Lehti 37: Liitto toi­mii 37/2002 vsk 57 s. 3641

Isä ja loma

Harri Hyppölä

Suomen suvi näytti jälleen parhaat puolensa. Saksasta kalliilla hinnalla ostettu lämmin ilma oli sittenkin hyvä investointi, ainakin omasta mielestäni. Vietin nimittäin kesän hikoillen lomalla, en töissä. Aivan tavallisella lomalla en kuitenkaan ollut, vaan yhdeksän viikon vanhempainlomalla. Lomailusta ei siis aina ollut kysymys, vaikka palkkatöitä ei tarvinnutkaan tehdä.

Suomessa isällä on mahdollisuus pitää isyyslomaa samanaikaisesti äidin kanssa 18 arkipäivää eli kolme viikkoa. Tämä on siis sitä laatuaikaa, jonka koko perhe voi viettää yhdessä. Isyyslomalla voisi vaikka lähteä kaveriporukalla Kanarialle tai säädyllisemmin kongressimatkalle mahdollisimman kauas. Tämän jälkeen voi kuitenkin olla vaikeampi anoa vaimolta oikeutta myös vanhempainlomaan, joka on perinteisesti ollut Suomessa vain äidin oikeus ja velvollisuus.

Lue myös

Tuoreessa budjettiesityksessä ehdotetaan isyysloman pidentämistä kolmesta viiteen viikkoon. Mutta vain, jos isä pitää myös vähintään kaksi viikkoa vanhempainlomaa äidin kiintiöstä. Isän loma siis pitenee yli kaksinkertaisesti, jos äiti suostuu tähän vaihtokauppaan. Suomalaiset äidit lienevät niin avarakatseisia, että jatkossa nähdään runsaammin vähintään seitsemän viikkoa lomailevia isiä. Suunnatonta ryntäystä pitkille isyyslomille tuskin on kuitenkaan odotettavissa. Nykyisinkin vain noin 60 % isistä käyttää oikeuttaan isyyslomaan ja vaivaiset kaksi prosenttia osallistuvat lapsen hoitoon pitämällä vanhempainlomaa. Isien olisi hyvä muistaa, että kyseessä on ansiosidonnainen tuki ja työnantajalla on velvollisuus päästää isät lomalle, aivan kuin äiditkin.

Pienen varjon uudistuksen ylle heittää se, että suunniteltu isyysloman pidennys kerrotaan rahoitettavan geneerisestä substituutiosta koituvilla säästöillä. Kun ei ole tarkkoja tietoja sen enempää isyysloman pidennyksen kustannuksista kuin geneerisen substituution säästöistäkään, niin en haluaisi tehdä jyrkkää vastakkainasettelua näiden kesken. Rahaa voitaisiin Suomessa kyllä säästää monin muinkin keinoin. Ehkäpä ensi kesänä pärjäämme hieman vähemmillä hellepäivillä?

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030