Lehti 3: Liitto toi­mii 3/2017 vsk 72 s. 146 - 148

Lääkärinä tulevaisuuteen – mutta millaiseen?

Lääkäri 2017 -tapahtuma järjestettiin 10.–13. tammikuuta ­Messukeskuksessa. Teemana oli monenlaisia ajatuksia herättävä Lääkärinä tulevaisuuteen.

Sari Kosonen
Kuvituskuva 1

Lääkäritorilla futurologi Gunilla Hassinen (inspiraattori Päivi Rautiainen) kannusti kandeja pohtimaan tulevaisuuden rooliaan. – Mieti vahvuuksiasi ja ole rohkea, hän kehotti.

Kuvituskuva 2

Kaikille avoimessa yleisöseminaarissa kurkistettiin 2030-luvun terveydenhuoltoon. Aiheesta ­puhumassa oli mm. tulevaisuustutkija Ilkka Halava. Seminaariesitykset ovat katsottavissa ­osoitteessa lääkäripäivät.fi.

Kuvituskuva 3

– Tapahtuman teema “Lääkärinä tulevaisuuteen” herättää mielenkiintoa mutta myös epävarmuutta. Muuttuvassa arjessa työskenteleminen vaatii uusia taitoja, totesi Marjo Parkkila-Harju avajaispuheessaan.

Kuvituskuva 4

Lääkäripäivät on nyt Lääkäri 2017. Tapahtuma on Suomen suurin lääketieteellinen jatko- ja t­äydennyskoulutustapahtuma. Se on saanut uuden ilmeen, ja opetusmenetelmiin ja kurssien kehittämiseen on panostettu.

Kuvituskuva 5

– DNA-teknologiassa on tapahtunut valtava harppaus viime vuosina. Seuraavien viidentoista vuoden aikana geenidiagnos­tiikka tulee lääkärin normaalityökaluksi, sanoi keskiviikon pääluennon pitäjä, akatemia­professori Anu Wartiovaara.

Kuvituskuva 6

Lääkäri 2017 -tapahtuma oli runsaudensarvi. Kursseja oli 65 ja näytteilleasettajia 120 – lisäksi tarjolla oli monenlaista oheisohjelmaa.

Kuvituskuva 7

Laajempaa perspektiiviä asioihin tarjosi avaruustähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaoja. – Ajatelkaa maailmaa sadan vuoden kuluttua. Jos sairaudet eivät ole silloin poistuneet, ainakin ne ovat parannettavissa. Mahdollisuudet ovat rajattomat, Valtaoja sanoi.

Kuvituskuva 8

Monipuolisesta kurssitarjonnasta löytyi ­jokaiselle jotakin. Kuva kurssilta Media­seksikäs digiparantaja.

Kuvituskuva 9

Lääkärien tulevaisuuden rooleja on pohdittu Lääkäri 2030 -hankkeessa. Hahmoja visualisoi Lääkäritorilla Salla Lehtipuu.

– Yhteiskunnan muutokset ja potilaiden odotukset muuttavat toimintaympäristöämme radikaalisti. Digitalisaatio on tullut jäädäkseen. Lääketiede muuttuu entistä enemmän yksilölliseen suuntaan genomiikkaaa ja big dataa hyödyntäen. Terveysteknologia tuo lääketieteeseen aivan uusia mahdollisuuksia, mutta meitä ammattilaisia tarvitaan niiden kehittämisessä niin, että lopputuloksena olisi terveyshyötyä ja parempaa pärjäämistä, painotti Lääkäripäivien johtoryhmän puheenjohtaja Marjo Parkkila-Harju avajaispuheessaan.

– Omahoidon vahvistuminen ja potilaiden vahvempi osallistaminen omaan hoitoonsa on tärkeää ja välttämätöntä. Tulevaisuudessa ammattilaisten ja potilaiden kohtaaminen tapahtuu yhä enemmän sähköisten palveluiden avulla. Lääkärin työssä nousevat nykyistä tärkeämmiksi vuorovaikutustaidot, moniammatillisuus ja tiimityö, Parkkila-Harju totesi.

Muutoksia valotettiin myös kaikille avoimessa yleisöseminaarissa Kurkistus 2030-luvun terveydenhuoltoon. Suositun tv-kasvon Peter Nymanin juontama seminaari taltioitiin, ja se on katsottavissa osoitteessa lääkäripäivät.fi.

Kursseja moneen makuun

Lääkäri 2017 -tapahtumaan osallistujia oli yli 5 800. Kurssiosallistujien määrä kasvoi runsaalla 200:lla viimevuotisiin Lääkäripäiviin verrattuna. Kursseja oli kaikkiaan 65. Kattoteemaa hahmotettiin lähemmin kolmessa päiväkohtaisessa osiossa: lääkärinä modernissa arjessa, lääkärin urapolku ja yhteistyöllä hoitopolku kuntoon.

Suosituimmat kurssit olivat Eväitä päivystykseen (kandikurssi, 786 osallistujaa), Vatsa vaivaa – miten tutkin ja hoidan? (440 osallistujaa), Yksi kaikkien puolesta – lääkärit ajoterveysekspertteinä (387) sekä Nuppi ja kroppa: tunnista ja puutu toiminnallisiin häiriöihin (351). Tulevaisuusteemaan liittyvistä kursseista eniten osallistujia veti Suomalainen terveydenhuolto 2020-luvulle.

Pääluennot olivat avoimia kurssiosallistujien lisäksi näyttelyvieraille. Keskiviikkona pääluennon piti LT, akatemiaprofessori Anu Wartiovaara, torstaina Pohjolan ja Suomi-yhtiön lääketieteen palkinnon saaja professori Markku S. Nieminen ja perjantaina avaruustähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaoja.

Lue myös

Näyttelyssä myös tietoiskuja ja debatteja

Lääkäri 2017 -tapahtuman näyttelyssä oli osastojen lisäksi tietoiskuja, lounassymposiumeja sekä ajankohtaisia debatteja. Päivänpolttavia aiheita olivat mm. valinnanvapaus sote-uudistuksessa ja erikoissairaanhoidon keskittäminen.

Näytteilleasettajia oli 120 ja näyttelyneliöitä 2 300. Näyttelyssä oli ensi kertaa myös DigITPopUp-alue, jossa oli päivittäin vaihtuvia alkuvaiheen terveydenalan yritysten esittelyjä.

Lääkäritorilla eli Lääkäriliiton, Lääkärilehden, Kandidaattikustannuksen, Finska Läkaresällskapetin, GPF:n, NLY:n, SELY:n ja Pro Medicon yhteisellä näyttelyosastolla esiteltiin toimintaa ja palveluja. Osastolla näkyi voimakkaasti tapahtuman tulevaisuusteema. Mikä on sinun tulevaisuuden roolisi: oletko lähilääkäri, käsityöläinen, elämän puolustaja, valmentaja, data-analyytikko vai innovaattori?

Lääkäri 2017

Lääkäri 2017 on Suomen suurin lääketieteellinen jatko- ja täydennyskoulutustapahtuma.

Tapahtuman järjestävät Suomen Lääkäriliitto, Suomalainen Lääkäriseura Duodecim ja Finska Läkaresällskapet.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030