Lehti 4b: Liitto toi­mii 4b/1998 vsk 53 s. 5

Lakon laillisuus ja alkaminen

Lakko on ammattijärjestön työnantajaan kohdistama työnseisaus, jonka tarkoituksena on vastapuolen painostaminen työriidassa keskeyttämällä lakon piiriin kuuluvien viranhaltijoiden kaikkien virkatehtävien suorittaminen. Lakko on laillinen keino ja kun siihen ryhtymisestä on ammattijärjestön päätös, ei yksittäinen viranhaltija joudu lakon takia oikeudelliseen vastuuseen.

Kun neuvottelut on todettu katkenneiksi, ammattijärjestö voi antaa ilmoituksen työnseisauksesta. Tämä lakkovaroitus on annettava vähintään kaksi viikkoa ennen aiottua lakkoa. Mikäli jompi kumpi työtaistelun osapuolista katsoo, että lakko voi saattaa yhteiskunnan tärkeät toiminnot vakavaan häiriötilaan, voi se viedä asian virkariitalautakunnan tutkittavaksi, jolloin työtaistelu siirtyy automaattisesti kahdella viikolla. Työministeriöllä on oikeus työriiitojen sovittelusta annetun lain nojalla siirtää työtaistelun alkamista kahdella viikolla sekä vielä mahdollisuus viikon lisälykkäykseen. Tällöin virkariitalautakunnan ja työministeriön "kaksiviikkoiset" kuluvat yhtä aikaa.

Työtaistelu voi siis alkaa 2-5 viikon kuluttua lakkovaroituksen antamisesta. Lääkäriliiton lakkovaroitus annettiin 2.2.98 ja lakon arvioidaan todennäköisesti alkavan 2.3., ellei neuvotteluissa sitä ennen päästä hyväksyttävään tulokseen. Tarkempaa tietoa lakon alkamisajankohdasta annetaan tulevissa Lääkälehdisssä sekä internetin ja puhepostin kautta (puh. 02065-11354).

Lomat kannattaa pitää helmikuun aikana

Lue myös

Jäsenten on syytä pitää lomansa ja sädelomansa ennen mahdollisen työtaistelun alkua, sillä työnantaja saattaa estää niiden myöntämisen työtaistelun aikana. Jos työnantaja on kuitenkin jo vahvistanut lomajärjestyksen, voi lomansa pitää lakon aikanakin. Vahvistettua lomajärjestystä voidaan muuttaa vain virkaehtosopimuksessa määritellystä painavasta tai erityisen painavasta syystä.

Ansaitut vuosilomapäivät säilyvät, vaikka niitä ei voisi lakon takia pitää. Työnantajan on annettava ne joko rahassa tai myöhemmin pidettävänä lomana. Jos loman pitäminen talvikautena ei ole mahdollista, menettää viranhaltija tällöin talvilomapidennyspäiviä suhteessa jäljelläoleviin vuosilomapäiviin. Vuosiloma ja lakko eivät saisi liittyä välittömästi toisiinsa vuoden 1997 lomarahaoikeuden säilyttämiseksi koskemattomana.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030