Lehti 6: Liitto toi­mii 6/2017 vsk 72 s. 374 - 375

Lääkärin vai lakimiehen vastaanotolla?

Jokaiselle lääkärille voi sattua työssään virhe. Miten käy ­taloudellisesti kollegan, joka joutuu syytteeseen vakavasta hoito­virheestä?

Lääkäriliiton Lakimies
Kuvituskuva 1

Lääkäriliitto järjestää syksyisin valmistuvien kandien info-illan jokaisella yliopistopaikkakunnalla. Illan keskeisenä antina on lakimiehen tietoisku lääkärin työhön liittyvästä juridiikasta – mm. työsuhteiden ehdoista, vastuista ja valituksiin vastaamisesta. Viime syksynä nuori kollega pohti esityksen jälkeen vakavana: "Pitäisiköhän hakeutua vielä muutamaksi vuodeksi oikeustieteelliseen, jotta sitten lääkärintyössä osaisi kunnolla nämä kaikki juridiset asiat?"

Virheklinikat ovat kestoaiheita kaikilla lääkärien koulutuspäivillä. Jokaiselle lääkärille sattuu työssään virheitä, eikä kukaan potilastyötä tekevä taida selvitä työurastaan joutumatta vastaamaan valitukseen tai kanteluun. Kansalaisten osoitteleva sormi heilahtaa nykyään aiempaa herkemmin. Lehtiotsikoihin nousevat kohtuuttoman kokoisilla kirjaimilla ne traagiset tilanteet, joissa lääkärin virhe on johtanut potilaan kuolemaan tai vakavaan vammautumiseen.

Valvira käsittelee ne kantelut, joissa lääkäriä epäillään vakavasta hoitovirheestä. Potilaiden tai heidän omaistensa kanteluita on viimeisten vuosien aikana tullut Valviraan noin 400 / vuosi ja trendi on ollut lievästi laskeva. Mediassa esillä ollut valitusten määrän lisääntyminen terveydenhuollossa tarkoittaa siis sitä, että potilaat ja omaiset valittavat entistä herkemmin esim. saamastaan kohtelusta, hoitoon pääsyn viiveistä ja salassapitorikkomuksista – eivät sen vuoksi, että epäilisivät lääkärin tehneen virheen. Vain noin 20–30 % Valviralle tehdyistä kanteluista johtaa johonkin seuraamukseen, esimerkiksi huomion kiinnittämiseen tai huomautukseen. Lääkärikunnassa on kuitenkin noussut huoli siitä, miten käy taloudellisesti kollegan, joka joutuu syytteeseen vakavasta hoitovirheestä. Asiasta on keskusteltu mm. some-kanavissa. Kollegakunnalla on myös epätietoisuutta siitä, mikä on työnantajan vastuu oikeudenkäyntikuluista ja kuka maksaa, jos lääkäri todetaan syylliseksi.

Liiton oikeusturvavakuutus turvana

Lääkäriliiton jäsenmaksuun kuuluvan oikeusturvavakuutuksen kattosumma on monien muiden ammattijärjestöjen vastaaviin nähden yli kaksinkertainen, riita- rikos- ja Valvira-asioissa 18 000 euroa, hoitovirhesyytteissä kuitenkin 25 000 euroa. Jos lääkäri todetaan hoitovirheasiassa syyttömäksi, vastaavat valtio ja työnantaja lähtökohtaisesti oikeudenkäyntikuluista. Liiton oikeusturvavakuutus on lääkärin turvana silloin, kun hänet todetaan syylliseksi ja määrätään korvaamaan myös vastapuolen kuluja.

Edelliseen Lääkärilehden numeroon kokosimme kysymyksiä ja vastauksia myös moneen muuhun oikeusturvavakuutuksen sisältöön liittyvään kysymykseen. Selvitimme lisäksi minkälaisia tapauksia liiton oikeusturvaan on viimeisten kuuden vuoden aikana kohdistunut, ja onko liiton vakuutuksen kattokorvaussummaa syytä nostaa. Oikeusturvavakuutus on korvannut vuosittain 30–40 jäsenen oikeudenkäyntikuluja. Korvaussumman katon ylittäneitä juttuja on ollut vain muutama vuosittain ja suurin osa näistä on koskenut tilanteita, joissa Valvira on harkinnut lääkärin oikeuksien rajoittamista ja pyytänyt lääkäriltä selvitystä.

Lue myös

Lääkäriliiton valtuuskunta keskusteli joulukuussa vakuutusturvasta ja totesi, että selvityksen perusteella lääkäriä onneksi syytetään vamman- tai kuolemantuottamuksesta erittäin harvoin ja vielä harvemmin hänet todetaan oikeuskäsittelyssä syylliseksi. Jo pelkkä syyte on lääkärille kuitenkin erittäin ahdistava ja kuormittava tilanne. Oikeusturvan varmistamiseksi tulee ensimmäisen oikeusasteen käsittelyyn panostaa ja lääkärin tulee syytteen saatuaan ehdottomasti aina ottaa yhteyttä liiton lakimiehiin juridisen avun järjestämiseksi. Perusteita oikeusturvan kattosumman nostolle ei kuitenkaan todettu olevan.

Lääkärin ei pidä työssään yrittää olla lakimies eikä varsinkaan tuomari. Lääkäriliitto ei myöskään voi päättää, onko joku kollegoista syyllistynyt rikokseen vai ei. Sitä varten meillä on oikeuslaitos ja ammattitaitoiset juristit. Lääkärikuntana olemme kuitenkin päättäneet, että autamme ja maksamme yhdessä kollegamme oikeudenkäyntikuluja tuomion lopputuloksesta riippumatta. Emme kuitenkaan rajattomasti, vaan yhdessä sopimamme kohtuullisen määrän.

LISÄTIETOA

› www.valvira.fi/terveydenhuolto/tilastot

› www.laakariliitto.fi/jasenyys/jasenedut/vakuutukset

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030