Lehti 12-13: Liitto toi­mii 12-13/2021 vsk 76 s. 812 - 813

Lääkäriliiton maineenrakentaja jää eläkkeelle

Hannu Halila tuli Lääkäriliittoon alun perin hoitamaan viiden kuukauden sijaisuutta. ­Pesti venyi 28 vuodeksi.

Sari Kosonen
Kuvituskuva 1
Mikko Käkelä

Halilan kiinnostus järjestötehtäviä kohtaan alkoi jo opiskeluaikoina.

– Olin kandiseuran hallituksessa koulutusasioista vastaavana, sitten Medisiinariliitossa pääsihteerinä ja NLY:n varapuheenjohtajana, ja sitä kautta mukana Lääkäriliiton koulutusvaliokunnassa. Vuoden 1992 lopussa liiton silloinen koulutuspäällikkö sairastui, ja hänelle etsittiin sijaista. Minua pyydettiin tehtävään ja kiinnostuin. Lupauduin sijaiseksi viideksi kuukaudeksi. Pesti on erinäisten vaiheiden kautta venynyt 28 vuodeksi, Halila kertoo.

Halila työskenteli Lääkäriliitossa ensin koulutuspäällikkönä, sitten koulutusjohtajana ja yhteiskuntasuhdejohtajana. Vuodesta 2012 lähtien hän on toiminut liiton varatoiminnanjohtajana. Hän on johtanut myös liiton Yhteiskuntasuhteet-toimialaa, johon kuuluvat tutkimus- ja viestintätiimit.

– Edunvalvonta ei ole vain ansioedunvalvontaa, vaan myös esimerkiksi koulutuspolitiikkaa ja yhteiskunnallista vaikuttamista. Kaikki se koituu lääkärien parhaaksi, Halila toteaa.

Kotimaista ja eurooppalaista edunvalvontaa

Halilalla on ollut myös monia kansainvälisiä tehtäviä: hän on ollut pitkään mukana Euroopan erikoislääkäriliiton UEMS:n (Union Européenne des Médecins Specialistes) toiminnassa, kolmen vuoden ajan sen puheenjohtajana ja edelleenkin muun muassa työvaliokunnan jäsenenä.

– Kansainväliset tehtävät ovat olleet mielenkiintoisia. Koulutusasioissa raja kotimaisen ja eurooppalaisen edunvalvonnan välillä on häilyvä. On tärkeää olla mukana vaikuttamassa EU-direktiiveihin, Halila toteaa.

Myös pohjoismainen yhteistyö on Halilan sydäntä lähellä. Esimerkkinä tästä on SNAPS-työryhmä (Samnordisk arbetsgrupp för prognos- och specialistutbildningsfråfor), joka laatii muun muassa pohjoismaisia työvoimaennusteita.

Maine on pitkäaikaisen työn tulosta

Halila sanoo olevansa tyytyväinen uraansa. Mitään yhtä onnistumista ylitse muiden hän ei voi nostaa.

– Toisaalta on onnistumisia pitkäaikaisissa hankkeissa. Näistä esimerkkinä on lääkärien kaksoislaillistuksen poistaminen ja vaikuttaminen koulutuksen määrään ja laatuun. Yhtä lailla tärkeää on se, että olen voinut auttaa yksittäisiä kollegoja heidän ongelmissaan, Halila sanoo.

– Edunvalvonnassa ja yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa monet prosessit ovat hirveän pitkiä, ja siihen pitää vaan sopeutua. Työn tulokset saattavat tulla näkyviin vasta vuosienkin päästä.

– On ollut ilo havaita, että vaikka Lääkäriliittoa toisinaan kritisoidaankin, tutkimusten mukaan sekä jäsenet että sidosryhmät arvostavat meitä. Lääkäriliitto on ollut monia vuosia peräkkäin ammattiliittojen mainetutkimuksessa ykkönen. Se on pitkäaikaisen työn tulosta.

– Yhteinen huoli kaikilla ammattijärjestöillä on, missä määrin nuoret kiinnostuvat toiminnasta. Lääkäriliitossa tilanne on onneksi varsin hyvä, mutta meidänkin on kiinnitettävä entistä enemmän huomiota siihen, että nuoret saadaan mukaan toimintaan.

Iloa ja haikeutta eläkkeelle jäädessä

Eläkkeelle jäämisen kynnyksellä Halilalla on kaksijakoiset tunnelmat.

– Toisaalta minulla on iloiset odotukset uuteen elämänvaiheeseen, toisaalta on haikeutta yhden vaiheen päättymisestä. Olen todella tykännyt työstäni, ja jään kaipaamaan monia tehtäviäni ja hyviä työtovereita.

Halila kertoo, että viimeinen työvuosi on tuntunut hänestä raskaalta koronatilanteen ja etätyöskentelyn takia.

Lue myös

– Koronatilanteen takia tapaamisia on ollut vain vähän, ja lähes kaikki tilaisuudet on pidetty virtuaalisina. Olisin mielelläni tavannut työtovereita ja sidosryhmien edustajia vielä kasvotusten. Toivon, että kollegat ovat minuun edelleen yhteyksissä erilaisissa asioissa, vaikka siirrynkin eläkkeelle. Autan mielelläni, jos voin.

Töitä hän ei kokonaan jätä.

– Tarkoituksenani on jatkaa esimerkiksi joissain tutkimusprojekteissa, kuten Lääkäri 2018 -tutkimusryhmässä. Olen jatkossakin mukana myös UEMS:n toiminnassa, vaikka en enää Lääkäriliiton edustajana. Lisäksi jatkan myös yksityisvastaanoton pitämistä – olen kaiken aikaa pitänyt sitä joitain tunteja viikossa.

– Nyt jää enemmän aikaa harrastuksille, kuten golfille, juoksemiselle ja hiihdolle, jota onkin tänä talvena voinut harrastaa kotikulmillakin. Nyt voin myös lukea lukemattomia kirjoja. Aion myös viettää paljon aikaa Sastamalan mökillä, joka on ollut minulle rakas paikka lapsuudesta lähtien.

Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halila on tehnyt vuosikausia pitkiä työviikkoja. Nyt jää enemmän aikaa harrastuksille, kuten ulkoilulle kotikulmilla Helsingin Munkkivuoressa.

Hannu Halila

› Lääketieteen ja kirurgian tohtori, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, terveydenhuollon hallinnon dosentti, eMBA

› Lääkäriliitossa vuodesta 1993

› Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja vuodesta 2012

› Jää eläkkeelle 1.4.2021

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030