Lehti 16-17: Liitto toi­mii 16-17/2003 vsk 58 s. 1954 - 1957

Psykoterapian ja psykoterapian kouluttajan erityispätevyydet Hyväksytty Lääkäriliiton hallituksessa 8.6.1995, tarkistettu 4.6.2002

Jukka VälimäkiJukka AaltonenAntti AlankoLiisa FalkTeijo LaineRisto RiijärviMikko Roine

Erityispätevyyksien myöntäminen edellyttää Suomen Lääkäriliiton jäsenyyttä ja psykiatrian alan erikoislääkärin pätevyyttä. Poikkeustapauksissa erityispätevyyksiä voidaan myöntää myös muun alan erikoislääkärille.

Erityispätevyyksiä voidaan myöntää seuraavissa psykoterapiamuodoissa:

- psykoanalyyttinen psykoterapia

- kognitiivinen psykoterapia

- perheterapia

- ryhmäpsykoterapia.

Psykoterapian erityispätevyyteen tähtäävän koulutuksen tavoitteet:

- hallita keskeinen empiirinen psykoterapiaa koskeva tutkimustieto ja teoreettinen viitekehys

- hallita psykoterapeuttisen diagnostisen hypoteesin laatiminen

- pystyä itsenäisesti toteuttamaan psykoterapioita

- pystyä toimimaan mielenterveyslaissa edellytetyllä tavalla hoitosuhteiden työnohjaajana

- pystyä toimimaan psykoterapeuttisesti toimivan työryhmän ja hoitoyksikön johtajana.

Psykoterapian erityispätevyyden myöntämisperusteet

Psykoterapian erityispätevyys pätevöittää toimimaan itsenäisenä psykoterapeuttina.

1. Koulutuksen tulee olla prosessiluontoinen, jolla tarkoitetaan, että psykoterapiakoulutuksella on ajallinen ja sisällöllinen jatkuvuus.

Koulutus voi olla yksi kokonaisuus tai koostua korkeintaan kahdesta eri osasta, jotka ovat toisiaan täydentäviä. Ensimmäisen osan tulee olla vähintään erityistason psykoterapiakoulutus (Asetus terveydenhuollon ammattihenkilöistä 564/1994).

2. Teoriaopetusta tulee olla vähintään 400 tuntia. Tästä luento-opetusta voi olla enintään 100 tuntia. Muu opetus toteutetaan pienryhmäopetuksena, josta kliinisiä tapausseminaareja tulee olla 50-100 tuntia.

3. Kun koulutus koostuu kahdesta eri osasta, ensimmäisestä osasta voidaan hyväksyä teoriaopetusta 200 tuntia ja työnohjausta puolet kokonaismäärästä. Toisen osan keston tulee olla vähintään kaksi vuotta ja sisältää loput erityispätevyyteen vaadittavasta teoreettisesta koulutuksesta eli 200 tuntia ja vähintään puolet työnohjauksen kokonaismäärästä. Kirjallisuuteen perehtymistä ohjatun opetuksen ulkopuolella ei lasketa teoreettisen koulutuksen tuntimääriin. Koulutuksen toisessa osassa tulee analyyttisessa psykoterapiassa olla kaksi uutta potilasta kahdella eri työnohjaajalla. Vastaavaa periaatetta sovelletaan myös muissa psykoterapiamuodoissa.

4. Koulutuksen toiseen osaan valittaessa edellytetään, että hakija on ylläpitänyt psykoterapiataitojaan harjoittamalla psykoterapiaa ja käymällä työnohjauksessa.

5. Koulutuksen kokonaiskeston tulee olla vähintään neljä vuotta.

6. Koulutushoidot

Analyyttisessa yksilöpsykoterapiassa edellytetään vähintään kahden potilaan hoitoa, joista toisen hoito kestää vähintään yhden vuoden ajan ja toisen vähintään kahden vuoden ajan, niin että käyntitiheys on vähintään kaksi kertaa viikossa.

Kognitiivisessa psykoterapiassa edellytetään vähintään neljän potilaan hoitoa, joista kahdella potilaalla tulee olla lyhytterapia, (10-25 käyntiä) ja kahdella potilaalla pitkä terapia (25-60 käyntiä). Käyntitiheys on kerran viikossa.

Perheterapiassa edellytetään vähintään neljän perheen hoitoa, vähintään 10 käyntiä/perhe, kukin käynti 1 h 30 min.

Ryhmäpsykoterapiassa edellytetään yhden psykoterapiaryhmän hoitamista vähintään 250 tuntia (125 x 1 h 30 min) tiheydellä kerran viikossa vähintään kolmen vuoden ajan.

