Lehti 40: Liitto toi­mii 40/2002 vsk 57 s. 4019

HUS, HUS

Juha Pekka Turunen

HUS:n ympärille syntynyt mediakohu on ollut syksyn negatiivisinta uutisointia sitten Soneran Saksan kauppojen. Kun Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriä suuren poliittisen paineen vuoksi kasattiin muutama vuosi sitten, moni jo siinä vaiheessa ennusti hankkeelle lyhyttä ikää. Kokemus isoista sairaanhoitopiireistä ja luopuminen mammuttiyksiköistä esimerkiksi Ruotsissa oli tiedossa, mutta meillä haluttiin kokeilla itse. Iso yksikkö ei välttämättä ole tehokkaampi kuin osansa. Monopoliasema tai yli 50 %:n osuus millä tahansa alalla vähentää kilpailua.

Usean toimintakulttuurin, henkilöstöpolitiikan ja henkilökemioiden yhdistelmänä olemme tilanteessa, joka tuskin houkuttelee ammattitaitoista henkilökuntaa pysymään julkisessa terveydenhuollossa. Pidemmällä tähtäimellä terveydenhuollon houkuttavuus opiskelijoiden keskuudessa saa myös mielenkiintoisia lisäsävyjä. Geneerinen substituutio ja hanke hoitajien muuntokoulutuksesta lääkäreiksi ovat omassa byrokraattisessa valmistelussaan samankaltaisia lääkärien arjen logiikan vastaisia hankkeita, jotka lisäävät politiikan epäuskottavuutta.

Nyt olemme tulleet vaiheeseen, jossa haetaan syyllisiä. Siihen on tarjokkaita, jos poliitikkoja on uskominen. On syyllistetty HUS:n johto ministeritason viisaudella. On syyllistetty osastotason esimiehet ja tietenkin lääkärit HUS:n hallituksen puheenjohtajan viisaudella. Myös potilaat ovat saaneet huutia samalta taholta siitä, että he sairastavat väärällä tavalla ja hakeutuvat vääriin hoitopaikkoihin. Ministeritasolla on myös esitetty HUS:n hajottamista. Viimeksi on keskusteluun heitetty koko erikoissairaanhoidon valtiollistaminen - tällä kertaa Norjan malliin.

Osa jäsenkunnista miettii eroamistaan HUS:sta korkeiden kustannusten takia. Etelä-Suomen lääninlääkäri moittii HUS:ia väärintulkinnoista. HUS:n sisällä toimialajohtajan johtamistapa saa aikaan vastaliikkeitä lääkärikunnassa ja liikkeelle jopa potilasjärjestöjä.

Lue myös

Media, ensisijassa keltainen lehdistö, hakee epäkohtia ja räikeitäkin esimerkkejä huonosta hoidosta ja johtamisesta. Kuten tiedämme, tyytymättömyyttä hoitoon ei ole vaikea löytää, vaikka tyytymättömyyden syyt eivät useinkaan ole lääketieteellisiä. HUS:n hallituksen normaalista toiminnasta haetaan suurennuslasilla moitittavaa.

Yhteiskunnallinen keskustelu kuumenee sopivasti eduskuntavaalien alla, ja terveyspolitiikka kuulunee nyt vaalien keskeisiin teemoihin. HUS on vain yksi, mutta eniten julkisuudessa kokonsa ja sijaintinsa puolesta oleva sairaanhoitopiiri. Miltei kaikki sairaanhoitopiirit ovat samankaltaisessa tilanteessa.

Klassisesti seuraavassa vaiheessa tässä huono-onnisessa projektissa seuraa syyttömien rankaiseminen. Sellaisia ovat kaiketi toistaiseksi terveet. Henkilöt.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030