Lehti 11: Liitto toi­mii 11/2003 vsk 58 s. 1361 - 1362

Fennomed Oy:n hallituksen puheenjohtaja Risto Ihalainen: FiMnet Free -palvelun ongelmista alettu päästä eroon

Mika Vehkasaari

Vaikka ongelmia on ollut, on Soneran varaan rakennettu infrastruktuuria niin paljon, että irrottautuminen on työlästä. Fennomedin hallitus on selkeästi ottanut sen linjan, että ongelmista yritetään päästä eroon ja huomattavasta osasta on jo päästykin. FiMnet Freen käyttäjiä tulee kaiken aikaa lisää, toteaa Lääkäriliiton omistaman Fennomed Oy:n hallituksen puheenjohtaja Risto Ihalainen.

Hän arvelee, että osittain ongelmien taustalla on ollut se, että FiMnet Freen käyttöönoton aikoihin Sonera oli yhtiönä ilmeisesti toimintauransa suurimmassa kriisissä.

- Tämä varmasti heijastui siihen, että siellä sisäiset vastuut eivät ehkä olleet täysin selvillä. Eri divisioonien välinen yhteistyö ei ehkä pelannut niin hyvin kuin jossain pienessä firmassa, jossa kaikki ovat toisiaan lähellä, toteaa Ihalainen.

- Osa ongelmista on nyt hallinnassa, mutta esimerkiksi FiMnet Freen oheispalveluna eri hintaan tarjolla olevan laajakaistayhteyden saamisessa on ollut selvää tökkimistä. Operaattoreiden mustasukkaisuus toistensa verkoista on tässä ollut yhtenä selittäjänä.

Vastaako FiMnet Free -palvelu Fennomedin sille asettamia ennakko-odotuksia?

- Ennakko-odotukset ja ehkä myös palvelun toimittajan lupaukset olivat jonkun verran mittavammat kuin mitä on kyetty toteuttamaan. Toki tiedämme, että asiassa on osaksi ollut sotkemassa Telia-Sonera -kauppoihin ja Soneran sisäiseen konsernirakenteen muutokseen liittyneet uudelleenjärjestelyt. Aikataulut ovat venyneet ja teknisiä ongelmia oli varsinkin FiMnet Freen käyttöönotossa vähintäänkin yhtä paljon kuin vastaavissa muissa projekteissa. Alussa ensimmäisinä palveluun liittyneet lääkärit eivät ehkä ole olleet siihen tyytyväisiä, toteaa Ihalainen.

- Sonera on riittävän iso yhteistyökumppani, joka pystyy vastaamaan kehittämistarpeisiin. Siihen eivät kaikki halpaverkkofirmat pysty. Nämä ongelmat ovat kuitenkin kieltämättä olleet jonkinlainen takapakki. Isosta yrityksestä löytyy silti kehittämispotentiaalia.

Ihalainen arvelee, että Soneran ja Telian fuusio merkitsee enemmän yhteispohjoismaisten ratkaisujen syntyä.

- Tämä luo pohjoismaisten lääkäriliittojen verkkoyhteistyölle omia mahdollisuuksia tulevaisuudessa.

Miksi Fennomed siirtyi tarjoamaan jäsenpalveluna kuukausimaksutonta FiMnet Free -palvelua kuukausimaksullisen FiMnet Pro:n sijasta?

- Fennomed on Lääkäriliiton konserniin kuuluva yhtiö ja aika monet suomalaiset ammattiliitot kuin myös pohjoismaalaiset lääkäriliitot ovat jo tarjonneet jäsenilleen tällaisen maksuttoman palvelun. Olimme Fennomedissa sitä mieltä, että ei tässä Lääkäriliiton pidä olla viimeisenä listalla. Esimerkiksi Tanskan lääkäriliitolla on jo vuosia ollut DADLNET, joka on ollut yhtenä esikuvana myös meille.

MITEN PALVELUA KEHITETÄÄN?

Mitkä ovat FiMnet Free -palvelun kehitysnäkymät?

- Jo vanhastaan FiMnet Pro:n pohjalta on ollut olemassa mm. erilaisia tietokantahakuja. Tällä omistajapohjalla on lähtökohtana ammattijärjestön jäsenistön yhteen sitominen. Myös tulevat palvelut lähtevät siltä pohjalta, että niistä pitää olla hyötyä jäsenistölle, vastaa Fennomedin hallituksen puheenjohtaja Risto Ihalainen.

Lue myös

- Tiedämme, että julkisen sektorin työnantajilla verkkokuviot ovat jo varsin pitkällä, mutta esimerkiksi yksityislääkärien toiminnassa ei olemassa muita tahoja, jotka huolehtisivat verkkopalvelujen kehittämisestä. Kyllä tässä yksityissektorin tietynlainen tukifunktio on myös mielessä pyörinyt.

Ihalainen kertoo, että liikkuvat mobiili-palvelut ovat olleet paljon mietinnässä Fennomedissä.

- Erilaiset mobiili-yhteydet ovat yleistymässä ja riippumattomuus päätelaitteista on kasvamassa. Lääkäri joutuu toimimaan lääkärinä useissa eri paikoissa eli hänelle saattaa tulla esimerkiksi satunnaisia lenkkipolkukonsultaatioita. Juuri mobiili-teknologian kehittäminen on ensimmäisenä tulevaisuuden näkymistä.

- Kun sähköiset hoitotietojärjestelmät kehittyvät, niin vahvan tunnistamisen kysymykset ovat niin Lääkäriliiton kuin Fennomedinkin intressissä. Älykorttipohjalta toimiva jäsenkortti on esimerkiksi yhtenä yhteisenä kehittämiselementtinä.

Ihalainen kertoo, että verkon suojausjärjestelmiä tullaan älykorttiin pohjautuvalla teknologialla entisestään parantamaan lähivuosina.

- Sen jälkeen verkon kautta pystytään siirtelemään hyvin luottamuksellistakin tietoa kuten reseptejä ja muita tavallisia asiakirjoja lääkärin työssä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030