Lehti 38: Liitto toi­mii 38/2002 vsk 57 s. 3778 - 3779

Lääkäriliiton lausunto ajoterveydestä: Potilaan vastuuta ilmoittaa ajokykynsä olennaisista muutoksista korostettava

Lääkäriliitto on pyynnöstä antanut lausunnon sosiaali- ja terveysministeriölle Ajoterveys ja tiedonkulku -työryhmän muistiosta.

Lääkäriliitto toteaa aluksi, että työryhmä on tehnyt mittavan työn selvittäessään mahdollisuuksia parantaa lääkärin ja ajokorttiviranomaisen välistä tiedonkulkua.

Mietintöön on kerätty tietoja erityisesti viimeaikaisista ajoterveyden valvontaa koskevista säädöksistä, jotka ovat pohjautuneet sovittautumiseen EY-direktiiveihin. Tältä pohjalta kevennettiin mm. terveysseurannan tarkastuksia varsin reippaalla tavalla viimeksi 1998.

Sairaus on löydetty vakavien liikenneonnettomuuksien taustalta varsin harvoin mietinnössä esitettyjen selvitysten mukaan.

- Arvioita voidaan tietysti aina esittää siitä, minkälaisen lisäriskin sairaudet tuovat liikenteeseen. Toisessa vaakakupissa on sitten se, kuinka paljon ja kuinka raskailla toimenpiteillä tätä riskiä voitaisiin vähentää. Taustaselvityksissä on esitetty erään terveyskeskuksen lääkäreille suunnattu sähköpostikysely, johon vastasi 58 % lääkäreistä. Pienen kohdejoukon ja keskitasoisen vastausprosentin perusteella vedettäviin johtopäätöksiin on syytä suhtautua varovasti, muistutetaan liiton lausunnossa.

Itsemääräämisoikeutta, yksityisyyden suojaa ja potilas-lääkärisuhteen luottamuksellisuutta on muistiossa käsitelty muutaman sivun verran.

- Selviin johtopäätöksiin näistä pohdinnoista ei voida päästä.

Työryhmän kahdestatoista ehdotuksesta suurin osa voidaan toteuttaa ilman säädösmuutoksia, mutta lääkärin ilmoitusoikeus ja lääkärintarkastusten vähentäminen edellyttävät säädösmuutoksia.

LÄÄKÄRILLE ILMOITUSOIKEUS POTILAANSA AJOKYVYSTÄ

Säädösmuutoksista ensimmäinen koskee ehdotusta antaa lääkärille ilmoitusoikeus potilaansa ajokyvyn heikkenemisestä ilman suostumusta tietyissä erityistapauksissa. Lääkäriliitto toteaa, että erityisesti tämä asia on noussut ongelmalliseksi tarkentuneiden tietosuojasäännösten myötä.

- Aiemmin muotoutunut käytäntö oli sellainen, että lääkärit hyvinkin automaattisesti lähettivät terveystarkastuksen tulokset poliisiviranomaiselle silloinkin, kun johtopäätöksenä esitettiin ajo-oikeuden myöntämättä jättämistä tai epäämistä. Tällöin lähdettiin siitä, että asianomainen ei voi enää tarkastustuloksen miellyttävyyden pohjalta kieltää todistuksen lähettämistä. Asianomaisen valinta oli tulla terveystarkastukseen tai olla tulematta.

Lääkäriliitto on toistuvasti ollut sitä mieltä, ettei lääkärille tule asettaa velvoitetta ilmoittaa ajokorttiviranomaiselle potilaittensa sairastamisesta.

- Pakkotilasäännösten on katsottu antavan riittävät mahdollisuudet ilmoittaa todellisista uhkatilanteista. Nyt esitetään tarpeelliseksi säätää lääkäreille mahdollisuus ilmoittaa henkilön ajokyvyn heikkenemisestä tietyissä erityistapauksissa, vaikka potilas ei siihen lupaa antaisikaan. Tämä muutos nivotaan osittain yhteen määrävälisten lääkärintarkastusten vähentämiseen.

Rikosepäilyissä ja rikosoikeudenkäynneissä on lääkärin salassapidon katsottu väistyvän, kun kyseessä on teko, josta maksimirangaistus on enemmän kuin 6 vuotta vankeutta.

