Lehti 12-13: Alkuperäis­tutkimus 12-13/2005 vsk 60 s. 1391 - 1396

Kolorektaalisyövän leikkaushoidon tulokset Kanta-Hämeen keskus-sairaalassa vuosina 1988-2001

Lähtökohdat

Kolorektaalisyöpiä hoidetaan leikkauksilla useimmissa kirurgisissa yksiköissä yliopistoklinikoista aluesairaaloihin. Kotimaisia hoitotuloksia on kuitenkin raportoitu niukasti, eikä yliopistoklinikoiden ulkopuolelta ole käytettävissä kuin yksi hoitotuloksia käsittelevä julkaisu.

Menetelmät

Tutkimus kohdistettiin vuosina 1988-2001 K-HKS:ssa hoidettuihin potilaisiin. Kliiniset tiedot kerättiin sairauskertomuksista ja Tilastokeskuksen kuolinsyyrekisteristä. Hoidon välittömiä ja pitkäaikaistuloksia vertailtiin jakamalla aineisto kahteen seurantajaksoon (v. 1988-1995 ja 1996-2001).

Tulokset

Paikallisten kasvainten (Dukes A+B) osuus oli ensimmäisenä seurantajaksona 49 % ja toisena 45 %. Kasvain voitiin poistaa 87 %:lta potilaista, kuratiivisesti 70 %:lta. Peräsuoliresektioissa paikallisia uusiutumia todettiin ensimmäisessä jaksossa 21 %:lla ja toisessa 8,5 %:lla. Kontinuiteetin säilyttävän kirurgian osuus lisääntyi seuranta-aikana 41 %:sta 58 %:iin. Leikattujen potilaiden Dukes-luokituksen mukaiset 5-vuotiseloonjäämisluvut olivat 74 % (A), 56 % (B), 33 % (C) ja 5 % (D). Syöpäspesifiset vastaavat eloonjäämisluvut olivat 92 %, 69 %, 41 % ja 6 %.

Päätelmät

Hoitotulokset olivat vertailukelpoisia muista suomalaisista yksiköistä raportoitujen tulosten kanssa. Tulevaisuudessa yhä useamman potilaan suolen kontinuiteetti voidaan säilyttää. Ennustelukujen voidaan odottaa parantuvan liitännäishoitojen enenevän käytön ja peräsuolisyövän hoidossa käytettyjen uusien leikkausmenetelmien ansiosta. Huolen aiheita ovat primaaridiagnostiikan puutteet ja päivystysaikana toteutettu syöpäkirurgia.

Pekka KuusanmäkiOuti LindströmTimo TomminenEsa KönönenMauri IivonenHannu Paimela

Miehillä paksu- ja peräsuolisyöpä on kolmanneksi yleisin syöpä eturauhas- ja keuhkosyövän jälkeen, naisilla toiseksi yleisin rintasyövän jälkeen. Vaikka ikävakioidun ilmaantuvuuden nousu viime vuosina on pysähtynyt, vuosittain todettavien tapausten määrä kasvaa edelleen väestön ikääntyessä (1,2,3). Runsaan esiintyvyyden vuoksi kolorektaalisyöpiä hoidetaan leikkauksilla lähes kaikissa kirurgisissa yksiköissä yliopistoklinikoista pienimpiin aluesairaaloihin. Paksu- ja peräsuolisyövän hoitotulokset ovat viime vuosina parantuneet erityisesti peräsuolisyövän hoidossa käytettyjen uusien leikkaustekniikoiden ja onkologisten hoitojen ansiosta.

Viime aikoina on keskusteltu paljon hoidon keskittämisestä. Perioperatiivisen hoidon ja syöpäkirurgisten periaatteiden toteutuminen ovat ennusteen kannalta merkittäviä tekijöitä. Tapausten riittävä määrä puolestaan on tärkeä hoitoryhmän valmiuden ylläpitämiseksi (4,5,6). Peräsuolisyövän hoito on ollut eräs keskittämiskeskustelun aiheista hoidon vaativuuden ja tapausten suhteellisen pienen ilmaantuvuuden vuoksi.

Maastamme on julkaistu paksu- ja peräsuolisyövän hoitotuloksia toistaiseksi yliopistosairaaloiden lisäksi vain Mikkelin keskussairaalasta (7). Jokaisen syöpäkirurgiaa toteuttavan leikkausyksikön on tärkeä arvioida antamansa hoidon vaikuttavuutta ja tuloksia. Tämän vuoksi selvitimme keskisuuren keskussairaalamme paksu- ja peräsuolisyöpäpotilaiden hoitotulokset ja hoidon kehityksen suuntalinjat viime vuosikymmenen aikana.

