Lehti 29: Liitto toi­mii 29/1998 vsk 53 s. 3300

Rahastosidonnaiset vakuutukset pitkäaikaissijoittamiseen

Rahastosidonnainen vakuutussäästäminen yleistyy nopeasti pitkäaikaisena sijoitusmuotona perinteisen vakuutussäästämisen rinnalla. Asiakas saa suursijoittajan edut pienilläkin vuosimaksuilla.

Pentti Alhola

Merkittävin ero muuhun säästämiseen ja sijoittamiseen on siinä, että sijoitusvakuutukseenkin liittyy yksityishenkilöillä aina turvaa. Vakuutukseen voi tehdä kertasijoituksen tai suorittaa jatkuvia maksuja taloudellisen tilanteen mukaan.

Vakuutussäästämisellä toteutetaan tulevaisuuden suunnitelmia tai kerätään pesämunaa lapsille tai lapsenlapsille. Säästöaikana eli vakuutuksen voimassaoloaikana tuotosta ei peritä pääomatuloveroa. Säästöt ovat tarpeen tullen nostettavissa osittain tai kokonaan.

Rahastosijoittaminen sopii myös vapaaehtoista eläkettä itselleen tai puolisolleen säästävälle. Yrityksille se on yksi mahdollisuus kannustaa omistajia tai työntekijöitä tuloksen tekemiseen.

Vakuutusyhtiöiden kautta vakuutussäästäjällä on tällä hetkellä käytettävissään lukuisia erilaisia rahastoja: mm. osakerahastoja, yhdistelmärahastoja, vipurahastoja sekä pitkän koron ja lyhyen koron rahastoja. Useiden rahastojen kautta sijoitusriskiä voi hajauttaa myös ulkomaille.

Rahastosidonnaisessa vakuutuksessa asiakas valitsee itse tuottokohteet eli tarjolla olevista vaihtoehdoista ne rahastot, joiden arvonkehitykseen hän haluaa yhtiön liittävän hänen sijoituksensa. Sijoituksen arvo kehittyy asiakkaan valitsemien rahasto-osuuksien markkina-arvon mukaan. Kehitystä voi seurata päivittäin sanoma- ja verkkouutisista.

Rahastosijoittamisessa tuottolaskelmat laaditaan 4-20 prosentin oletuksen mukaan, kun sijoitusaika on yli viisi vuotta. Tuotto voi olla huomattavasti parempikin tai jollakin aikavälillä negatiivinenkin. Pitkällä aikavälillä osakerahastot tuottavat parhaiten myös kansainvälisen kokemuksen mukaan. Rahasto-osuuksia voi joustavasti ja vapaasti vaihtaa koska tahansa vakuutusaikana ja ilman toimenpidepalkkiota.

Lue myös

Sekä säästöhenki- että eläkevakuutuksessa varat voidaan turvata henkivakuutuksella edunsaajille, mikä sijoitusmuotoa valittaessa on usein ratkaiseva ominaisuus.

Perinteisessä henki- ja eläkevakuutussäästämisessä henkivakuutusyhtiö tekee sijoituspäätökset asiakkaan puolesta. Tällöin asiakkaalle tärkeä tieto on se, että yhtiö hoitaa sijoitussalkkunsa tuottavasti ja riskittömästi ja hajauttaa sijoitukset tasapuolisesti eri sijoitusvälineisiin sekä maantieteellisesti.

Tällä hetkellä edellä kuvatun tyyppisiä vakuutuksia lääkärikunnalle on jo tarjonnut Pohjola-ryhmä, ja uutena tahona on liikkeelle lähdössä Sampo-ryhmään kuuluva Henki-Sampo.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030