- Sairauteen liittyvän liikennevaaran suhteuttaminen tällaiseen asteikkoon on vaikeaa. Työryhmän ehdotuksen mukaan ilmoitusoikeus olisi tarkoitettu käytettäväksi vain tilanteissa, joissa henkilön ajoterveys on heikentynyt niin olennaisesti, että siitä aiheutuu vaaraa paitsi potilaalle myös muulle tieliikenteelle. Tällaisten tilanteiden määritteet täytyy vielä selvemmin täsmentää, toteaa liitto lausunnossaan.

Edelleen Lääkäriliitto katsoo, että asianomaisen vastuuta ilmoittaa ajokykynsä olennaisista muutoksista tulee korostaa.

- Pääsääntöisesti tulee pyrkiä tilanteeseen, jossa ajamisesta luopuminen tapahtuu hyvässä yhteisymmärryksessä. Työryhmäkin on katsonut säännöksen edellyttävän laajaa tiedotusta tuekseen.

Liitto toteaa lausunnossaan, että ajoterveyttä koskevan lääkärintarkastusjärjestelmän edelleen purkaminen voi olla tarkoituksenmukaista. Työryhmä esittää, että pakollisesta lääkärintarkastuksesta uusien ryhmä 1:n ajokorttilupien yhteydessä luovuttaisiin samoin kuin lääkärien suorittamista 60-vuotistarkastuksista. Tilalle ehdotetaan uusien ajokorttilupien osalta optikon antamaa todistusta näkökyvystä tai lääkärin antamaa nuorison terveystodistusta. Lisäksi ensimmäistä ajolupaa hakevan tulisi antaa hakuvaiheessa terveysvakuutus.

Lääkäriliitto katsoo tällaisen kevennyksen mahdolliseksi, vaikka samalla toteaa, että määräaikaiset ajolupiin liittyvät terveystarkastukset ovat palvelleet eräänlaisina seulontoina myös yleistä terveyden seurantaa.

- Nämä oheishyödyt tässä vaiheessa menetetään, muistuttaa liitto.

ERITYISHUOMIO TYÖKYVYTTÖMYYS-ELÄKKEELLE SIIRTYVIEN AMMATTIKULJETTAJIEN AJOKYKYYN

Ajoterveys ja tiedonkulku -työryhmän yksi ehdotus toteaa, että on taitovirhe jättää huomiotta potilaan ajoterveys.

Lue myös

- Tämä kohta on hieman poleeminen ottaen huomioon, että lääkärin hoitaessa potilastaan nousevat oireet, sairaus ja potilaan hoitaminen varmastikin keskeisiksi asioiksi. Sairausloman tarve, työkykyisyys ja ajoterveys ovat vasta jälkipohdinnoissa esiin tulevia asioita. Taitovirhe-sanan käyttäminen tässä yhteydessä lienee tarkoitettu herätteeksi, todetaan liiton lausunnossa.

Erityishuomion kiinnittäminen työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyviin ammattikuljettajiin ja heidän ajokykyynsä on Lääkäriliiton mielestä varmasti aiheellista.

- Lääkärintodistuslomakkeen hyödyntämistä koskeva ehdotus liittyy lähinnä myöhempään ehdotukseen terveystietojen keräämisen uudistamisesta.

Ajokykyarvioon paneutumista ja lääkärintarkastusten järkevää porrastamista koskevat ehdotukset ovat liiton näkemyksen mukaan periaatteessa kannatettavia.

- Poliisin päätöksestä saatavat riittävät tiedot ovat välttämättömiä lääkärille tarvittavien arvioiden tekemiseen. Samoin poliisin toimintatapojen täsmentäminen nykylakien antamiin mahdollisuuksiin poistaisi jo sellaisenaan osan nyt ongelmina esitettävistä pulmista, toteaa liitto.

Lääkäriliitolla ei ole huomautettavaa päihderiippuvaisten ohjauksen tarkentamiseen, yhteisvastuun kehittämiseen ja kansalaisten ajokykyä koskevan tietämyksen lisäämiseen. Terveystietojen keräämisessä pyritään takaamaan lääkäreille ja poliisille riittävät esitiedot ja ehdotetaan lääkärinlausuntolomakkeen uudistamista.

- Nykytekniikalla on hyvinkin mahdollista kehittää lomake sellaiseksi, että poliisi saa tietoonsa vain terveyden arvioinnin johtopäätösosan. Samoin lomakkeen sisällön tarkistaminen aika ajoin on tarpeellista.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030