AINEISTO JA MENETELMÄT

Tutkimus kohdistui vuosina 1988-2001 Kanta-Hämeen keskussairaalaan (K-HKS) leikkausharkintaan ohjattuihin paksu- ja peräsuolisyöpäpotilaisiin. Aineisto käsitti 458 uutta syöpäpotilasta, jotka hakeutuivat hoitoon sairaanhoitopiirin 166 000 asukkaan väestöpohjasta. Sairaanhoitopiirin alueella toimi tutkimusaikana kaksi aluesairaalaa, joissa leikattuja potilaita ei otettu mukaan tutkimusaineistoon. Potilaiden keski-ikä oli 70 vuotta (32-94 v., mediaani 72 v.). Naisten osuus oli 53,5 % (n = 245) ja miesten 46,5 % (n = 213). Naisten keski-ikä oli 71,4 vuotta (32-94 v., mediaani 72 v.) ja miesten 68,5 vuotta (35-93 v., mediaani 70 v.).

Potilastiedot kerättiin poistoilmoituskoodin (ICD-9: 153-154, ICD-10: C18-C 20) perusteella haetuista sairauskertomuksista. Tietoja täydennettiin Tilastokeskuksen kuolinsyyrekisteristä saaduilla tiedoilla 31.12.2002 saakka.

Potilaiden hoidossa käytettiin vakiintuneita leikkausmenetelmiä (8). Vuodesta 1994 alkaen potilaat, joiden kasvain kuului levinneisyysluokkaan Dukes C, ohjattiin onkologin konsultaatioon. Nämä potilaat saivat yleensä liitännäishoitona sytostaattihoidon. Peräsuolisyövän hoidossa otettiin käyttöön täydellinen mesorektaalieksisio (TME-tekniikka) (9,10) vuonna 1996 ja preoperatiivinen sädehoito vuonna 1999.

Vertailua varten leikkausarvioon tulleita potilaita tarkasteltiin kahtena ajanjaksona, vuosien 1988-1995 ja 1996-2001 välisinä aikoina. Koska jälkimmäisen ryhmän seuranta-aika jäi rajalliseksi, ei pitkäaikaistuloksia (5-vuotiseloonjäämisluvut) laskettu erikseen näille ryhmille. Peräsuolisyövän hoitotulosten tarkastelussa huomioitiin yksinomaan peräsuolen syöpä; perä- ja sigmasuolen raja-alueen syöpä (ICD-9: 1540, ICD-10: C19) huomioitiin paksusuolisyöpäryhmässä.

Samanaikainen (ns. synkroninen) toinen kasvain (11 potilasta) huomioitiin tarkastelussa itsenäisenä kasvaimena vain lokalisaatiolaskelmissa. Muissa analyyseissä potilas luokiteltiin levinneisyysasteeltaan pidemmälle edenneen kasvaimen mukaisesti (3 potilasta). Silloin kun samanaikaisilla kasvaimilla oli sama levinneisyysluokka, luokiteltiin erilaistumisasteeltaan matalamman mukaan (3 potilasta). Sekä levinneisyysluokan että erilaistumisasteen ollessa samat, potilas luokiteltiin distaalisemman kasvaimen mukaisesti (2 potilasta). Yhdellä potilaalla todettiin koolonkarsinooman lisäksi ileumin karsinoidituumori, mutta vain koolonkarsinooma huomioitiin tutkimuksen yhteydessä.

Tilastolliset menetelmät

Tilastolliset laskennat tehtiin ohjelmalla SPSS 11.0. Eri aikajaksojen vertailussa käytettiin khi2-testiä ja T-testiä. Eloonjäämislukujen laskennassa käytettiin Kaplan-Meierin analyysia. Potilaille laskettiin 5-vuotiseloonjäämisluvut siten, että kaikki kuolemat merkittiin päättötapahtumiksi (kokonais-5-vuotiseloonjäämisluku) ja siten että vain syöpäkuolemat merkittiin päättötapahtumiksi (korjattu 5-vuotiseloonjäämisluku).

