Lehti 24: Liitto toi­mii 24/2003 vsk 58 s. 2689 - 2690

Mainontakiellosta lopulta yhteinen kanta Tupakka noussut vahvasti EU:n agendalle

Tupakka-asiat ovat viime aikoina nousseet voimakkaasti esille Euroopan unionissa. EU:n toimiminen yhtenäisenä on kuitenkin ollut vaakalaudalla varsinkin tupakan mainontakiellon osalta.

Mika Vehkasaari

Tupakka on ollut pitkään varsin isolla agendalla EU:ssa ja se tulee siellä pysymään. Yhteisötasolla on tehty valtavasti työtä lähtien tupakkatuotteiden terveysvaroituksista koskevasta tupakkatuotedirektiivistä aina tupakkamainontadirektiiviin asti. Komissio on satsannut tupakoinnin vähentämiseen todella paljon. Tämän rinnalla on vielä ollut maailmanlaajuinen WHO:n tupakkakonventio, jonka valmisteluvastuu EU-maiden osalta oli Brysselissä, kertoo erityisasiantuntija Pasi Korhonen Suomen EU-edustustosta Brysselistä. Hänen vastuualueenaan on mm. terveyspolitiikka ja kansanterveysasiat.

Korhonen kertoo, että WHO:n tupakkakonventiota (Framework Convention on Tobacco Control) koskeva päätös allekirjoituksesta on vastikään hyväksytty EU:n neuvostossa.

- Saimme unionin sisällä asiaan lopulta yhteisen kannan ja hyväksyimme vuodesta 1999 asti toimineen WHO:n neuvotteluelimen neuvottelutuloksen.

Eniten WHO:n jäsenvaltioiden käymissä tupakkasopimusta koskeneissa neuvotteluissa on hiertänyt täydellinen tupakkamainonnan kielto. Vaikka suurin osa neuvotteluissa mukana olleista WHO:n jäsenmaista on ollut valmis hyväksymään mainontakiellon, erityisesti Yhdysvallat ja Saksa ovat vastustaneet voimakkaasti sitä.

Kyseessä on EU:n näkökulmasta jaetun toimivallan asia. Toisin sanoen sopimuksessa on osioita, jotka kuuluvat komission toimivaltaan ja osioita, jotka kuuluvat jäsenmaiden toimivaltaan. Tästä syystä neuvotteluissa EU:n puheenvuoroja käyttivät, joko EU:n puheenjohtajamaa tai komissio riippuen toimivallasta kussakin asiassa. Lähtökohtana EU:n kannoissa oli yhteisymmärrys maiden välillä ja juridisesti sitovien osioiden osalta yhteisölainsäädäntö.

- Mainonta-asiaa ja WHO:n tupakkakonventiota puitiin EU:ssa pitkään ja hartaasti. Viimeisessä WHO:n neuvotteluelimen kokouksessa Saksa oli jättänyt varauman, joka koski sopimuksen mainontaosiota. Lopulta kuitenkin yhteisymmärrys saavutettiin. Saksa hyväksyi menettelyn, jossa yhteisö antaa allekirjoitusvaiheessa julistuksen. Siinä todetaan, ettei yksi EU-maa voi perustuslaillisista syistä toteuttaa totaalimainontakieltoa, kertoo Korhonen.

- Kyseessä on lähes sama teksti, joka on jo WHO:n tupakkasopimuksessa sisällä. Saksa halusi kuitenkin poliittisista syistä, että EU tavallaan jakaa asian.

Saksa on sanonut kielteisen suhtautumisensa johtuvan juuri maan perustuslaista, joka kieltää sananvapauden rajoittamisen. Eurooppalaisten terveysjärjestöjen mielestä todellinen syy on Saksan läheinen yhteistyö tupakkayritysten kanssa ja varsinkin tupakkateollisuudelta saatava puoluetuki.

Suomessa perustuslakivaliokunta ei katsonut tupakkamainonnan kieltämisen rajoittavan sananvapautta. Sen mukaan tupakkamainonta ei liity sananvapauteen, vaan sen tarkoituksena on lisätä tupakkatuotteiden käyttöä ja myyntiä.

WHO:n tupakkasopimus on maailman ensimmäinen monenkeskinen kansanterveyteen keskittyvä sopimus. Se vahvistaa maailmanlaajuista yhteistyötä tupakoinnin vähentämisessä ja liittyy mm. tupakkaverotukseen, tupakan salakuljetuksen ehkäisyyn, tupakkatuotteiden valmistuksen säätelyyn sekätupakkatuotteiden mainonnan ja myynninedistämisen rajoittamiseen.

VAIKUTUSTA FORMULAKISOIHINKIN

- Olemme siinä onnellisessa asemassa, että WHO:n tupakkasopimus pystyttiin nyt hyväksymään yhteisönäkin ja liputtamaan lopputuloksen puolesta. Tällä EU indikoi selvästi, että se on kokonaisuudessaan tupakkasopimuksen takana. Kun kyseessä on jaetun toimivallan sopimus, niin sekä EU-komissio että jäsenmaat allekirjoittavat sen, selvittää Korhonen.

Tämän jälkeen alkaa tupakkasopimuksen ratifiointivaihe, joka saattaa pitkittyä.

Lue myös

- Syynä on se, että vastikään hyväksytty tupakan mainontadirektiivi haastettaisiin EY-tuomioistuimeen. WHO:n tupakkakonventiossa ja mainontadirektiivissähän on yhteisenä juridisesti sitovana elementtinä rajat ylittävä mainonnan kielto. On mielestäni kuitenkin erittäin hypoteettista, että tuomioistuin kumoaisi direktiivin ja vaikeuttaisi EU-maiden osalta WHO:n sopimuksen ratifiointia, toteaa Korhonen.

Tupakoinnin mainontakiellolla on vaikutusta mm. formulakisoihin. Kansainvälinen autoliitto FIA on tehnyt päätöksen poistaa tupakkamainokset formula-autoista syksyllä 2006.

- EU:n tupakkamainontadirektiivi tulee kuitenkin voimaan jo syksyllä 2005, eikä EU halunnut indikoida mitään poikkeusta moottoriurheilulle. Päätöksellä haluttiin osoittaa, että kyseessä on merkittävä asia.

Korhonen kertoo, että FIA yritti asiassa kaikkensa.

- Se yritti vedota parlamenttiin, komissioon ja jokaiseen jäsenmaahan, mutta turhaan.

TUPAKANTUOTANNON TUKEMINEN ESILLÄ

Euroopan unionin alueella on noin 135 000 tupakkaviljelijää. EU tukee heitä vuosittain noin miljardilla eurolla.

- On tehty esitys siitä, että tupakkaviljelmille pitäisi osoittaa tukea tuotannon siirtämiseksi toisiin tuotteisiin. Tätä on esitetty jopa valtionpäämiestasolla. Toistaiseksi asiaa ei ole kuitenkaan vielä pystytty viemään eteenpäin itse lainsäädäntöprosessiin, kertoo Korhonen.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030