Lehti 11: Liitto toi­mii 11/1993 vsk 48 s. 1043

Jos jäät työttömäksi - toimi näin

Ilmoittaudu viipymättä työvoimatoimistoon

Ilmoittaudu viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänä kotipaikkakunnan työvoimatoimistoon. Työvoimatoimistoon voi toisaalta ilmoittautua milloin hyvänsä jo työssäoloaikana, kun on työttömyysuhan alaisena. Erorahaoikeuden turvaamiseksi työvoimatoimistoon ilmoittautumisen tulee tapahtua viimeistään kuuden viikon kuluessa irtisanomisilmoituksen tiedoksisaannista.

Ota mukaan työvoimatoimistoon työtodistus, määräyskirja, nimikirjaote tai vastaava, josta ilmenee palvelusuhteen päättymisen syy. Jos olet opiskelija, on siitä ilmoitettava työnhaun yhteydessä työvoimatoimistoon.

Pyydä työvoimatoimistossa työvoimaneuvojalta ansioturvan päivärahahakemuslomake ja toimita se täytettynä Lääkärien Työttömyyskassalle siinä olevia täyttöohjeita tarkoin noudattaen.

Työvoimatoimisto lähettää suoraan työttömyyskassalle ns. Typo-lausunnon eli lausunnon siitä, mistä päivästä lukien olet oikeutettu kassapäivärahaan.

Hanki palkkatodistus ja muut liitteet

Liitä hakemukseen työnantajan palkkatodistus (ei erillisiä esim. konekielisiä palkkakuitteja, ennakonpidätystodistuksia) kokonaisansioistasi ja palvelusajoistasi työttömyyttä lähinnä edeltävältä 26 työssäoloviikolta. Jos palvelussuhteita on ollut tänä aikana useita, lähetä palkkatodistukset niistä kaikista. Palvelussuhteiden ei tarvitse liittyä välittömästi toisiinsa.

Kassapäivärahan perusteena olevaa kuukausiansiota laskettaessa otetaan huomioon kaikki ns. veropalkka (veroennakonpidätyksen alainen ansio) lukuunottamatta loma- tai lomarahasuorituksia sekä rahana palvelussuhteen päättyessä suoritettavaa vuosiloman korvausta. Ansioista vähennetään 1,5 %, mikäli työttömyys on alkanut 1.1.93 tai sen jälkeen. Sen sijaan aikana pidetyn vuosiloman vuosilomapalkka otetaan huomioon.

Kassapäiväraha määritellään vain päätoimisesta virka- ja työsuhdeajasta, sivutoimisista virka- ja työsuhdeajoista taikka yrittäjätoiminnasta muodostuvia ansioita ei päivärahaa laskettaessa oteta huomioon.

Kassapäivärahan suuruus on noin 50-35 % perusteena olevista kuukausiansioista, kun kuukausiansiot ovat olleet noin 12 000- 25 000 mk/kk. Päivärahan suuruudella ei ole mitään yhtä korvausastetta.

Ansiosidonnaisen päivärahan saaminen edellyttää, että olet ollut viimeksi kuluneen 24 kuukauden aikana (ns. tarkastelujakso) vähintään 26 viikkoa (käytännössä 6 kk) työssä ja samanaikaisesti työttömyyskassan jäsenenä. Palkallinen vuosiloma samoin kuin äitiysloma lasketaan työssäoloajaksi.

Mikäli 26 viikon työssäoloehto ei täyty sen vuoksi, että olet ollut työmarkkinoilta poissa hyväksytystä syystä esim. äitiyslomalla, vanhempainlomalla, isyyslomalla, hoitovapaalla, sairauslomalla, suorittamassa asevelvollisuutta taikka opiskelemassa, voidaan edellä mainittua tarkasteluaikaa vastaavasti pidentää. Tällöin hakemukseen tulee liittää selvitys niistä syistä, joiden johdosta työmarkkinoilta poissaolo on tapahtunut.