TULOKSET

Potilaiden oireisto ja kliininen kuva

Potilaista 97,4 % (446 potilasta) hakeutui lääkärin vastaanotolle oireiden vuoksi. Lopuilla 12 potilaalla kasvain oli löytynyt joko adenoomakontrollin vuoksi tehdyssä tähystyksessä (5 potilasta), syöpäkontrollin vuoksi tehdyssä tähystyksessä (koolonkarsinoomaleikkaus 17 v aikaisemmin, 1 potilas), gynekologisessa tutkimuksessa (1 potilas), sappileikkauksessa (1 potilas), muun syyn vuoksi tehdyllä lääkärikäynnillä (2 potilasta), sepsiksen selvittelyssä (1 potilas) tai sukuselvitysten yhteydessä (1 potilas). Seuranta-aikana oireiston profiilissa ei tapahtunut merkittäviä muutoksia (taulukko 1).

Elektiivisesti leikatuilla potilailla oireet olivat jatkuneet ennen ensimmäistä lääkärikontaktia keskimäärin 11,4 viikkoa (0-104 viikkoa, mediaani 6,0 viikkoa). Ensimmäisen perusterveydenhuollon lääkärikäynnin ja syövän hoidon (leikkaus tai preoperatiivinen sädehoito) välisen ajanjakson pituus oli keskimäärin 7,2 viikkoa (0-69 viikkoa, mediaani 5 viikkoa).

Neljällä potilaalla perustautina oli tulehduksellinen suolistosairaus (haavainen paksusuolitulehdus 3 potilaalla ja Crohnin tauti 1 potilaalla), yhdellä potilaalla paksusuolen polypoosi ja kahdella potilaalla aiemmin leikattu paksusuolisyöpä.

Kasvaimen lokalisaatio

Paksusuolisyöpien osuus oli 58,0 %, peräsuolen ja sigmasuolen raja-alueen syöpien 8,5 % ja peräsuolisyöpien 33,5 %. Seurantajaksojen välillä lokalisaatiojakaumassa ei tapahtunut merkittävää muutosta (kuvio 1).

Kasvaimen histologia ja levinneisyysaste

Histologisesti varmistetuista syövistä (n = 448) 97,5 % oli adenokarsinoomia. Epidermoidikarsinoomia oli 3, karsinoidituumoreita 2, pienisoluisia karsinoomia 2; sarkoomia, lymfoomia, melanoomia ja erilaistumattomia karsinoomia oli yksi tapaus kutakin. Kymmenellä potilaalla tuumorin maligniteetti-diagnoosi perustui kliiniseen löydökseen ilman histologista varmistusta.

Kasvaimen levinneisyys määriteltiin Dukesin luokituksen mukaisesti (taulukko 2). Paikallisten kasvainten (Dukes A+B) osuus kaikista kasvaimista oli ensimmäisenä aikajaksona 49,2 % ja toisena 45,0 %. Ero ei ollut tilastollisesti merkitsevä.

Leikkaushoito

Hoitoon tulleista 458 potilaasta leikkaushoitoon ohjattiin 434 (94,8 %), lopuilla 24 potilaalla leikkaushoitoa ei katsottu perustelluksi pitkälle edenneen syövän ja huonon yleistilan vuoksi. Kasvain voitiin poistaa 86,7 %:lla potilaista, 7,4 %:lla rajoituttiin palliatiivisen avanteen tekoon tai tuumorialueen ohitukseen, ja kolmelle potilaalle (0,7 %) tehtiin pelkkä tutkimusleikkaus. Yksitoista potilasta, joille tehtiin lokaalinen transanaalinen tai endoskooppinen kasvaimen poisto, luokiteltiin resekoitujen potilaiden ryhmään.

Resektioista 322 (81,1 %) oli kuratiivisia, jolloin kasvain katsottiin kirurgin ja patologin mielestä kokonaan poistetuksi. Tarkastelujaksojen aikana resekoitujen kasvainten osuus lisääntyi merkitsevästi. Resektio ei kuitenkaan ollut merkitsevästi useammin kuratiivinen (taulukko 3).

Peräsuolisyövän hoitamiseksi tehdyissä resektioissa (n = 130) kontinuiteetti säilytettiin 48,5 %:lla potilaista. Kontinuiteetin säilyttävässä leikkauksessa peräaukko voidaan säästää eikä pysyvää avannetta tarvita. Toisena tarkastelujaksona niiden potilaiden osuus, joilla kontinuiteetti säilyi, oli 58 %, kun se ensimmäisenä tarkastelujaksona oli ollut 41 %. Ero ei ollut tilastollisesti merkitsevä (p = 0,06).

