Terveydenhuolto

Suomen vanhin teho täyttää 60 vuotta

– Ihmisen fysiologiaa kunnioitetaan nykyään enemmän, sanoo ylilääkäri Stepani Bendel.

Tiiamari Pennanen
Matias Honkamaa

Suomen ensimmäinen ja pitkäikäisin teho-osasto Kuopion yliopistollisessa sairaalassa (Kys) täyttää 60 vuotta tammikuussa.

Suunnitelma tehon perustamisesta laitettiin pikavauhtia toimintaan loppiaisena 1964, kun läheisessä tulipalossa loukkaantui vakavasti useita lapsia.

Nykyään Kysin teho-osaston suurimmat potilasryhmät ovat sydänleikkauspotilaat, infektiosta tai sydänongelmasta johtuvasta hengitysvajauksesta kärsivät sekä neurologiset tai neurokirurgiset potilaat.

Potilaita on 1-vuotiaasta alkaen. Teholla tehdään myös tutkimusta ja kehitystoimintaa.

Tehohoidon osaston ylilääkäri Stepani Bendelin mukaan moni asia suomalaisessa tehohoidossa on muuttunut kevyempään suuntaan ja ihmisen fysiologiaa kunnioitetaan nykyään enemmän kuin alkuvuosina.

– Tutkimusnäyttö osoittaa, ettei pidä tehdä aina niin paljon, että menisi paremmin, hän sanoo Pohjois-Savon hyvinvointialueen tiedotteessa .

– Toisaalta edelleen kaikista tärkeintä on kohdentaa tehohoitoa eettisesti okein, jotta potilaamme hyötyisivät raskaista ja pitkistäkin hoitojaksoista.

Bendel uskoo, että eriytyminen ja kouluttautuminen eri osa-alueille tehohoidon sisällä tulee olemaan tulevaisuuden tarve. Tämä haastaa esimerkiksi työvuorojen suunnittelua.

– Enää ei voida ajatella, että kaikki olisivat kaikessa asiantuntijoita.

Kuopion yliopistollinen sairaala vastaa noin miljoonan suomalaisen erityistason erikoissairaanhoidosta Itä- ja Keski-Suomessa.

Vuosipäivän kunniaksi järjestetään juhlasymposium perjantaina 19. tammikuuta.

Kirjoittaja

Tiiamari Pennanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030