Lehti 40: Liitto toi­mii 40/2007 vsk 62 s. 3675 - 3676

Kymmenen vuotta luottamuslääkäritoimintaa

Lääkäriliitto perusti syyskuussa 1997 luottamuslääkäriverkoston edistämään lääkärien terveyttä ja työssä jaksamista. Luottamuslääkärit on koulutettu toimimaan lääkärien lääkäreinä, jotka osaavat suhtautua kollegaansa potilaana ja paneutua hänen ongelmiinsa. Kymmenessä vuodessa toiminta on vakiintunut tärkeäksi jäsenpalveluksi, josta on ollut apua sadoille lääkäreille.

Marit Henriksson

Vuonna 1997 aloittaneesta 20 ensimmäisestä luottamuslääkäristä16 on edelleen mukana toiminnassa. Verkostoa on vuosien varrella laajennettu siten, että mukana on lääkäreitä useilta erikoisaloilta ja maan eri alueilta. Eniten siihen kuuluu yleislääketieteen ja työterveyshuollon erikoislääkäreitä sekä psykiatreja ja sisätautilääkäreitä. Useilla eri erikoisaloja edustavilla luottamuslääkäreillä on myös psykoterapiakoulutus.

Nykyisin luottamuslääkäreitä on 31. Heidän taustatukenaan toimii 13 kokenutta erikoislääkäriä, joita varsinaiset luottamuslääkärit voivat tarvittaessa konsultoida. Luottamuslääkäritoimintaa ohjaa ja kehittää Lääkäriliiton hallituksen nimeämä toimikunta, jota johtaa lääkintöneuvos Santero Kujala.

Lääkärikin tarvitsee lääkäriä

Keskeinen syy verkoston perustamiseen oli lääkärien korkea hoitoon hakeutumisen kynnys, totesi valtuuskunnan puheenjohtaja Kari Pylkkänen luottamuslääkärien 10-vuotisseminaarissa. Neuvon kysyminen omassa asiassa toiselta lääkäriltä voi olla hämmentävää ja oman tietämättömyyden esille tuominen hävettää. Pelätään, että toinen ei ota hoidon hakemista tosissaan.

Lääkäreille tyypillistä on myös omien terveysongelmien olemassaolon kieltäminen. Oma haavoittuvuus koetaan riittämättömyytenä suoriutua vaativassa ammatissa.

Lääkärit yliarvioivat Pylkkäsen mukaan usein omat mahdollisuutensa hoitaa itse itseään. Esimerkiksi depressiosta kärsivistä lääkäreistä 77 % on ilmoittanut hoitavansa sitä itse.

Liiton tekemät selvitykset osoittavat, että lääkärit käyttävät huonosti työterveyshuoltoa eivätkä itsenäiset ammatinharjoittajat yleensä ole edes hankkineet näitä palveluja itselleen. Se, että terveyspalvelujärjestelmän koettiin vastaavan huonosti lääkärien tarpeisiin, myötävaikutti luottamuslääkäritoiminnan perustamiseen.

Pääpaino ongelmien selvittelyssä

Luottamuslääkärien tehtävä on auttaa ongelmien selvittämisessä ja mahdollisten tutkimusta tai hoidon käynnistämisessä. Usein muutama tapaaminen tai puhelinkeskustelu riittää. Jos kyseessä on pidempää hoitoa vaativa sairaus, potilas pyritään ohjaamaan normaalien julkisten tai yksityisten palvelujen piiriin.

Luottamuslääkärin puoleen käännytään useimmiten muista syistä kuin somaattisen sairauden takia. Suurin osa tapauksista liittyy mielenterveyteen. Eniten luottamuslääkäreiltä haetaan apua työssä jaksamista, ihmissuhteita tai vaikeaa elämäntilannetta koskevissa asioissa.

Muutamat luottamuslääkäreistä ovat perehtyneitä erityisesti päihdeongelmien hoitoon. Luottamuslääkärit neuvovat tarvittaessa kuntoutukseen hakeutumisessa. Keskusteluapua saa myös tilanteissa, joissa lääkäriä epäillään hoitovirheestä tai hän on joutunut viranomaisten toimien kohteeksi.

Kun normaalipalvelujen käyttö ei onnistu

Lääkärien olisi syytä aina ensisijaisesti pyrkiä käyttämään tavanomaisia terveyspalveluja. Luottamuslääkärit ovat käytettävissä silloin, kun avun hakeminen terveydenhuoltojärjestelmän kautta tuntuu jostain syystä vaikealta.

Lue myös

Jotta kynnys ongelmien selvittelyyn olisi mahdollisimman matala, on sovittu liiton maksavan luottamuslääkäreille korvauksen ajankäytöstä pääsääntöisesti kolmen ensimmäisen tapaamisen osalta. Mahdolliset tutkimukset ja lääkäriaseman toimistomaksut potilas kustantaa itse.

Toiminta on ehdottoman luottamuksellista. Liitto kerää tilastoja toiminnasta, mutta ei yksilöitävissä olevia potilastietoja.

Lääkäri tarvitsee myös työterveyshuoltoa

Monet ongelmat voitaisiin ehkäistä jo ennalta, jos lääkärit hyödyntäisivät työterveyshuoltoa ja osallistuisivat säännöllisiin terveystarkastuksiin kuten muutkin ammattiryhmät. Lääkäriliitto on esittänyt, että lääkärien työterveyshuollon tulee sijaita muualla kuin omassa työyksikössä, jotta hoitosuhteen ammatillinen riippumattomuus ja tietosuoja turvataan.

Luottamuslääkärien 10-vuotisseminaarin keskeinen johtopäätös oli, että nyt on aika järjestää lääkäreille heidän ammatilliset erityispiirteensä huomioon ottavat työterveyspalvelut. Lääkärit uupuvat vaativassa työssään, ellei heidän terveydestään ja hyvinvoinnistaan huolehdita.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030