Leikkauksista 376 (86,6 %) tehtiin elektiivisinä. Päivystysleikkausten osuus oli ensimmäisellä tarkastelujaksolla 12,7 % ja jälkimmäisellä 14,2 %; ero ei ollut tilastollisesti merkitsevä. Päivystysleikkauksen aiheina olivat kasvaimen aiheuttama suolen tukkeuma (29 potilasta), tuumorin aiheuttama suolen puhkeama (10 potilasta), oraalipuolen jänniterepeämä tukoksen yhteydessä (5 potilasta) tai umpilisäkkeen tulehdusepäily (12 potilasta).

Välittömät komplikaatiot

Välittömiä postoperatiivisia komplikaatioita (alle 30 päivää leikkauksesta) ilmeni resektiolla hoidetuista potilaista 34,0 %:lla (n = 397). Potilaista 23,9 %:lla oli komplikaatio, joka voitiin hoitaa konservatiivisesti ja 6,8 %:lla komplikaatio, joka vaati kirurgisen hoidon. Potilaista 3,3 % menehtyi komplikaatioon (taulukko 4). Kirurgisesti hoidettujen komplikaatioiden määrän kasvu tarkkailujaksojen välillä oli tilastollisesti merkitsevä (p = 0,02).

Päivystyksenä leikatuista potilaista 10,3 % sai välittömän, kirurgisesti hoidettavan komplikaation. Vastaava luku elektiivisesti leikatuilla potilailla oli 5,6 %. Päivystysleikkauspotilaista menehtyi 8,6 % ja elektiivisesti leikatuista 3,2 %. Jälkimmäisellä tarkastelujaksolla viimeksi mainitut luvut olivat 7,7 % ja 1,3 %.

Pitkäaikaistulokset

Resektiolla hoidettujen 397 potilaan dokumentoitu seuranta-aika keskussairaalassa oli keskimäärin 35,5 kk (mediaani 24 kk, vaihteluväli 0-168). Perusterveydenhuoltoon siirtyneet potilaat, joilla epäiltiin tai todettiin kasvaimen paikallinen uusiutuminen, lähetettiin uudelleen arvioitavaksi keskussairaalaan. Seuranta-aika paikallisen uusiutumisen arvioinnissa oli 23-184 kk.

Paikallinen uusiutuminen todettiin 27:llä (8,4 %) kuratiivisesti leikatuista potilaista. Näistä 9 oli paksusuoli- ja 18 peräsuolisyöpäpotilailla. Peräsuolisyövän paikallisten uusiutumien ilmaantuvuus oli ensimmäisellä tarkkailujaksolla 21,2 % ja toisella 8,5 % (p = 0,07). Neljällätoista potilaalla todettiin paikallisen uusiutumisen ohella myös samanaikainen kasvaimen etäpesäke.

Paksusuolisyöpäpotilaiden uusiutumisista kolme oli leikattu päivystystilanteessa, kaksi kasvaimen puhkeamisen ja yksi kasvaimen aiheuttaman suolitukoksen vuoksi. Peräsuolisyöpäpotilaiden uusiutumisista yksi oli leikattu päivystyksenä kasvaimen puhkeamisen vuoksi. Kahdella peräsuolen paikallisen uusiutuman saaneella potilaalla primaarinen kasvain kuului Dukes A -luokkaan ja oli poistettu paikallisesti transanaalisesti tai endoskooppisesti.

Etäpesäke todettiin 102:lla (25,7 %) resektiolla hoidetuista potilaista. Maksametastaaseja oli 56 potilaalla (14 % ryhmästä), keuhkometastaaseja 30 (7,6 %) potilaalla ja luustometastaaseja 17 (4,3 %) potilaalla. Vatsaontelon tai retroperitoneumin metastasointi todettiin 25 (6,3 %) potilaalla ja aivometastaaseja 6 (1,5 %) potilaalla. Potilaista, joilla todettiin etäpesäke, 65:lla (63,7 %) se sijaitsi yhdessä elimessä tai elinryhmässä ja 37:lla (36,3 %) se oli kehittynyt useampaan paikkaan.

Leikattujen potilaiden (434 potilasta) 5-vuotiseloonjäämisluku oli 40 %, kaikkien resekoitujen (397 potilasta) 44 %, ja kuratiivisesti leikattujen potilaiden (311 potilasta) eloonjäämisosuus oli 53 %. Korjatut (syöpäspesifiset) vastaavat eloonjäämisluvut olivat kaikilla leikatuilla 49 %, resektiolla hoidetuilla 54 % ja 65 % niillä potilailla, joilla saavutettiin paikallinen radikaliteetti.