7. Koulutushoitojen työnohjaus

Analyyttisessa yksilöpsykoterapiassa edellytetään yksilötyönohjausta vähintään 120 tuntia vähintään joka toinen viikko. Työnohjaajia tulee olla vähintään kaksi, jotka ohjaavat eri koulutuspotilaiden hoitoja.

Kognitiivisessa psykoterapiassa edellytetään yksilötyönohjausta vähintään 120 tuntia. Jos siitä osa on ryhmätyönohjausta, tulee tuntimäärän silloin olla yhteensä 150 tuntia. Vähintään kaksi eri työnohjaajaa, jotka ohjaavat eri koulutuspotilaiden hoitoja.

Perheterapiassa edellytetään työnohjausta vähintään 120 tuntia. Työnohjaus on pääsääntöisesti suoraa ryhmätyönohjausta. Vähintään kaksi eri työnohjaajaa, jotka ohjaavat eri perheiden hoitoja.

Ryhmäpsykoterapiassa edellytetään havainnointia ryhmäpsykoterapian kouluttajan ohjaamassa psykoterapiaryhmässä vähintään 38 kertaa (2 x 45 min). Oman psykoterapiaryhmän hoitamiseen liittyvää yksilö- ja ryhmätyönohjausta vähintään 200 tuntia kahdella eri työnohjaajalla.

8. Henkilökohtainen soveltuvuus psykoterapeutiksi: Soveltuvuus arvioidaan haastatteluin koulutukseen valittaessa ja koulutuksen aikana työnohjaajien lausunnoin. Kaksiosaisessa koulutuksessa soveltuvuus arvioidaan erikseen molempiin osiin haettaessa.

9. Omakohtainen psykoterapia

Psykoanalyyttisessa yksilöpsykoterapiakoulutuksessa edellytetään omaa hoitoa vähintään kolme vuotta vähintään kaksi kertaa viikossa. Kokonaistuntimäärän tulee olla vähintään 240.

Kognitiivisessa psykoterapiassa edellytetään omaa hoitoa vähintään 80 tuntia.

Perheterapiakoulutuksessa edellytetään omaa hoitoa vähintään 60 tuntia.

Ryhmäpsykoterapiakoulutuksessa edellytetään omaa hoitoa ryhmäpsykoterapian kouluttajan ohjaamassa psykoterapiaryhmässä vähintään 250 tuntia (125 yen 1 h 30 min) kerran viikossa vähintään kolmen vuoden ajan.

10. Kouluttajien pätevyys

Kouluttajilla, työnohjaajilla ja oman psykoterapian psykoterapeutilla tulee olla psykoterapian kouluttajan erityispätevyys tai vaativan erityistason pätevyys siinä psykoterapiamuodossa, jonka erityispätevyyttä haetaan.

Psykoterapian kouluttajan erityispätevyyteen tähtäävä koulutus pätevöittää:

- toimimaan itsenäisesti psykoterapioiden antajana ja psykoterapian työnohjaajana

- toimimaan psykoterapian opettajana ja kouluttajana erityistason, ylemmän erityistason ja psykiatrien psykoterapian erityispätevyyteen johtavassa koulutuksessa

- toimimaan psykoterapiapalveluja tuottavan palveluorganisaation johtajana.

Psykoterapian kouluttajan erityispätevyyden myöntämisperusteet

Psykoterapian kouluttajan erityispätevyys pätevöittää toimimaan kouluttajana ja työnohjaajana psykoterapian erityispätevyyteen tähtäävässä koulutuksessa.

Kouluttajan erityispätevyyteen johtavaa koulutusta antavalle koulutusorganisaatiolle asetettavat vaatimukset:

1. Organisaatiolla tulee olla:

- psykoterapiakoulutuksesta vastaava elin (koulutustoimikunta), jossa on enemmistönä ko. psykoterapiamuodon kouluttajapätevyyden omaavat henkilöt

- hyväksytyt kouluttajien kouluttajapätevyyden kriteerit

- eettinen toimikunta.

2. Koulutuksen tulee olla prosessiluontoinen, jolla tarkoitetaan, että psykoterapiakoulutuksella on ajallinen ja sisällöllinen jatkuvuus. Koulutus voi olla yksi vaativan erityistason kokonaisuus tai koostua toisiaan täydentävistä osista.

Teoriaopetusta tulee olla vähintään 600 tuntia. Teoriaopetuksen kokonaismäärästä voi luento-opetusta olla korkeintaan 100 tuntia. Koulutuksen toiseen osaan valittaessa edellytetään, että hakija on ylläpitänyt psykoterapiataitojaan harjoittamalla psykoterapiaa ja käymällä työnohjauksessa.

