Lehti 20: Liitto toi­mii 20/2003 vsk 58 s. 2237 - 2238

Uusi lääkärimatrikkeli valmistunut

Lääkärimatrikkeli Suomen Lääkärit 2002 Finlands Läkare on valmistunut. Lääkärimatrikkeli julkaistaan viiden vuoden välein.

Tämänkertainen matrikkeli on järjestyksessä neljästoista. Se sisältää tiedot Suomessa vuoden 2002 loppuun mennessä perustutkinnon suorittaneista ja laillistetuista lääkäreistä. Kirjassa on 1 247 sivua.

Mika Vehkasaari

Matrikkelin alussa on tilastotietoja lääkärikunnasta. Lisäksi siinä on artikkelit Lääkäriliiton ja lääkärien arvoista, lääkärikoulutuksessa viimeisen viiden vuoden aikana tapahtuneista muutoksista sekä Lääkäriliiton sähköisistä jäsenpalveluista.

Lääkäreitä oli vuoden 2002 lopussa kaikkiaan 19 764. Heistä on työikäisiä 17 410 ja heistä taas Suomessa työelämässä toimivia 16 320.

Naisia lääkärikunnasta on 49 %. Viiden vuoden aikana naisten osuus on kasvanut kahdella prosenttiyksiköllä. Alle 40-vuotiaiden ikäryhmissä naisten osuus on 63-65 %. 45-49 -vuotiaiden ikäryhmässä on tasan puolet naisia ja miehiä.

Matrikkelista käy ilmi, että lääkärikunnan nuorin vuoden 2002 lopussa oli 24-vuotias ja vanhin 98-vuotias. Lääkärien tilastollinen keski-ikä oli 47,2 vuotta ja mediaani-ikä tasan 46 vuotta. Keski-ikä on viidessä vuodessa kohonnut yli kaksi vuotta. Mieslääkärien keski-ikä oli 50,2 vuotta ja naislääkärien reilut kuusi vuotta vähemmän.

Erikoislääkärien määrä on vuodesta 1997 lisääntynyt 1 959 lääkärillä. Vuoden 2002 lopussa heitä oli 12 171. Mieslääkäreistä 70 % on erikoistunut ja naislääkäreistä 53 %. Naisten osuus työikäisistä erikoislääkäreistä on 45 %. Viiden vuoden aikana naisten osuus on kasvanut kuusi prosenttiyksikköä. Eniten erikoislääkäreitä on yleislääketieteen erikoisalalla, seuraavaksi suurimmat ryhmät ovat sisätautilääkärit ja kirurgit.

Noin 80 % lääkäreistä työskentelee julkisella sektorilla. Lähes puolet on päätoimisesti sairaalatyössä ja yli viidesosa terveyskeskuksissa. Päätoimisia yksityislääkäreitä on 1 470.

Vakituisessa työsuhteessa on 63 % työssä olevista lääkäreistä. Noin 10 % toimii sijaisena ja noin 27 % on muuten määräajaksi solmitussa työsuhteessa. Sairaalalääkäreistä noin puolet on määräaikaisessa työsuhteessa.

Suomessa toimivista lääkäreistä 90 % puhuu äidinkielenään suomea ja 6,5 % ruotsia. Saamea puhuu äidinkielenään kaksi lääkäriä. Ulkomaisista kielistä yleisimmät äidinkielet ovat venäjä, saksa ja viro sekä arabia. Eri äidinkieliä on kaikkiaan 62.

VALOKUVAN KANSSA 7 489 LÄÄKÄRIÄ

Matrikkelin kyselylomake lähetettiin kaikkiaan 19 786 lääkärille. Heistä 78 % eli 15 370 on antanut matrikkeliin elämäkertatietonsa. Edellisessä matrikkelissa vastaukset saatiin 13 637 lääkäriltä ja vastausprosentti oli 77.

Vastaamatta jättäneistä on matrikkelissa lyhyet perusrekisteritiedot tähdellä merkittyinä. Tietojensa julkaisemisen kielsi 259 lääkäriä (1,3 % kyselyn saaneista).

Matrikkelin elämäkerrat koostuvat lääkärien henkilö-, koulutus- ja uratiedoista sekä toiminnasta tieteellisissä ja ammatillisissa järjestöissä. Mukana on tietoja myös vapaa-ajan toiminnoista, kuten toiminnasta yhteiskunnallisissa luottamustehtävissä ja harrastuksista. Useat ovat antaneet myös perhetietonsa.