Dukesin levinneisyysluokittaiset 5-vuotiseloonjäämisluvut kaikilla leikatuilla potilailla esitetään taulukossa 5.

POHDINTA

Tutkimuksessa selvitettiin paksu- ja peräsuolisyövän kliinistä kuvaa hoitoon hakeutumisen aikaan ja leikkaushoidon tuloksia vuosina 1988-2001 Kanta-Hämeen keskussairaalassa. Hoitoon ohjautuvien potilaiden kasvaimen levinneisyys Dukesin asteikolla vastasi aiemmin maassamme julkaistuissa aineistoissa todettua jakaumaa (11). Potilaiden keski-ikä, 70 vuotta, pysyi käytännössä ennallaan tutkimusajanjakson aikana. Myös kasvainten jakautuminen suolen eri osien välillä sekä paksusuoli- ja peräsuolisyöpien osuudet olivat samankaltaiset kuin aiemmissa raporteissa (7,11,12). Viime aikoina raportoitua oikealle siirtymistä, eli proksimaalisten kasvainten osuuden enenemistä, ei tässä tutkimuksessa voitu osoittaa (13,14,15,16).

Peräsuolisyövän kirurgiaan, sekä kontinuiteetin säilyttävään anterioriseen resektioon että abdominoperineaaliseen resektioon, liittyy jopa 20-30 % paikallinen uusiutuminen (17,18,19). TME-tekniikan käyttöönotto on vähentänyt uusiutumien määrän 7-10 %:iin (20,21,22). Parhaimmillaan paikallisten uusiutumien ilmaantuvuudeksi raportoidaan niinkin pieniä lukuja kuin 2-4 % kuratiivisissa peräsuolisyöpäleikkauksissa (23,24).

Tutkimuksessamme paikallisia uusiutumia ilmeni sekä paksu- että peräsuolisyöpäleikkausten jälkeen. Paksusuolisyövän uusiutumat liittyivät yleensä pitkälle edenneisiin kasvaimiin. Radikaalin peräsuolisyöpäkirurgian jälkeen paikallisten uusiutumien kokonaisilmaantuvuus oli 15,9 %, jälkimmäisellä tarkkailujaksolla 8,5 %. Jälkimmäisen jakson uusiutumien määrä saattaa vielä jonkin verran lisääntyä ajan myötä, joskin valtaosa paikallisista uusiutumista ilmaantuu leikkauksen jälkeisten 2-3 vuoden aikana kuten tässäkin aineistossa. Paikallisten uusiutumien ilmaantuvuus aineistossamme on vertailukelpoinen aikaisempien aineistojen kanssa ottaen huomioon, että TME-tekniikka otettiin käyttöön vasta tutkimuksen jälkimmäisen jakson aikana.

Kontinuiteetin säilyttävän kirurgian osuus peräsuolikirurgiassa on edelleenkin vain 60 % leikkauksista. Kontinuiteetin säilyttäviä leikkauksia tehdään myös osalle potilaista, joilla on peräsuolen alimman kolmanneksen alueen kasvain. On todennäköistä, että näiden leikkausten osuus lisääntyy tulevaisuudessa, sillä parhaimmillaan peräsuolikirurgiaan paneutuneen hoitoyksikön toiminnassa kontinuiteetin palauttavan kirurgian osuus (anterioriset vs. abdominoperineaaliset resektiot) on n. 90 % koko peräsuolen syöpäkirurgiasta (24). Tämä kehityssuunta johtaa samalla yhä vaikeampien suoliliitosten tekemiseen ja lisääntyneeseen suoliliitoksen pettämisen ilmaantuvuuteen. Tutkimuksessamme kirurgisesti hoidettujen postoperatiivisten komplikaatioiden määrä oli toisella tarkastelujaksolla merkitsevästi suurempi kuin ensimmäisellä jaksolla. Tämä johtui matalien peräsuoliliitosten lukumäärän kasvusta. Suojaavan avanteen käyttö erityisesti ns. ultramatalissa suoliliitoksissa on näin perusteltua, koska liitoksen pettäminen on tällöin kliinisesti helpommin hallittavissa ja usein jopa konservatiivisesti hoidettavissa.