Psykoanalyyttisessa yksilöpsykoterapiakoulutuksessa ja perheterapiakoulutuksessa ensimmäisen osan tulee olla joko erityistason psykoterapiakoulutus (Asetus terveydenhuollon ammattihenkilöistä 564/ 1994) tai psykoterapian erityispätevyyteen johtanut koulutus tai pääsääntöisesti voidaan hyväksyä myös ns. ylemmän erityistason koulutus. Tällöin erityistason koulutuksesta voidaan hyväksyä teoriaopetusta 200 tuntia ja psykoterapian erityispätevyyteen johtaneesta koulutuksesta tai ylemmän erityistason koulutuksesta 400 tuntia. Toisen osan keston tulee olla vähintään kaksi vuotta ja sisältää loput teoreettisesta koulutuksesta eli 400 tai 200 tuntia.

Kognitiivisessa psykoterapiakoulutuksessa koulutus koostuu ns. ylemmän erityistason koulutuksesta, vähintään 400 tuntia, kestoltaan neljä vuotta ja tämän jälkeen suoritetusta vaativan erityistason koulutuksesta, vähintään 200 tuntia, kestoltaan kaksi vuotta.

Analyyttisen ryhmäpsykoterapian koulutuksessa vaativan erityistason koulutus on teoreettisesti ja sisällöllisesti erityistason koulutuksen jatko. Erityistason koulutuksessa tulee olla teoria- ja kliinisen opetuksen tunteja vähintään 300 tuntia. Vaativan erityistason koulutuksessa kokonaismäärä on vähintään 600 tuntia. Tähän ei ole laskettu havainnointia ryhmissä.

3. Koulutushoidot

Yhdestä kokonaisuudesta koostuvassa psykoanalyyttisen yksilöpsykoterapian koulutuksessa seuraavat vaihtoehdot tulevat kysymykseen:

Kun käyntitiheys on kolme kertaa viikossa, edellytetään kolmen potilaan hoitoa työnohjauksen alaisena siten, että yksi hoito kestää vähintään kolme vuotta, toinen kaksi vuotta ja kolmas yhden vuoden. Vaihtoehtoisesti edellytetään kahta potilasta, joiden kummankin hoito kestää vähintään kolme vuotta.

Jos käyntitiheys on neljä kertaa viikossa, edellytetään yhden potilaan hoitoa kaksi vuotta ja kahden potilaan hoitoa yksi vuosi. Jos koulutus koostuu useammasta eri osasta, kouluttajan erityispätevyyteen johtavassa koulutusvaiheessa tulee olla kaksi uutta psykoterapiapotilasta, joista toista hoidetaan vähintään kaksi vuotta ja toista vähintään yksi vuosi.

Kognitiivisessa psykoterapiassa edellytetään vähintään kuuden potilaan hoitoa, joista kolmella potilaalla tulee olla lyhytterapia (10-25 käyntiä) ja kolmella pitkä terapia (25-60 käyntiä). Käyntitiheys on kerran viikossa.

Perheterapiassa erityistasoa vaativammat perheterapiakoulutukset ovat toistaiseksi muodostuneet kahdesta kokonaisuudesta. Tällöin kouluttajan erityispätevyyteen johtavassa koulutusvaiheessa tulee olla kaksi uutta koulutushoitoa.

Analyyttisessa ryhmäpsykoterapiassa edellytetään ns. suljetun, tavallisen 7-8 jäsenen ryhmän hoitoa. Ryhmässä on oltava vähintään viisi jäsentä. Sen keston tulee olla vähintään kolme vuotta, vähintään 125 istuntoa.

4. Koulutushoitojen työnohjaus

Työnohjaajan pätevyysvaatimus on sama kuin kohdassa 7 määritelty kouluttajien koulutuspätevyys.

Lue myös

Analyyttisessa yksilöpsykoterapiassa edellytetään työnohjausta kaikkiaan 200 tuntia. Kun koulutus koostuu useammasta eri osasta, erityistason tai ylemmän erityistason koulutuksesta voidaan lukea hyväksi 1/3 vaadittavasta 200 työnohjaustunnista. Kouluttajan erityispätevyyteen johtavan koulutusvaiheen työnohjaukseksi (2/3 kokonaistyönohjauksen määrästä) luetaan se työnohjaus, joka on tapahtunut tämän koulutusvaiheen alkamisen jälkeen. Työnohjauksen tulee tapahtua aluksi joka viikko. Sen jälkeen joka toinen viikko. Kunkin potilaan hoidossa tulee olla eri työnohjaaja.

