Lehti 40: Liitto toi­mii 40/2007 vsk 62 s. 3677

Mitä tekisit, jos potilaasi voisi yhtä huonosti?

Minna Seppä

A

nna-Maija Salmi

on toiminut luottamuslääkärinä verkoston perustamisesta lähtien. Kollegan hoitaminen koskettaa häntä aina.

- Kun lääkäri ottaa yhteyttä, tiedän, että hän on jo ylittänyt tietyn kynnyksen. Lisäksi tiedän, että hän vähättelee asiaansa, jolloin avunpyynnön takana on suurempi hätä kuin samoja sanoja käyttävällä maallikolla. Poikkeuksetta hän myös pyytää anteeksi, että häiritsee.

- Moni lääkäri kokee, että kun kertoo sairastumisestaan, menettää kasvonsa. Siksi on hyvä, että on luottamuslääkäriverkosto, jonka kautta voi hakea apua vähän kauempaa kuin omasta työyhteisöstä.

Valtaosa lääkäripotilaista on ennen vastaanotolle tuloa yrittänyt hoitaa itseään esimerkiksi kirjoittamalla itselleen lääkkeitä tai käyttämällä lääke-edustajilta saamiaan näytteitä.

- Lääkärin ammatti on sisäänrakennetusti kuormittava. On raskasta, kun koko ajan näkee muiden hätää.

Kuormaa lisää se, että lääkärin ei muka ole lupa sairastaa.

- On tavallista, että kehutaan sillä, että tullaan särkylääkkeiden voimin töihin. Työyhteisö voi tukea asennetta esimerkiksi syyllistämällä lääkärin siitä, että hänen sairastumisensa vuoksi joudutaan perumaan potilasaikoja tai nöyryyttämällä lääkäriä niin, että esimies kyseenalaistaa sairausloman tarpeellisuuden kollegoiden edessä.

Lue myös

Terveyskeskusten koventunut työtahti ei Anna-Maija Salmen mielestä vielä näy lääkäreiden yleisvoinnissa.

- Kyynistyminen on kuitenkin yleistynyt. Jos työtä on koko ajan niin paljon, ettei se tekemällä vähene, motivaatio kärsii.

Anna-Maija Salmi uskoo asenteiden muuttuvan tiedottamalla. Nuoret lääkärit ovat hänen mielestään jo fiksumpia.

- Vastahakoisimpia olen herätellyt hakeutumaan hoitoon kysymällä, mitä kollega itse tekisi, jos vastaanotolle tulisi hänen tilassaan oleva potilas.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030