Lehti 24: Liitto toi­mii 24/2003 vsk 58 s. 2683

Näin poistetaan päteviä sijaisia julkisesta terveydenhuollosta

Harri Hyppölä

Sosiaali- ja terveysministeriö antoi viime vuoden maaliskuussa surullisenkuuluisan ikikandiasetuksen eli Asetuksen terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun asetuksen muuttamisesta. Asetuksessa todettiin yksiselitteisesti, että yli kymmenen vuotta sitten opintonsa aloittaneet lääketieteen kandidaatit eivät enää voisi toimia lääkärin töissä. Asetus tuli voimaan aprillipäivänä, noin kaksi viikkoa asetuksen antamisen jälkeen. Asiasta ei tuolloin tiedotettu Lääkäriliitolle tai niille lääketieteen opiskelijoille, joita asia koski. Käytännössä asia tuli ilmi teksti-tv:n uutisessa huhtikuun alun jälkeen. STM:n tiedote oli otsikoitu: Ulkomaisten lääkäreiden työmahdollisuuksia Suomessa helpotetaan ja sen viimeisessä kappaleessa mainittiin kuin ohimennen: Asetusta terveydenhuollon ammattihenkilöistä muutettiin myös siten, että mm. lääkäriksi, hammaslääkäriksi, proviisoriksi tai farmaseutiksi opiskelevilla ei enää ole oikeutta toimia laillistetun ammattihenkilön tehtävissä sen jälkeen, kun opiskelun aloittamisesta on kulunut kymmenen vuotta. Tätä perustellaan sillä, että pitkään opiskelleiden tiedot ja taidot eivät välttämättä vastaa nykytietämystä eivätkä ole muutenkaan ajan tasalla.

Asetusta perusteltiin julkisuudessa myös väitteellä, että nämä kandidaatit olisivat suurelta osin päihdeongelmaisia. Asetusmuutosta olikin vaikeampi perustella sillä tosiasialla, että esimerkiksi lapsien hoitaminen, tutkimustyö tai muu työnteko viivästyttävät valmistumista. Eräänä esimerkkinä mainittakoon Kuopion yliopistossa vuonna 1992 aloitettu Graduate School -ohjelma, jossa lääketieteen opiskelut keskeytetään neljäksi vuodeksi, minkä aikana valmistellaan väitöskirjaa sekä suoritetaan luonnontieteiden kandidaatin tutkinto. Tähän koukkuun tarttuneet, lahjakkaat ja aktiiviset opiskelijat eivät voi viimeisinä opiskeluvuosinaan toimia lääkärin sijaisina toisin kuin normaalin opinto-ohjelman mukaan opiskelleet kurssitoverinsa. Lääkäriliiton rekisterin mukaan Suomessa on noin 250 kandidaattia, jotka ovat aloittaneet opintonsa yli kymmenen vuotta sitten. Suuri osa heistä toimii tänäkin vuonna lääkärin kesäsijaisina lääkärivajeesta kärsivällä kunnallisella sektorilla.

Yllättävä asetusmuutos aiheutti sen, että Lääkäriliitto otti välittömästi yhteyttä asiaa valmistelleisiin henkilöihin STM:ssä sekä TEO:ssa. Silloinen ministeri Soininvaara myönsikin asiassa tapahtuneen virheitä ja hän hyväksyi asetusmuutoksen muutoksen vielä viimeistä edellisenä työpäivänään valtioneuvoston istunnossa 18.4.2002. Korjatun asetuksen mukaan opiskelija voi erityisestä syystä toimia tilapäisesti asianomaisen laillistetun ammattihenkilön tehtävissä, kun opintojen aloittamisesta on kulunut yli kymmenen vuotta, kuitenkin enintään 31.8.2003 saakka. Lääkäriliitto ehdotti, että pidennetyn siirtymäajan jälkeenkin TEO:lla olisi mahdollisuus poiketa pääsäännöstä perustelluista syistä (äitiysloma, varusmies- ja siviilipalvelus, tutkimustyö, sairausloma jne.) ja että viransijaisuuskelpoisuus voitaisiin ennemminkin kytkeä opintosuoritusten kertymiseen kuin tutkinnon aloittamisaikaan. Näitä perusteita ei kuitenkaan kirjattu uudistettuunkaan asetukseen, ja niinpä ongelmia on tiedossa jälleen 1.9.2003 alkaen. Pitkäkään siirtymäaika ei tule tätä ongelmaa ratkaisemaan, sillä aina tulee olemaan niitä kandidaatteja, joilla on niin sanotusti sosiaalisesti kestävä peruste opintojensa pitkittymiseen.

Lue myös

Vuosi sitten harmistuin asetuksen heikosta valmistelusta ja puutteellisesta tiedottamisesta siinä määrin, että tein yksityishenkilönä asiasta kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle. Tähän mennessä olen saanut vastaukseksi kirjeeni diaarinumeron, en muuta. Lääkäriliitto jatkaa asian seurantaa ja tiedottaa asiasta heti, kun uutta tietoa saadaan. On tragikoomista, että samalla kun toteutetaan monin tavoin kyseenalainen muuntokoulutus 25 lääkärin kouluttamiseksi vuosittain, viedään 250 loppuvaiheen lääketieteen opiskelijalta mahdollisuus toimia sijaisena lääkärin tehtävissä julkisessa terveydenhuollossa. TEO on myöntänyt, että tässä ei ole mitään järkeä, mutta asetuksien mukaan joudutaan kuitenkin toimimaan. Aivan kuten hyvään hallintotapaan kuuluu.

Kaikesta valituksesta ja epätoivosta huolimatta lopuksi vielä kiitos ja vetoomus. Kiitos luottamuksesta, jonka sain juuri päättyneissä Nuorten Lääkärien Yhdistyksen valtuuskunnan vaalissa. Työ lääkärikunnan ja terveydenhuollon parhaaksi jatkuu. Vetoomukseni koskee ensi viikkoa. Tehkäämme niin isot juhannuskokot, että saamme edes juhannukseksi lämmintä. Hyvää kesää, niin kesäkandeille kuin lomaileville kollegoillekin!

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030