannusten lisäksi huomattavia osallistumismaksuja. Eräät erikoisalat ovat taas tietoisesti hylänneet tenttijärjestelmien luomisen ja sen sijaan käynnistäneet muita koulutuksen laadunvarmistukseen liittyviä hankkeita, kuten koulutusyksiköiden arviointeja vierailukäynneillä ja nykyistä tarkempien koulutuksen tavoitteiden määrittelyä sekä niihin liittyvien ns. lokikirjojen luomista.

Eurooppalaisia erikoislääkäritenttejä on siis kuitenkin eräillä erikoisaloilla järjestetty tai ollaan järjestämässä. Tentin suorittaminen ja siitä saatava diplomi on varmasti laadun tae työnantajalle ja eduksi haettaessa töitä muista maista. Tenteillä on tällä hetkellä täysin epävirallinen asema eikä niiden suorittamista voida edellyttää erikoislääkärin oikeuksien saamiseksi toisessa EU- tai ETA-maassa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030