Kognitiivisessa psykoterapiassa edellytetään työnohjausta vähintään 220 tuntia. Työnohjaus voi tapahtua joko yksilö- tai ryhmämuotoisesti. Edellytetään vähintään kahta eri työnohjaajaa, jotka ohjaavat eri koulutuspotilaiden hoitoja.

Perheterapiassa edellytetään yhteensä työnohjausta 200 tuntia. Työnohjauksen tulee pääsääntöisesti tapahtua ns. elävänä työnohjauksena ja koulutuksen aikana. Kullakin hoidolla tulee olla eri työnohjaaja myös koulutuksen jälkiosassa.

Analyyttisessa ryhmäpsykoterapiassa edellytetään työnohjausta vähintään 200 tuntia kahdella eri työnohjaajalla.

5. Henkilökohtainen soveltuvuus psykoterapeutiksi

Soveltuvuus arvioidaan haastatteluin koulutukseen valittaessa ja koulutuksen aikana työnohjaajien lausunnoin. Kaksiosaisessa koulutuksessa soveltuvuus arvioidaan erikseen molempiin osiin haettaessa.

6. Omakohtainen psykoterapia

Psykoterapeutilla on oltava joko Lääkäriliiton psykoterapian kouluttajan pätevyys tai vaativan erityistason psykoterapeutin pätevyys siinä psykoterapiamuodossa, jossa kouluttajapätevyyttä haetaan. Vähimmäistuntimäärät:

- psykoanalyyttinen psykoterapia 500 tuntia, frekvenssi vähintään kolme kertaa viikossa

- kognitiivinen psykoterapia 100 tuntia

- perheterapia 120 tuntia

- analyyttinen ryhmäpsykoterapia 250 tuntia.

7. Kouluttajien kouluttajapätevyys

Kouluttajalla tulee olla joko Lääkäriliiton psykoterapian erityispätevyyden tai vaativan erityistason koulutuksen jälkeen hankittu kyseisen koulutusorganisaation selkeästi määrittelemä ja hyväksymä kouluttajapätevyys.

Suomen psykiatriyhdistyksen psykoterapian pätevyyslautakunta

Suomen Psykiatriyhdistyksen hallitus nimittää psykoterapian pätevyyslautakunnan, jonka alaisena toimivat psykoanalyyttisen psykoterapian, kognitiivisen psykoterapian, ryhmäpsykoterapian ja perheterapian asiantuntemusta edustavat jaostot.

Psykoterapian pätevyyslautakunta:

- vastaanottaa ja luetteloi erityispätevyyshakemukset ja toimittaa ne edelleen asianomaisen jaoston arvioitavaksi

- toteaa erityispätevyydet jaostojen lausuntojen pohjalta ja tekee niistä esityksen Suomen Lääkäriliitolle

- antaa suosituksia ja lausuntoja psykoterapian koulutusohjelmista.

Psykoterapian erityispätevyyden ja psykoterapian kouluttajan erityispätevyyden hakeminen

Hakemukset psykoterapian tai psykoterapian kouluttajan erityispätevyyden myöntämisestä tulee osoittaa Suomen Psykiatriyhdistyksen psykoterapian pätevyyslautakunnalle, joka päättää kunkin hakemuksen osalta, täyttääkö hakija edellytetyt pätevyysvaatimukset. Erityispätevyydet myöntää Suomen Lääkäriliitto Psykiatriyhdistyksen pätevyyslautakunnan esityksestä. Hakemuslomakkeen voi pyytää koulutusosastolta, Ulla Anttilalta, puh. (09) 3930 830.

Psykoterapian pätevyyslautakunnan osoite: Suomen Psykiatriyhdistys, Psykoterapian pätevyyslautakunta, Fredrikinkatu 71 A 4, 00100 Helsinki, puh (09) 4770 660, faksi (09) 4770 6611, Yhteyshenkilö Liisa Falk puh (09) 495 418, liisa.falk@fimnet.fi


Kirjallisuutta
1
Mielenterveystyön komitean mietintö I-II. Komiteanmietintö 1984, 17. Helsinki, Valtion painatuskeskus.
2
Lääkintöhallitus (1984): Psykoterapian kehittäminen julkisessa terveydenhuollossa. Ohjekirje 4/84. Helsinki, Valtion painatuskeskus.
3
Psykoterapiakoulutustoimikunnan mietintö. Komiteanmietintö 1989, 44. Helsinki, Valtion painatuskeskus.
4
Pylkkänen K, Pöllänen R, Upanne M (toim): Psykoterapia Suomessa 1995. Stakesin oppaita nro 29.
5
Pylkkänen K, Tähkä V, Alanko A, Larmo A, Schulman G. Psykoterapian erityispätevyys ja psykoterapian kouluttajan erityispätevyys. Suom Lääkäril 1995;50:212.
Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030