Terveydenhuolto

”Suomella kirittävää suvaitsevaisuudessa”

Pride huipentuu lauantain kulkueeseen.

Ulla Ora
Riku Metsälä

Akuuttilääketieteeseen erikoistuva Lauri Heiskanen aikoo osallistua Helsinki Pride -kulkueeseen ensimmäistä kertaa. Muutoin hän on osallistunut tapahtumaan Suomessa ja Islannissa. Hänen mielestään on hienoa, että Lääkäriliitto on mukana tapahtumassa.

– Aiemmin ihmettelin, miksi Suomen lääkäriliitto ei ole ollut mukana Pridessa toisin kuin muissa Pohjoismaissa. Itselleni osallistuminen Reykjavikin Prideen vuonna 2016 oli ikimuistoinen. Tapahtuma on Islannin suurin koko kansan juhla.

Heiskanen ihmettelee myös aiempien vuosien kohuotsikkoa Suomessa siitä, kun puolustusvoimien jäsen osallistui Prideen sotilaspuvussa.

– Ajattelin, että mikä juttu tuo on, koska olen asunut pitkään Norjassa, jossa osa perheestäni edelleen asuu. Siellä puolustusvoimat ja poliisi ovat osallistuneet Prideen virallisesti jo vuosien ajan.

 Lääkärin tärkeää olla vapaa ennakkoluuloista

 Lääkärinä Heiskanen on huomannut, että myös lääkärin nimen alle mahtuu monenlaista ajattelijaa.

– Lääkikseen mennessäni ajattelin, että lääkärikunnassa ainakin kaikki ovat suvaitsevaisia, mutta ei se aivan niin ollutkaan.

Hänen mielestään tärkeää lääkärin työssä on olla mukava, ystävällinen, helposti lähestyttävä ja vapaa ennakkoluuloista.

– Oma työn tekotapani on, että kaikkia pitäisi hoitaa niin kuin toivoisi itseään hoidettavan, kertoo Kanta-Hämeen keskussairaalan päivystysklinikassa parhaillaan työskentelevä Heiskanen.

Hänen mielestään yhteiskunnassa on liikaa kiukkua, vihaa ja negatiivisia asenteita.

– Suvaitsevaisuutta voi lisätä pitämällä asioita esillä tarkastelemalla omia tiedostamattomia ennakkoluulojaan ja opettelemalla toisen kunnioittavaa kohtaamista.

Heiskanen odottaa innolla lauantain Pridea, jossa asenteena on, että kaikilla on kivaa.

Lue lisää: Virtahepo Lääkäritalossa: Psykiatrin vastalääke vastakkainasettelulle

Lue lisää: "Erilaisuuden kohtaamisen pitäisi tulla automaationa"

Kirjoittaja

Ulla Ora

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030