Lehti 33: Liitto toi­mii 33/2003 vsk 58 s. 3246

Maailman lääkäriliitto WMA ja hammaslääkäriliitto FDI yhteistyöhön tupakoinnin vastustamisessa

Mika Vehkasaari

Lääkärit ja hammaslääkärit yhdistävät voimansa auttaakseen potilaitaan lopettamaan tupakointi. Helsingissä järjestetyssä maailman tupakka- ja terveyskonferenssissa pidettiin Maailman lääkäriliiton (World Medical Association, WMA) ja Maailman hammaslääkäriliiton (FDI World Dental Federation) yhteinen sessio. Liitot korostivat sekä lääkärien että hammaslääkärien tärkeää roolia tupakan vastustamisessa ja tupakoinnin lopettamisessa.

Sessiossa todettiin, että tupakan erityisesti suuhun aiheuttamat terveysvaikutukset ovat yhä edelleen jätetty laajasti huomiotta. Ne vaihtelevat hampaiden värjääntymisestä vakaviin hammassairauksiin. Esimerkiksi suusyövästä on tullut merkittävin kuolinsyy joissakin Kaakkois-Aasian maissa.

- Tupakoinnin haitalliset vaikutukset yleiseen ja yksilölliseen terveyteen vaativat terveydenhuollon ammattilaisilta yhä lisääntyvää osallistumista ja väliintuloa, totesi WMA:n puheenjohtaja Kati Myllymäki.

Hän painotti, että vaikka terveydenhuollon ammattilaisilla on vastuu potilaistaan, heidän ei pidä unohtaa omaa terveyttään ja roolimalliaan. Myllymäki kannusti lääkäreitä ja hammaslääkäreitä tupakoinnin lopettamiseen.

Hän muistutti myös Helsingin julistuksesta, jossa pidetään tärkeänä lisätä tutkimuksen rahoituksen läpinäkyvyyttä.

- Tupakkateollisuudelta tuleva tutkimuksen rahoitus herättää kysymyksiä tutkimustulosten puolueettomuudesta ja paikkansapitävyydestä.

FDI:n tupakka-asiantuntija Örjan Åkerbergin mukaan tupakointiin liittyvät sairaudet osoittavat, että suun terveyttä ei voi, eikä pidä erottaa yleisestä terveydestä.

- Ne vaikuttavat toisiinsa ja niillä on merkittävä vaikutus potilaiden hyvinvointiin. Molemmat kansainväliset järjestöt, WMA ja FDI, tukevat tieteidenvälistä lähestymistä monimutkaiseen tupakkariippuvuuteen ja tiimityötä potilaiden hoidossa.

Hänen mukaansa on tieteellinen fakta, että lyhyt lääkärin tekemä neuvonta tupakoivalle potilaalle tupakoinnin lopettamisen merkityksestä on kaikkein kustannustehokkain keino vähentää tupakointia väestön keskuudessa.

Lääkärit ja hammaslääkärit aikovat jatkaa kansainvälisellä tasolla laajoja ja tehokkaita toimia tupakoinnin vastustamiseksi. Heidän ammattijärjestönsä lisäävät tässä suhteessa yhteistoimintaansa WHO:n ja eri maiden hallitusten kanssa.

Myös Maailman sairaanhoitajaliitto (International Council of Nurses, ICN) ja Farmasian maailmanjärjestö (International Pharmaceutical Federation, FIP) ovat ryhtyneet entistä aktiivisempaan tupakan vastustamistyöhön.

Lue myös

Maailman farmasian järjestöt perustivat Helsingissä pidetyssä maailman tupakka- ja terveyskonferenssissa tupakoinninvastaisen yhteistyöverkoston (The Global Network of Pharmacists against Tobacco). Verkosto toimii FIP:n alaisuudessa.

Maailman sairaanhoitajaliitto ICN:sta Tesfamicael Ghebrehiwet totesi konferenssissa, etteivät sairaanhoitajat eivätkä muutkaan terveydenhuollon ammattilaiset ole vielä tehneet tarpeeksi tupakoinnin vastustamissa.

- Muutama vuosi sitten terveydenhuollon kansainvälisillä ammattijärjestöillä ei ollut olemassa tupakkapoliittisia ohjelmia, vaikka ne tekivät jonkin verran töitä tupakoinnin vähentämiseksi. Toivon, että tilanne on nyt muuttunut tai on muuttumassa, hän totesi.

ICN on tehnyt strategisia linjauksia tupakoinnin vähentämiseksi.

- Ne sisältävät mm. tupakkaan liittyvien asiakokonaisuuksien saamista sairaanhoitajien opetusohjelmiin ja erilaista yhteistyötä kansallisten liittojen kanssa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030