Valokuvan kanssa matrikkelissa esiintyy 7 489 lääkäriä eli 49 % vastanneista. Prosenttiosuus on sama kuin edellisessä matrikkelissa.

MITÄ LÄÄKÄRIT HARRASTAVAT?

Matrikkelin sivuilta poimittiin satunnaisesti noin kaksisataa vastausta. Niiden perusteella lääkärien harrastukset näyttävät seuraavilta:

Kaiken kaikkiaan 129 vastauksessa oli harrastuksena liikunta muodossa tai toisessa. Yleismaininta liikunta oli 25 lääkärillä. Erikseen mainittujen 41 erilaisen liikuntalajin joukossa eniten mainintoja sai golf (21), sitten hiihto (17) ja kuntoliikunta (16) sekä laskettelu (14).

200 lääkärin joukosta löytyi 2 nyrkkeilijää, 3 avantouimaria, 1 flamenco-tanssija ja 4 penkkiurheilijaa. Kaksi ilmoitti toiminnastaan lajiohjaajana (1 jääkiekkojunioritoiminta ja 1 aerobic-ohjaaja).

Kirjallisuus tai lukeminen sijoittuu sijalle kaksi lääkärien harrastuksissa. Mainintoja oli 57, joista 22:lla lukeminen. Joukkoon mahtui mm. yksi haikurunojen ja yksi dekkareiden harrastaja. Itse kirjoittavia lääkäreitä oli tässä joukossa 4.

Musiikki sijoittui harrastuslistalla kolmanneksi. Soittoa, laulua tai musiikin kuuntelua harrastaa 51 ko. otokseen kuuluvista.. Yksilöidyistä musiikkiharrastuksista keräsi kuorolaulu eniten mainintoja. Eri instrumenteista mainittiin paino, hanuri, sello, viulu ja alttoviulu.

Lue myös

Ruoka ja juomat eri tavoin ilmaistuina (ruoanlaitto, hyvä ruoka ja viini, gastronomia, kulinarismi, erikoisoluet) sai yhteensä 19 mainintaa. Yksi ilmoitti harrastuksekseen shampanjat ja sikarit.

Niitä, joille kaikki paitsi purjehdus on turhaa löytyi 15, samoin niitä joitten mielestä mikään ei ole niin tärkeää kuin puutarhanhoito. Myös koti ja perhe ryhmään luokiteltavia vastauksia kertyi (lapset, kodinhoito, taloustyöt) 15 kappaletta.

Metsästys ja/tai kalastus keräsi 13 mainintaa, luontoharrastajia mahtui mukaan 9.

Eläinharrastajia oli 200 lääkärin joukossa 10 kappaletta. Heistä kolmella oli koiraharrastus tai lintuharrastus. Joukossa on yksi rotukissatuomari ja yksi ravihevosten kasvattaja. Yhdessä vastauksessa mainitaan rotukanat.

Näennäisesti toimettomia oli 7 lääkäriä, joiden harrastus on joko ajattelu, mietiskely, kauhistelu, jouten olo ja käpsehtiminen, kummastelu, pohdiskelu tai elämisen opettelu.

Erilaisia kätten taitoja oli 20 lääkärillä (käsityöt, nikkarointi, remontointi, vanhojen huonekalujen kunnostus, antiikkimoottoripyörien entisöinti).

JÄSENHINTA 120 EUROA

Lääkärimatrikkeli tilauksia on tähän mennessä tehty yhteensä 7 963 kappaletta. Niistä jäsentilauksia on 7 427 kappaletta ja muita tilauksia 536 kappaletta.

Matrikkelin voi tilata Lääkäriliiton omilta nettisivuilla www.laakariliitto.fi/matrikkeli tai A5 Repropalvelu Oy:stä, jonka puhelinnumero on 03-2715 222. A5 Repropalvelussa tilausten sähköpostiosoite on: matrikkeli@a5group.net.

Matrikkelin hinta on Lääkäriliiton jäsenille 120 euroa ja muille 162 euroa (sisältäen alv:n 8 %). Hintoihin lisätään lähetyskulut.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030