Leikkauskuolleisuutta ovat viime vuosikymmeninä vähentäneet tehostunut preoperatiivinen hoito, anestesiamenetelmien kehittyminen ja edistys tehohoidossa. Tässä tutkimuksessa resektiolla hoidettujen potilaiden välitön kuolleisuus (< 30 pv.) oli 3 %. Jälkimmäisellä tarkastelujaksolla elektiivisesti leikattujen potilaiden välitön kuolleisuus oli 1,3 %. Tuloksemme ovat välittömän kuolleisuuden osalta vertailukelpoiset aikaisemman keskussairaalaraportin tulosten kanssa (7).

Lue myös

Levinneisyysluokittaiset, korjatut 5-vuotiseloonjäämisluvut vastasivat HYKS:n II:lla kirurgian klinikalla vuosina 1976-1985 hoidettujen potilaiden vastaavia lukuja (Dukes A 92 %, B 69 %, C 43 %, D 2 %) (11). Dukes D-luokan ero johtuu siitä, että HYKS:n luvuissa ovat mukana kaikki hoitoon ohjatut potilaat eivät pelkästään leikatut potilaat. Dukes A-luokan syöpäspesifinen 5-vuotiseloonjäämisosuus ylitti 90 %, mitä voidaan pitää eräänlaisena laatukriteerinä, kun vertailupohjana käytetään St Markin sairaalan yli 2 000 peräsuolisyöpäpotilaan aineistoa (8,25).

Viime aikoina on julkaistu tutkimuksia, joissa on arvioitu leikkaavan kirurgin osuutta potilaan ennusteeseen. Tällöin kriittisinä tekijöinä ovat olleet kirurgin kokemus, perehtyneisyys nimenomaan paksu- ja peräsuolisyöpäkirurgiaan sekä leikkausvolyymi (4,26,27,28). Nämä tekijät korostuvat erityisesti peräsuolen alimman kolmanneksen kirurgiassa ja päivystysajan leikkauksissa (29,30). Tämän tyyppinen kirurgia tulisikin siksi keskittää ainakin hoitoyksikkötasolla, ja päivystysajan kirurgiassa tulisi joko soveltaa hoitoporrastusta tai rajoittua kasvainokkluusioiden hoidossa vain akuutin ongelman laukaisemiseen.

Kolorektaalisyövän ennuste on sitä parempi, mitä varhaisemmassa vaiheessa se todetaan (31). Syöpä antaa usein oireita kuitenkin vasta myöhäisvaiheessa. Lisäksi monet oireista ovat epäspesifejä ja muistuttavat tavallisiin hyvänlaatuisiin sairauksiin liittyviä oireita. Tämä saattaa viivyttää hoitoon hakeutumista ja diagnostisten tutkimusten toteuttamista. Tutkimuksemme aikana paikallisesti rajoittuneen syövän (Dukes A ja B) osuus jopa väheni pidemmälle ehtineiden kasvainten kustannuksella. Parempaan varhaisdiagnostiikkaan tähtää maassamme käynnistyvä suolistosyövän seulontaprojekti (32,33,34).

Uusilla hoitomenetelmillä on voitu parantaa ennustetta. Paksusuolisyövän leikkaushoito on pysynyt viime vuosikymmenet samanlaisena, sen sijaan peräsuolisyövän leikkaushoidossa on voitu uudella täydellisellä mesorektaalieksisiolla osoittaa eloonjäämisluvuissa jopa 10-20 % nousu (23,29). Hoitotulosten on arvioitu edelleen parantuneen tähän liitetyn preoperatiivisen sädehoidon ansiosta (35,36,37). Nämä menetelmät on otettu säännönmukaisesti käyttöön sairaalassamme 90-luvun loppupuolella, joten niiden vaikutus 5-vuotisennusteeseen ei ole vielä arvioitavissa. Myös yhdistetyllä säde- ja solunsalpaajaliitännäishoidolla voidaan odottaa olevan vaikutusta pitemmälle edenneiden syöpien hoitotuloksiin (38).

Lopuksi

Yhteenvetona toteamme, että paksu- ja peräsuolisyöpäkirurgiaa on harjoitettu keskussairaalassamme varsin vertailukelpoisesti muiden kotimaisten yksikköjen kanssa. Tulevaisuudessa on odotettavissa, että suolen kontinuiteetin palauttavan kirurgian osuus edelleen kasvaa ja eloonjäämisluvut paranevat TME-tekniikan, preoperatiivisen sädehoidon sekä säde- ja solunsalpaajaliitännäishoitojen enenevän käytön myötä. Huolen aiheita ovat primaaridiagnostiikan puutteet ja päivystysaikana toteutettu syöpäkirurgia, joita tuleekin pohtia uudelleen.