Alle 18-vuotiaasta lapsesta maksetaan päivärahaan lapsikorotusta enintään kolmesta lapsesta 24, 34 tai 44 mk. Virkatodistusta ei tarvitse työttömyyskassalle lähettää, vaan tältä osin riittää lasten henkilötunnusten merkitseminen hakemuslomakkeelle.

Vuoden 1993 alusta työttömyysturvalakia on muutettu siten, että kassapäivärahasta vähennetään:

- lasten kotihoidontuen perusosa ja sisarkorotus, ei sen sijaan kuntakohtaisia lisiä; kotihoidontuen lisäosan saaminen sen sijaan estää kassapäivärahan suorittamisen kokonaisuudessaan

- vammaisen, vanhuksen tai pitkäaikaissairaan kotihoidontuki

- työnantajan järjestämä lisäeläke.

Jos saat jotakin näistä etuuksista, niistä on aina ilmoitettava ja hakemukseen tulee liittää päätös tai maksukuitti, josta ilmenee tuen suuruus.

Täytä lomake huolellisesti

Kun täytät ansioturvan päivärahahakemuksen, merkitse jokaisen päivän (myös lauantain ja sunnuntain) kohdalle, oletko ollut työtön vai työssä tai jostain syystä poissa työmarkkinoilta.

Toiminta hakemus täytettynä ja allekirjoitettuna liitteineen Lääkärien työttömyyskassalle, osoite: Lääkärien Työttömyyskassa, PL 49, 00501 Helsinki, puh. (90) 393 091.

Hakemus on jätettävä viimeistään kolmen kuukauden kuluessa siitä päivästä lukien, joka omavastuuajan jälkeen olisi ollut ensimmäinen päivärahan suorituspäivä.

Omavastuu- eli karenssiaika lasketaan tavallisesti työvoimatoimistoon ilmoittautumisesta lukien ja se on voimassa vuosikarenssina sen vuoden loppuun, jolloin se kertaalleen on ansaittu.

Ensimmäisen hakemuksen voit toimittaa jälkikäteen 2-5 viikon kuluessa työttömyyden alkamisesta lukien. Ensimmäiselle lomakkeelle mahtuu karenssin lisäksi neljän viikon työttömyysaika, etukäteistyyppisesti ei kassapäivärahaa voida hakea yhdenkään päivän osalta. Hakeminen tapahtuu jälkikäteen, mieluiten täysin viikoin.

Sivutulot työttömyysaikana

Työttömyysaikaiset tulot sivutoimisesta virka- tai työsuhteesta taikka yksityispraktiikasta on selvitettävä, vaikka niitä ei päivärahan perusteena olevaa kuukausiansiota laskettaessa huomioida. Tällöin näitä koskeva selvitys ja hakemus työttömyyskassalle toimitetaan kalenterikuukausittain jälkikäteen. Jos yhteensovitettavat tulot ovat korkeintaan 750 mk/kk, niillä ei ole vaikutusta kassapäivärahan suuruuteen (ns. suojaosa). Tämän ylittävä osa sivutuloista vähentää päivärahaa 75 %:sti.

Jatkolomakkeen saat automaattisesti

Kun kassapäiväraha maksetaan ensimmäistä kertaa, saat kotiisi esitäytettyjä jatkohakemuslomakkeita. Niille mahtuu yhteensä kuuden viikon työttömyysaika. Jatkohakemuksen toimittamiselle ei ole määritelty mitään vanhentumisaikaa. Jos käytät jatkolomakkeena tavallista kassapäivärahahakemuslomaketta, merkitse siihen selvästi, että kyse on jatkohakemuksesta.

Kassapäivärahan saaminen edellyttää, että pidät työhakemuksesi työvoimatoimiston antamien ohjeiden mukaisesti voimassa paikallisessa työvoimatoimistossa. Jos työnhaku katkeaa päiväksikin, tältä päivältä kassapäivärahaa ei voida suorittaa.

