Lehti 28: Liitto toi­mii 28/1996 vsk 51 s. 2902

Lääkäriliitto: Hallinnon koulutus tärkeää lääkäreille

Marit Henriksson

Terveydenhuoltoon tarvitaan yhä enemmän hallinnollisen koulutuksen ja johtajakoulutuksen saaneita lääkäreitä. Lääkäreillä tulee jatkossakin olla koulutuksensa ja asemansa perusteella keskeinen rooli terveydenhuollon johtamisessa, toteaa hallinnollisen koulutuksen kehittämistä pohtinut Lääkäriliiton työryhmä raportissaan. Monipuolisen hallinnollisen koulutuksen tarjoaminen ja sitä koskevan pätevyysjärjestelmän säilyttäminen on tärkeää, jotta kannustetaan lääkäreitä kehittämään taitojaan ja vahvistamaan asemaansa terveydenhuollon johtajina.

Lääkäriliitto on jo pitkään toiminut aktiivisesti hallinnon koulutuksen edistämiseksi ja sen osuutta onkin lisätty sekä perus- että jatkokoulutuksessa. Liitto on järjestänyt vuosittain kaksipäiväisiä hallinnollisen koulutuksen seminaareja, joissa on käsitelty ajankohtaisia terveydenhuollon talouteen ja johtamiseen liittyviä aiheita. Hallinnon kysymykset ovat myös säännöllisesti olleet mukana Lääketiedetapahtuman ohjelmassa sekä luottamusmiespäivillä. Lisäksi liitossa on tehty valmis suunnitelma yliopistotasoiseksi Master of Health Administration -kurssiksi, jonka toteutus on kuitenkin toistaiseksi kariutunut rahoitusongelmiin.

Hallinnon pätevyys säilytettävä

Noin 500 erikoislääkäriä on suorittanut erityisen hallinnon pätevyyden, johon vaaditaan kahden vuoden päätoiminen työskentely hallinnollisissa tehtävissä sekä 220 tunnin teoreettinen koulutus. Se on varsin tavoiteltu koulutusala: vuoden 1994 lääkärikysen mukaan lähes 3 000 lääkäriä ilmoitti aikovansa jatkossa hankkia hallinnon pätevyyden.

Opetusministeriön EU-erikoislääkärityöryhmä on kuitenkin esittänyt hallinnon pätevyyden lakkauttamista ja samaa kohtaloa ehdotettiin kaikkiaan 46 nykyiselle erikoislääkäritutkinnolle. Lakkautusuhan alaisten joukkoon kuuluu mm. terveydenhuollon erikoisala, joka on erityisesti hallinnollisiin tehtäviin suuntautunut spesialiteetti. Lääkäriliitossa lakkautettaviksi ehdotettujen erikoisalojen määrää pidetään liian suurena ja katsotaan, että hallinnon pätevyys tulisi säilyttää.

Mikäli hallinnon pätevyys yliopistollisena koulutusohjelmana kuitenkin päätetään lakkauttaa, tulee tällaisen pätevyyden tunnustaminen liiton mielestä jatkossa varmistaa muulla tavalla. Yhtenä mahdollisuutena olisi tällöin hallinnon pätevyyden sisällyttäminen osaksi Lääkäriliiton erityispätevyysjärjestelmää.

Yhteistyötä tiedekuntien kouluttajien kanssa

Lääkäriliiton hallinnollisen koulutuksen työryhmä on neuvotellut lääketieteellisten tiedekuntien hallinnon pätevyyden kouluttajien kanssa koulutukseen liittyvistä pelisäännöistä. Ongelmana on ollut, että pätevyyden suorittaminen on vaatinut palvelua sellaisissa viroissa, joihin edellytetään hallinnon pätevyyttä. Yhteisesti on nyt päädytty siihen, että palveluksi voidaan jatkossa hyväksyä muussakin kuin varsinaisessa hallintovirassa toimiminen. Tällöin koulutettavaa varten suunnitellaan yksilöllinen koulutussuunnitelma, johon sisältyy projektityöskentelyä sekä suunnittelutyötä yhteistyössä esimiesten kanssa.

Lääkäriliiton ja hallinnon kouluttajien on tarkoitus yhteistyössä suunnitella hallinnollisia osioita erikoislääkäriyhdistysten ja liiton alaosastojen koulutustilaisuuksia varten. Näin saataisiin erikoislääkärit ja erikoistumassa olevat nykyistä laajemmin mukaan hallinnollisen koulutuksen piiriin. Koulutusta varten pyritään luomaan paikallisia asiantuntijaverkkoja, joihin kerätään tietoja sopivista luennoitsijoista ja hallinnon konsulteista. Lääkäriliiton luottamusmiehille ja muille kohderyhmille järjestämää hallinnollista koulutusta kehitetään siten, että syntyy selkeitä kokonaisuuksia, jotka nykyistä helpommin voidaan hyväksyä hallinnon pätevyyteen sopivaksi koulutukseksi.

Liitto panostaa hallinnon koulutukseen

Lue myös

Hallinnollisen koulutuksen työryhmä painottaa, että hallinnon koulutuksen tulee olla yksi Lääkäriliiton toiminnan painopistealueista ja esittää 50 000 markan suuruisen määrärahan varaamista ajankohtaisia terveyspoliittisia kysymyksiä koskevaa seminaaria varten keväällä 1997. Määrärahan turvin voitaisiin myös myöntää jäsenille apurahoja hallinnolliseen koulutukseen tai terveydenhuollon laatukoulutukseen osallistumista varten.

Työryhmä ehdottaa hallinnollista koulutusta koskevan tiedon lisäämistä Lääkärilehdessä ja liiton ilmoitustauluilla Internetissä. Liiton Internet-taulut tarjoavat hyvän väylän jäsenistön keskinäistä terveyspoliittista keskustelua varten ja niillä voitaisiin antaa tietoa myös esimerkiksi terveydenhuollon menetelmien arvioinnista.

Seuraaville Lääkäripäiville Lääkäriliitto järjestää kaksi hallinnollista puolen päivän kurssia. 9.1.97 on ohjelmassa "Tuloslaskelma julkisen terveydenhuollon ohjauskeinona" ja 10.1. "Onko mikään niin kuin ennen? - terveyspolitiikassa tapahtuu"-kurssi. Molempia on anottu hyväksyttäväksi hallinnon pätevyyteen sekä hallinnon koulutukseksi kaikille erikoisaloille. Hallinnon koulutus sekä laatuasiat on tarkoitus jatkossakin säilyttää Lääkäripäivien ohjelman kestoaiheina.

Lääkäriliiton hallitus hyväksyi 12.9.96 hallinnollien koulutuksen työryhmän ehdottamat linjaukset. Työryhmän puheenjohtajana toimi Risto Ihalainen ja jäseninä Jarkko Ihalainen, Mervi Kotila, Pertti Soveri, Elina Mäki-Torkko sekä sihteerinä Hannu Halila.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030