Kirjallisuutta
1
Moller B, Fekjaer H, Hakulinen T ym. Prediction of cancer incidence in the Nordic countries up to the year 2020. Eur J Cancer Prev 2002;11(suppl.1):S1-96.
2
Cancer incidence in Finland 1996-1997. Cancer Society of Finland publication no. 61. Helsinki 2000.
3
Mean annual numbers of new cancer cases in 1955-2001, by primary site and period. http://www.cancerregistry.fi/v2001/v20010003-4i.html.
4
Hannan EL, Radzyner JD, Rubin D, Dougherty J, Brennan MF. The influence of hospital and surgeon volume on in-hospital mortality for colectomy, gastrectomy, and lung lobectomy in patients with cancer. Surgery 2002;131:6-15.
5
Committee of Quality of Health Care in America and the National Cancer Policy Board. Interpreting the volume-outcome relationship in the context of health care quality: workshop summary. Washington DC: Institute of Medicine 2000.
6
Birkmayer JD, Finlayson WV, Birkmayer CM. Volume standards for high-risk surgical procedures: potential benefits of the Leapfrog initiative. Surgery 2001;130:415-22.
7
Paajanen H, Härkönen N. Kolorektaalisyövän leikkaushoidon tulokset Mikkelin keskussairaalassa. Duodecim 2001;117:1907-13.
8
Goligher JC. Surgery of the anus, rectum and colon. London: Baillière-Tindall, 1980.
9
Heald RJ, Husband EM, Ryall RDH. The mesorectum in rectal cancer surgery- the clue to pelvic recurrence? Br J Surg 1982;69:613-6.
10
Heald RJ, Ryall RDH. Recurrence and survival after total mesorectal excision for rectal cancer. Lancet 1986; ii:1479-82.
11
Järvinen H. Paksusuolen ja peräsuolen syöpä. Kirjassa: Gastroenterologia, 2. painos. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim, 2000:397-411.
12
Pakkastie T, Luukkonen PE, Järvinen HJ. Anterior resection contols cancer of the rectum as well as abdominoperineal excision. Eur J Surg 1995;161;833-9.
13
Rhodes JB, Holmes FF, Clark GM. Changing distribution of primary cancers in the large bowel. JAMA 1997; 238:1641-3.
14
Levi F, Randimbison L, La Vecchia C. Trends in subsite distribution of colorectal cancers and polyps from the Vaud Cancer Registry. Cancer 1993;72:46-50.
15
Kotake K, Honjo S, Sugihara K ym. Changes in colorectal cancer during 20-year period: an extended report from the multi-institutional registry of large bowel cancer, Japan. Dis Colon Rectum 2003;46(10Suppl):S32-43.
16
Cucino C, Buchner AM, Sonnenberg A. Continued rightward shift of colorectal cancer. Dis Colon Rectum 2002;45: 1035-40.
17
Påhlman L, Glimelius B. Local recurrences after surgical treatment for rectal carcinoma. Acta Chir Scand 1984;150:331-5.
18
Nymann T, Jess P, Christiansen J. Rate and treatment of pelvic recurrence after abdominoperineal resection and low anterior resection for rectal cancer. Dis Colon Rectum 1995;38:799-802.
19
Abulafi AM, Williams NS. Local recurrence of colorectal cancer: the problem, mechanisms, management and adjuvant therapy. Br J Surg 1994;81:7-19.
20
Huguier M, Houry S, Barrier A. Local recurrence of cancer of the rectum. Am J Surg 2001;182:437-9.
21
Vironen JH, Halme L, Sainio P ym. New approaches in the management of rectal carcinoma result in reduced local recurrence rate and improved survival. Eur J Surg 2002;168:158-64.
22
Wibe A, Rendedal PR, Svensson E ym. Prognostic significance of the circumferential resection margin following total mesorectal excision for rectal cancer. Br J Surg 2002;89:327-34.
23
MacFarlane JK, Ryall RD, Heald RJ. Mesorectal excision for rectal cancer. Lancet 1993;341:457-60.
24
Heald RJ, Moran BJ, Ryall RDH, Sexton R, MacFarlane JK. Rectal cancer: the Basingstoke experience of total mesorectal excision, 1978-1997. Arch Surg 1998:894-8.
25
Bussey HJ. Long-term results of surgical treatment of cancer of the rectum. Proc R Soc Med 1963;56:494-6
26
McArdle CS, Hole D. Impact of variability among surgeons on postoperative morbidity and mortality and ultimate survival BMJ 1991;302:1501-5.
27
Parry JM, Collins S, Mathers J, Scott NA, Woodman CBJ. Influence of volume of work on the outcome of treatment for patients with colorectal cancer. Br J Surg 1998;86:475-81.
28
Porter GA, Soskolne CL, Yakimets WW, Newman SC. Surgeon-related factors and outcome in rectal cancer. Ann Surg 1998;227;157-67.
29
Holm T, Johansson H, Cedermark B, Ekelund G, Rutqvist LE. Influence of hospital- and surgeon-related factors on outcome after treatment of rectal cancer with or without preoperative radiotherapy. Br J Surg 1997;84:657-63.
30
Martling AL, Holm T, Rutgvist LE, Moran BJ, Heald RJ, Cedermark B. Effect of a surgical training programme on outcome of rectal cancer in the County of Stockholm. Stockholm Colorectal Cancer Study Group and the Basingstoke Bowel Cancer Research Project. Lancet 2000;356:93-96.
31
Dukes CE. Discussion on major surgery in carcinoma of the rectum with or without colostomy, excluding the anal canal and including the rectosigmoid:general results of surgical treatment. Proc R Soc Med 1957;50:1031-5.
32
Malila N, Anttila A, Elovainio L ym. Suolistosyövän seuranta ja sen vaikuttavuuden arviointi Suomessa. Duodecim 2003;119:1115-23.
33
Kronborg O, Fenger C, Olsen J, Jorgensen OD, Sondergaard O. Randomised study of screening for colorectal cancer with faecal-occult-blood test. Lancet 1996;348:1467-71.
34
Jørgensen OD, Kronborg O, Fenger C. A randomized study of screening for colorectal cancer using faecal occult blood testing. Results after 13 years and seven biennial screening rounds. Gut 2002;50:29-32.
35
Swedish Rectal Cancer Trial. Improved survival with preoperative radiotherapy in resectable rectal cancer. N Engl J Med 1997;336:980-7.
36
Påhlman L, Dahlberg M, Glimelius B. Perioperative radiation therapy. World J Surg 1997;21:733-40.
37
Wheeler JMD, Warren BF, Jones AC, Mortensen NJ. Preoperative radiotherapy for rectal cancer: implicatios for surgeons, pathologists and radiologists. Br J Surg 1999;86:1108-20.
38
Joensuu H, Kellokumpu I. Paksu- ja peräsuolisyövän liitännäishoito. Duodecim 1997;113:705-13.

