Lehti 20: Liitto toi­mii 20/2003 vsk 58 s. 2230 - 2231

Lääkäriliiton valtuuskunta 9.-10.5.2003: Lääkärin perusarvot ja Lääkäriliiton tehtävät hyväksyttiin

Lääkäriliiton valtuuskunta kokoontui 9.-10. toukokuuta sääntömääräiseen kevätkokoukseensa Lääkäritalolle. Se hyväksyi kokouksessaan lääkärin perusarvot ja Lääkäriliiton tehtävät.

Valtuuskunnan puheenjohtajaksi valittiin edelleen Timo Kaukonen. Valtuuskunnan varapuheenjohtaja sen sijaan vaihtui. Tähän valittiin Pekka Anttila.

Mika Vehkasaari

Lääkäriliiton hallitus oli aloittanut syksyllä 2001 arvojen ja tehtävien määrittelyn. Liitolla ei ole ollut yhdessä määriteltyjä arvoja, joihin kaikki toiminta perustuu, eikä selkeästi lausuttua näkemystä siitä, mihin liitto pyrkii.

Valtuuskunta oli jo käsitellyt asiaa kahdessa edellisessä kokouksessaan viime vuonna.

Lääkärin perusarvoiksi hyväksyttiin: elämän kunnioittaminen, ihmisyys, eettisyys, korkea ammattitaito ja kollegiaalisuus.

Koska Lääkäriliitto on lääkärijäsenten muodostama yhteisö, tulee sen kehittää ja ylläpitää lääkärien yhteisiä ammatillisia arvoja, jotka ovat samalla Lääkäriliiton perusarvoja. Näillä arvoilla on vankka historiallinen pohja ja ne ovat laajasti kansainvälisesti hyväksyttyjä.

Valtuuskunta hyväksyi kokouksessaan myös Lääkäriliiton tehtävät. Lääkäriliitto edistää lääkärin professiota, yhdistää lääkärit ammattikuntana, huolehtii lääkärien edunvalvonnasta, edistää terveyttä ja potilaan parasta sekä puolustaa ihmisyyttä ja eettisiä arvoja kotimaassa ja kansainvälisesti.

Valtuuskunta hyväksyi Lääkäriliiton toiminnan ominaisuudet, jotka leimaavat liiton nimissä toimivien henkilöiden työtä. Näitä ovat: ammattitaito, oikeudenmukaisuus, palveluhenkisyys, suvaitsevaisuus, vastuuntunto, yhtenäisyys ja kansainvälisyys.

Lääkärilehti esittelee myöhemmin tarkemmin perusarvoja ja Lääkäriliiton tehtäviä.

OPISKELIJOIDEN YHDENVERTAISUUS UHATTUNA

Kokouksessa Lääkäriliiton puheenjohtaja Heikki Pälve esitti katsauksen alkuvuoden toimintaan. Hän otti puheessaan esille mm. sairaanhoitajien ns. muuntokoulutuksen, josta pitäisi käsitteellisesti puhua pikemminkin sairaanhoitajien uudelleenkoulutuksesta lääkäreiksi.

- Tässä asiassa lääkärit ovat oppineet ainakin valtapolitiikasta hyvin paljon. Sillä on valta, jolla on rahaa. Opetusministeriöllä on hyvin paljon valtaa yli yliopistojen.

Pälve sanoi, että asiassa on opiskelijoiden yhdenvertaisuudessa tapahtumassa selvä rike.

- Tässä ollaan valitsemassa opiskelijoita ensinnäkin erillisellä ryhmällä, toiseksi erillisellä kokeella ja kolmanneksi koulutus on alkamassa eri aikaan. Käytännössähän kyseisillä opiskelijoilla on silloin kaksi mahdollisuutta pyrkiä tiedekuntaan samana vuonna.

Lue myös

Hän jatkoi, että kaiken kaikkiaan kysymys on laajemmalti yliopistojen autonomiasta ja kilpailusta yliopistokoulutuksen ja ammattikorkeakoulujen välillä.

Pälve otti katsauksessaan esille myös mm. palkkahinnoittelun ylärajojen poiston, joka sisältyi viime virkaehtosopimukseen. Hän kertoi liiton hallituksen seuranneen asiaa kuluneen kevään aikana ja tilanteen näyttävän siltä, ettei erityisiä ongelmia ole syntynyt.

Muutamalla valtuuskunnan jäsenellä oli asiasta erilainen näkemys. Martti Lalla totesi, että HUS on toinen maamme sairaanhoitopiireistä, joissa ei ole palkkarakennesopimusta.

- Ylärajojen poisto on vaikeuttanut erittäin paljon neuvotteluja. Luottamusmiehet ovat joutuneet vaikeisiin neuvotteluihin, kun ei ole hinnoitteluhaarukkaa. Tämä on hyvin turhauttavaa ja luottamusmiehille paineita aiheuttavaa.

Myös Eeva-Kaisa Mäkinen sanoi, että Tampereen tk:ssa ylärajojen poisto on aiheuttanut ongelmia.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030