Verotus

Kassapäiväraha on veronalaista tuloa. Ennakonpidätystiedot ovat yleensä valmiina maksatusjärjestelmässä. Verokortti toimitetaan kassalle yleensä vain siinä tapauksessa, että olet työttömyyden johdosta hakenut erikseen verotoimistosta ns. muutosveronkortin. Maksettuja kassapäivärahoja ei tarvitse ilmoittaa veroilmoituksessa, vaan tältä osin verottaja saa suorasiirtona tiedot maksatusjärjestelmästä.

Muutamia lisäohjeita

- hakemuksessa kysyttyä asiamiespiiriä ei tarvitse täyttää

- kassa selvittää jäseneksi liittymispäivän, jäljennöksiä jäsenmaksukuiteista ei tarvitse toimittaa

Lue myös

- jos sinulla ei ole oikeutta kassapäivärahaan, selvitytä oikeutesi Kelan peruspäivärahaan; hakemuksesi katsotaan tulleen tällöin vireille siitä lukien, kun olet hakenut päivärahaa omasta työttömyyskassastasi

- mikäli työhakemuksesi on työvoimatoimistossa katkennut, ilmoita tästä

- palkkatietosi selvität tilaamalla nämä työnantajiesi palkkatoimistosta ilmoittaen tarvitsevasi ne työttömyyspäivärahahakemusta varten, jolloin työnantajasi on velvollinen antamaan sinulle palkkatodistukset maksutta

- täytä jatkohakemus mieluiten kolmen täyden viikon jaksoissa käyttäen esitäytettyä lomaketta

- mikäli olet saanut päivärahaa edellisen kerran alle 27 viikkoa sitten, päiväraha pysyy ennallaan huolimatta pienempipalkkaisesta työstä eli päivärahaa maksetaan tällöin aikaisempien perusteiden mukaisesti.

Lomautustilanteet

Työnantaja ilmoittaa lomautetut normaalisti ns. tarkistuslomakkeilla työvoimatoimistoon, joka lomake vastaa ns. Typo-lausuntoa.

Lomautustilanteissa kassapäiväraha voidaan suorittaa normaalisti sen jälkeen, kun 5 päivän omavastuuaika on täyttynyt enintään 8 kalenteriviikon aikana.

Päivärahan laskentaperusteena olevat palkkatiedot ja palvelusaikaa koskevat tiedot selvitetään palkkatodistuksin normaalisti ulottaen ne ensimmäistä lomautuspäivää edeltävän päivän.

Myös lomautustapauksissa suositellaan työvoimatoimistossa käyntiä muuta työttömyysaikaa vastaavalla tavalla hakemuslomakkeen saamiseksi suoraan paikallisesta työvoimatoimistosta. Työvoimaneuvojan kanssa tulee lisäksi tarkistaa, että työnantaja on ilmoittanut lomautusajat oikein työvoimatoimistoon.

Työttömyysturvassa viikko on maanantaista sunnuntaihin. Jos olet lomautettuna tällä viikolla, päivystyssidonnaisuuteen ei tule osallistua viikon vaihteessa tai lomautuspäivänä. Tämä voi vaikuttaa niiden päivien lukuun, joilta päivärahaa voidaan suorittaa. Samalla viikolla voi karenssi-, maksu- ja työpäiviä olla enintään viisi olivatpa ne mitä laatua hyvänsä. Työpäivänä pidetään myös sitä päivää, jolloin hoitaa päivystystä riippumatta sitä koskevan ajan tai palkan määrästä.

Oheisena kassapäivärahan valmiiksi täytetty mallilomake.

Kaikkia tarvittavia lisätietoja saat oman sektorisi ansiosidonnaista kassapäivärahaa hoitavasta Lääkärien Työttömyyskassasta.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030