Taulukot
1 Taulukko 1
2 Taulukko 2
3 Taulukko 3
4 Taulukko 4

English summary

English summary: CLINICAL FEATURES AND RESULTS OF SURGICAL THERAPY FOR COLORECTAL CANCER IN THE KANTA-HäME CENTRAL HOSPITAL DURING 1988-2001

BACKGROUND: Keeping up with modern therapeutic principles and achieving acceptable surgical results requires sufficient case load. Therefore, conducting cancer surgery in low-volume surgical units requires careful consideration. METHODS: 458 consecutive patients referred for surgery in 1988-2001 at the Kanta-Häme Central Hospital were analysed retrospectively. The data were collected from patient journals and from death attests obtained from the National Centre of Statistics. RESULTS: The number of patients with a localised disease (Dukes A + Dukes B) decreased from 49.2% to 45.0% during the study period. A curative procedure was performed on 68.0% of the patients in the first and on 73.4% in the second half of the study period. The immediate mortality rates were 4.5% and 1.7% in the two periods, respectively. The corrected 5-year survivals according to the Dukes classification were 92% (A), 69% (B), 41% (C) and 6% (D). In curative surgery for rectal cancer, the incidence of local recurrence decreased from 21% to 8.5% and that of permanent colostomy from 59% to 42% (p = 0.06). The mean age of patients remained unchanged (70 yrs). CONCLUSIONS: The immediate and long-term results of curative surgery for colorectal cancer can be maintained at an acceptable level and even improved in a low-volume surgical unit. The decreasing proportion of localised disease is a cause for concern and the low volume of surgery for rectal cancer may require reassessment of the principles of patient recruitment for this type of surgery.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030